Δεδομένα για τις κινήσεις ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά ακινήτων για το έτος 2022 δημοσίευσε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Ελλάς. Τα στοιχεία προέκυψαν από τις ολοκληρωμένες αγοραπωλησίες ου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς μέσω των γραφείων του δικτύου. Από αυτά, προκύπτει πως ένας στους δύο ξένους αγοραστές ακινήτων προτίμησαν τη χώρα μας με σκοπό την επένδυση, ενώ ένας στους πέντε προχώρησε σε αγορά για ιδιοκατοίκηση. Η εταιρεία επισημαίνει, μάλιστα, πως τα τελευταία χρόνια μεγάλο ποσοστό ξένων αγοραστών επιλέγει την αγορά οικιστικών ακινήτων στην Ελλάδα, είτε για τουριστικούς λόγους είτε για μόνιμη παραμονή μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Οι εθνικότητες των επενδυτών
Βάσει της έρευνας της RE/MAX Ελλάς, λοιπόν, το Ισραήλ κατατάσσεται πρώτο στη λίστα με τις πέντε πιο δημοφιλείς εθνικότητες ξένων αγοραστών στην Ελλάδα.
Ακολουθούν οι Κίνα (2η θέση), Γερμανία (3η θέση) Βουλγαρία και Τουρκία. Αγορές, βέβαια, καταγράφηκαν και από άλλες χώρες, με επικρατέστερες την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Εξάλλου, στη βόρεια Ελλάδα υπήρξε μεγάλη ζήτηση που μετουσιώθηκε σε αγοραστική πράξη από πολίτες προερχόμενους από τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Τουρκία.

Στη νότια Ελλάδα, από την άλλη, οι περισσότερες αγορές που καταγράφηκαν ήταν από πολίτες του Ισραήλ, της Κίνας, της Γερμανίας και του Λιβάνου.
Όσον αφορά στο αγοραστικό τοπίο σε Ιόνιο και Κρήτη, έντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από Άγγλους, Γερμανούς και Ολλανδούς αγοραστές στο Ιόνιο, ενώ στην Κρήτη η πλειοψηφία προέρχεται από το Ισραήλ, τη Γερμανία, την Αγγλία και τη Γαλλία. Τέλος, στην Αττική η τάση φαίνεται να διαφοροποιήθηκε συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα, φέρνοντας την Κίνα στην πρώτη θέση, το Ισραήλ στη δεύτερη ενώ ακολουθούν η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν αγοραπωλησίες και από χώρες της Μέσης Ανατολής (όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος, το Ιράν και η Συρία) και την Τουρκία.

Το ηλικιακό προφίλ των ξένων αγοραστών
Τα στοιχεία του δικτύου της RE/MAX Ελλάς δείχνουν, ακόμη, πως στο ηλικιακό προφίλ των ξένων αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα ξεχωρίζουν δύο ηλικιακές ομάδες. Η πρώτη, με τα μεγαλύτερα ποσοστά, αφορά στο ηλικιακό εύρος 41-50 ετών σε ποσοστό 37% και η δεύτερη σε ποσοστό 36% όσους είναι ηλικίας 51- 60 ετών.
Οι ξένοι αγοραστές ακινήτων οι οποίοι είναι πάνω από 61 χρόνων εκπροσωπούν το 16% του συνόλου, ενώ οι κάτω των 40 ετών ήταν μόλις 11 στους 100.

Η αξία των ακινήτων
Επιπλέον, σύμφωνα με την αναλυτική καταγραφή των ακινήτων που προτίμησαν οι ξένοι αγοραστές, στα 33 από τα 100 ακίνητα η αξία τους κυμαινόταν κάτω από τις 100 χιλιάδες ευρώ.
Το 28% αφορά αξίες ακινήτων μεταξύ 200 και 300 χιλιάδων ευρώ, ενώ στο ίδιο ποσοστό κυμάνθηκε και η κατηγορία ακινήτων από 100 έως 200 χιλιάδων ευρώ (27%).
Όσον αφορά, τώρα, στα πιο ακριβά ακίνητα, αυτά που ήταν αξίας άνω των 300 χιλιάδων ευρώ, προτιμήθηκαν σε μικρότερο βαθμό, εκπροσωπώντας το 12% επί του συνόλου.

Οι τύποι των δημοφιλέστερων ακινήτων
Επιπροσθέτως, βάσει των στοιχείων της συγκεκριμένης έρευνας τα διαμερίσματα αποτέλεσαν την πιο δημοφιλή επιλογή για τους ξένους αγοραστές σε ποσοστό 46%, με αμέσως επόμενη να ακολουθούν οι μονοκατοικίες σε ποσοστό 24%.
Οι μεζονέτες συγκεντρώνουν το 10%, τα αγροτεμάχια το 8% και τα οικόπεδα το 7%, ενώ τα επαγγελματικά ακίνητα δεν φαίνεται να προτιμώνται ιδιαίτερα, καθώς αφορούν μόλις στο 5% του συνόλου των αγοραπωλησιών που έλαβαν χώρα.

Σκοπός αγοράς
Τέλος, η έρευνα επισημαίνει πως τα ακίνητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να αποτελούν ασφαλείς επενδυτικές επιλογές και για τους ξένους αγοραστές, με μία στις δύο αγορές ακινήτων να γίνονται με σκοπό την επένδυση (49%).
Η επόμενη κατηγορία που προτιμάται ιδιαίτερα είναι τα ακίνητα με σκοπό την αναψυχή, σε ποσοστό 22%. Ακολουθεί η ιδιοκατοίκηση, σε ποσοστό 20%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build