Με νέες τιμές κινείται ήδη το τσιμέντο μετά τις πρόσφατες αυξήσεις που πέρασαν στην αγορά. Όπως πληροφορείται το Build με βάση το ρεπορτάζ που έχει στη διάθεσή του, ήδη ο όμιλος Ηρακλής προέβη σε ανατίμηση του τσιμέντου κατά 10% ανά τόνο. Από την πλευρά του ο Τιτάνας παρά το αρχικώς αναμενόμενο σενάριο βάσει του οποίου θα προχωρούσε και εκείνος σε αύξηση τιμής, προτίμησε την τελευταία στιγμή να μην προβεί σε καμία κίνηση, με αποτέλεσμα να μην έχει ανακοινώσει έως και αυτή την ώρα αύξηση στην τιμή του τσιμέντου. Σε ό,τι αφορά τον Τιτάνα και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ανατίμηση θα πραγματοποιηθεί, ωστόσο αυτό θα γίνει με την έναρξη της νέας χρονιάς.

Η επιλογή αύξησης των τιμών σε μία περίοδο έντονων πιέσεων στις πρώτες ύλες, αποτελεί μία συνειδητή κίνησης διατήρησης των μεγεθών από πλευράς Ηρακλή και ταυτόχρονης προστασίας των κάτω γραμμών κερδοφορίας του ισολογισμού όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα. Από την άλλη η συγκράτηση των ανατιμήσεων για τον Τιτάνα αποτελεί μία κίνηση που θα αποφέρει τουλάχιστον προσωρινά αύξηση των μεριδίων στην αγορά, μέχρι τουλάχιστον τη στιγμή που και ο εν λόγω όμιλος θα προχωρήσει με τη σειρά του σε νέα κίνηση αναπροσαρμογής της τιμολογιακής του πολιτικής.

Τα τιμολογιακά δεδομένα
Πηγές με γνώση του θέματος ανέφεραν σχετικά στο Build ότι τα κόστη ενέργειας και μεταφορών είναι έντονα αυξημένα για την βιομηχανία τσιμέντου όπως και για αρκετούς ακόμη βιομηχανικούς κλάδους. Aυτή τη στιγμή στην πράξη η τιμή του τσιμέντου και με την τρίτη ανατίμηση που πέρασε σε διάστημα ενός έτους, αγγίζει τα 125 ευρώ ανά τόνο, από 100 που ήταν το φθινόπωρο του 2021. Στο χρόνο που μεσολάβησε από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους έως και τον φετινό Νοέμβριο, έχουν περάσει τρεις διαδοχικές ανατιμήσεις από πλευράς Ηρακλή και δύο διαδοχικές ανατιμήσεις – προς το παρόν – από πλευράς του Τιτάνα.

Σε ό,τι αφορά την τιμή του σκυροδέματος κατά τις ίδιες πληροφορίες έχει αγγίξει αυτή τη στιγμή τα 85 ευρώ ανά κυβικό στην Αττική και μεταξύ των 95 και 100 ευρώ ανά κυβικό στη νησιωτική Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι με βάση τα πρόσφατα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε ο Τιτάνας, η αύξηση των πωλήσεων του ομίλου άγγιξε το 31,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με το τζίρο να φτάνει στο 1,6 δισ. ευρώ. Η αύξηση των πωλήσεων προήλθε και από τους αυξημένους όγκους πωλήσεων αλλά και από τις ανατιμήσεις που πέρασαν στο προϊόν για να αντισταθμίσουν τις πιέσεις από τον τομέα της ενέργειας και τα μεταφορικά. Συν τοις άλλοις όμως ο Τιτάνας ευνοήθηκε και από την ισχυρή ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build