Στην Intrasoft International μισθώνεται το κτίριο της οδού Αμαλίας 40, το οποίο έχει αποκτήσει η Zoia και τον σχεδιασμό του υλοποίησε το γραφείο A&M Architects του Μιχάλη Μαυρολέων. Το τετραώροφο ακίνητο διαθέτει επίσης και δύο υπόγεια καθώς και δώμα. Η αρχική του κατασκευή χρονολογείται το 1977. Ήδη όπως πληροφορείται το Build η Intrasoft έχει εγκατασταθεί σε έναν από τους ορόφους του κτιρίου, ενώ στο σύνολό του το ακίνητο θα ολοκληρωθεί σε δύο μήνες.
Μετά από πλειοδοτικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το 2019, το ακίνητο περιήλθε στην ιδιοκτησία της Zoia, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει στην δημιουργία ενός σύγχρονου κτιρίου γραφείων με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, που θα πιστοποιηθεί κατά LEED. Η επιφάνεια των χώρων του ανέρχεται σε 3.120 τ.μ. Η Zoia στο πλαίσιο της επενδυτικής της δραστηριότητας στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με την IWG, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη ευέλικτων επαγγελματικών χώρων υπό τα brands Spaces και τα Regus. Η Zoia εμφανίζεται ιδιαίτερα κινητική στο αθηναϊκό real estate, επενδύοντας σε αυτοτελή κτίρια γραφείων στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.
Θα θυμίσουμε ότι το κτίριο είχε γνωρίσει αρκετές περιπέτειες κατά το παρελθόν, καθότι είχε καταστραφεί κατά το μεγαλύτερό του μέρος μετά από πυρκαγιά προ δωδεκαετίας, ενώ η ανακατασκευή του ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022, τρέχοντας με ταχείς ρυθμούς. Το ακίνητο κατά το παρελθόν, στο διάστημα από το 1977 όταν κατασκευάστηκε έως και τις 5 Μαΐου του 2010 – όταν κάηκε στο πλαίσιο γενικευμένων επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας που προκάλεσαν και τον θάνατο των εργαζομένων της Marfin -, ήταν μισθωμένο στο υπουργείο Οικονομικών. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή το εύρος της αξίας του χαρτοφυλακίου της Zoia στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Η αρχιτεκτονική πρόταση της A&M Architects
Σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική πρόταση της A&M Architects, επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη του κελύφους του κτιρίου, ενώ τα χαρακτηριστικά της νέας πρόσοψης δίνουν έμφαση στη διατήρηση της διαφάνειας με σκοπό την εξασφάλιση της πανοραμικής θέας προς το γειτονικό ιστορικό κέντρο, τους στήλους του Ολυμπίου Διός και τον Εθνικό Κήπο. Για το φιλτράρισμα του φυσικού φωτισμού και την προστασία του κτιρίου από το δυνατό ηλιακό φως, ένα δεύτερο κέλυφος με τις αναλογίες της «χρυσής τομής», δημιουργήθηκε για να αγκαλιάσει την επικοινωνία με τα αρχαία μνημεία της περιοχής, τιμώντας παράλληλα τη δομή της αρχικής αρχιτεκτονικής δημιουργίας του κτιρίου της δεκαετίας του ’70.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build