Η ΖΙΤΑΚΑΤ είναι ελληνική κατασκευαστική εταιρεία, με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε μια σειρά από πολυσύνθετα έργα. Με πάνω από 300 υλοποιημένες μελέτες στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, η εταιρεία έχει κερδίσει την αναγνώριση για τη βαθιά της γνώση στον τομέα της κατασκευής, η οποία καλύπτει όλες τις κλίμακες του σχεδιασμού.

Από την ίδρυσή της το 2002, εξελίσσεται διαρκώς ώστε να διαχειρίζεται αυξημένους προϋπολογισμούς και να ενσωματώνει σύνθετη τεχνογνωσία, παραδίδοντας κτίρια, λιμάνια, έργα διαχείρισης αποβλήτων, υποδομής, αντιπλημμυρικής προστασίας, περιβαλλοντικής αποκατάστασης και αστικής ανάπλασης. Είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.ΕΠ.), με Εργοληπτικό Πτυχίο 6ης Τάξης και λειτουργεί με σύστημα πιστοποίησης ποιότητας ISO.

Η εταιρεία ειδικεύεται σε έργα υψηλών προδιαγραφών, καλύπτοντας ευρύ φάσμα στους τομείς των κτιριακών κατασκευών, έργων υποδομών, αντιπλημμυρικών έργων, καθώς και έργων που αφορούν το περιβάλλον και την αστική ανάπλαση.

Ενδεικτικά μερικά έργα αστικής ανάπλασης είναι:

  • Αστικός Περίπατος της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Το έργο αυτό θα αποτελεί τον μεγαλύτερο ποδηλατόδρομο-πεζόδρομο της πρωτεύουσας, που θα συνδέει έξι δήμους, συνολικού μήκους 12 χλμ. Ο Νέος Αστικός Περίπατος της Αθηναϊκής Ριβιέρας θα ξεκινά από τον Δήμο Καλλιθέας και θα καταλήγει στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός αναβαθμισμένου ελεύθερου δημόσιου χώρου, που αποδίδεται στους πεζούς και τους ποδηλάτες όλου του λεκανοπεδίου. Η παρέμβαση στοχεύει στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας του αστικού χώρου, έχοντας ταυτόχρονα θετικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον των αστικών κέντρων.
  • Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου Γλυφάδας. Το έργο αυτό αφορά τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου της Γλυφάδας και τη δημιουργία μιας διαδρομής για πεζοπορία και ποδήλατο, η οποία συνολικά φτάνει τα 5 χλμ. Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιούνται εκτεταμένες φυτεύσεις μεγάλων και μικρών δέντρων και αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο η υποδομή για τους λουόμενους στις βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες παραλίες.
  • Πρότυπο Πάρκο Αναψυχής στο Μαρούσι. Το πρότυπο πάρκο σχεδιάστηκε με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές αστικής ανάπτυξης και οικολογίας, αντικαθιστώντας μια περιοχή με εγκαταλελειμμένα κτίσματα, εστία παράνομης εναπόθεσης μπάζων και σκουπιδιών κ.λπ.

Ενδεικτικά μερικά έργα υποδομών είναι:

  • Κτιριακές εγκαταστάσεις PANGEA στα Αντικύθηρα. Το έργο αφορά τις νέες ερευνητικές εργαστηριακές εγκαταστάσεις του «Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ενώ περιλαμβάνει τρεις λειτουργικές ενότητες: τις εγκαταστάσεις του παρατηρητηρίου (βάση), τις μικρές πλατφόρμες παρατήρησης και τους χώρους διαμονής των ερευνητών.
  • Ολοκλήρωση Αποχετευτικού Δικτύου Σπετσών. Το έργο συμπληρώνει και ολοκληρώνει την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών λυμάτων των Σπετσών, με τη συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεσή τους.

Ενδεικτικά μερικά αντιπλημμυρικά έργα είναι:

  • Έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας Ευρύτερης Περιοχής Λουτρακίου. Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή έργων διευθέτησης σε τρία ρέματα της πόλης του Λουτρακίου (Κατουνίστρα, Πράθι και Καρέλη) για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών προβλημάτων που έχουν προξενηθεί στο παρελθόν. Τα έργα περιλαμβάνουν τη διάνοιξη κοίτης, τοπικές επενδύσεις, έργα εκβολής, κατασκευή αναβαθμού συγκράτησης φερτών υλικών, καθώς και τα απαραίτητα τεχνικά ανοικτής και κλειστής ορθογωνικής διατομής τοπικού χαρακτήρα στα σημαντικότερα σημεία τους και στις διασταυρώσεις με σημαντικές οδούς.
  • Διευθέτηση του ρέματος Αχαρνών (Καναπίτσα). Η μελέτη αφορά τα έργα διευθέτησης του ρέματος Αχαρνών για μήκος 12,6 χλμ., από την εκβολή του στον ποταμό Κηφισό έως την περιοχή των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών, στις νότιες παρυφές του ορεινού όγκου της Πάρνηθας. Πρόκειται για σημαντικό έργο, λόγω των συχνών πλημμυρικών φαινομένων που αντιμετωπίζει η περιοχή.