Αυξημένο ενδιαφέρον δείχνουν οι Γερμανοί για την ελληνική αγορά ακινήτων σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, όπως ενημερώνει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Βερολίνου. Λόγω του ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλότερες, θεωρούνται ελκυστικότερες σε σχέση με άλλα κράτη της Μεσογείου (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία). Έτσι, αρκετοί είναι οι Γερμανοί που θεωρούν την αγορά μιας κατοικίας στη χώρα μας ως μια καλή μελλοντική επένδυση.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ελληνικού παραρτήματος της μεγάλης γερμανικής μεσιτικής εταιρείας «Engel & Völkers», Γ. Πετρά, η αγορά ακινήτων αναπτύσσεται πολύ δυναμικά στην Ελλάδα, ενώ το 80-85% των αγορών πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών προέρχεται από το εξωτερικό (κυρίως από την Γερμανία, την Ελβετία και την Αυστρία). Επίσης, ο κ. Μ. Χριστοδούλου, υπεύθυνος της γερμανικής πλατφόρμας «Ferimmo.de» η οποία φιλοξενεί αποκλειστικά ελληνικά ακίνητα, εκτιμά ότι το κόστος για ακίνητα 120 τ.μ. στην Ελλάδα, τα οποία είναι και τα πιο περιζήτητα, κυμαίνεται μεταξύ 250-450 χιλ. ευρώ. Κατά τον κ. Χριστοδούλου, τις εν λόγω αγορές από το εξωτερικό έχουν διευκολύνει οι διευρυμένες δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω ελληνικών τραπεζών μιας και, πλέον, είναι δυνατή η λήψη στεγαστικού δανείου με υποθήκη και από μη μόνιμους κατοίκους Ελλάδας.

Σημαντικά αυξημένες οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ελληνικά ακίνητα
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως αυτά αναπαράγονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Handelsblatt», τους πρώτους έξι μήνες του 2022 οι ΑΞΕ στα ελληνικά ακίνητα αυξήθηκαν κατά 61% και διαμορφώθηκαν στα 788 εκ ευρώ. Ειδικοί της αγοράς εκτιμούν πως για το σύνολο του έτους θα εισρεύσουν 1,7 δισ. ευρώ, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του 2019 (1,45 δισ. ευρώ). Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, μετά το τέλος του 2024 πιθανώς τα δεδομένα αυτά να αλλάξουν, καθώς αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις τιμών μετά την εφαρμογή από την Ελλάδα του αυξημένου ΦΠΑ 24% για την αγορά νέων ακινήτων.

Οι εκτιμήσεις για τη γερμανική αγορά ακινήτων
Όσον αφορά στη γερμανική αγορά ακινήτων, σύμφωνα με το Γραφείο ΟΕΥ Βερολίνου, οι εκτιμήσεις ποικίλλουν για τη διάρκεια και την ένταση της ύφεσης της αγοράς το 2023. Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) θεωρεί πιθανή την υποχώρηση των τιμών των οικιστικών ακινήτων σε ποσοστό έως και 10%, ενώ η DZ Bank αναμένει η κάμψη των τιμών το 2023 να ανέλθει έως στο 6%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build