Χρονιά ανάπτυξης θα είναι και το 2022 για τον όμιλο Ζαριφόπουλος ΑΕ, παρά τις προκλήσεις της εποχής που επηρεάζουν όχι μόνο το ελληνικό, αλλά και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Όπως εξήγησε μιλώντας στο Build ο Νίκος Ζώκας, διευθυντής Βόρειας Ελλάδας της Ζαριφόπουλος ΑΕ, το 2022 βρήκε την εταιρεία με ένα μεγάλο ανεκτέλεστο από έργα τα οποία είχε εξασφαλίσει από τα προηγούμενα χρόνια και για τα οποία βρίσκεται σε φάση εκτέλεσης, ολοκλήρωσης και παράδοσης. Ενδεικτικά, μας ανέφερε την παράδοση ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας, πυρανίχνευσης, κατάσβεσης και κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης με IoT τεχνολογία στην Εθνική Πινακοθήκη, των συστημάτων πυρανίχνευσης στους σταθμούς Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο της γραμμής 3 του μετρό στην Αττική, των συστημάτων πυρανίχνευσης και αυτόματης κατάσβεσης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής της ΕΡΓΟΣΕ Τιθορέα – Δομοκός, καθώς και των συστημάτων πυροπροστασίας στο νεότερο απόκτημα της Costa Navarino στην Πύλο.

Μοχλός ανάπτυξης οι θυγατρικές σε Βουλγαρία, Κύπρο, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία
Μοχλό ανάπτυξης για τη Ζαριφόπουλος αποτελούν και οι τέσσερεις θυγατρικές εταιρείες που διαθέτει στη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Αλβανία και προσφάτως στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και σημαντικά έργα που εκτελεί στην Ευρώπη, αλλά και σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Επιπλέον, σημαντικά έργα εκτελεί η εταιρεία και στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και τα Βαλκάνια, όπως:
• Την προμήθεια και τοποθέτηση συστημάτων πυρασφάλειας και ασφαλείας σε όλες τις εγκαταστάσεις του νέου αγωγού αερίου ICGB, που διασυνδέει τα δίκτυα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας,
• Την προμήθεια και τοποθέτηση συστημάτων πυρασφάλειας και ασφαλείας σε όλους τους σταθμούς και το αμαξοστάσιο της βασικής γραμμής του μετρό στη Θεσσαλονίκη,
• Την προμήθεια και τοποθέτηση συστημάτων πυρασφάλειας και ασφαλείας στα εργοστάσια Sunlight και ΣΕΚΑΠ (JTI) στην Ξάνθη,
• Την προμήθεια και τοποθέτηση συστημάτων πυρασφάλειας στο υπό ανέγερση νέο νοσοκομείο στην πόλη Stip της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι προκλήσεις της εποχής
Όλα αυτά, βέβαια, δε σημαίνουν πως όλα είναι… ρόδινα στην αγορά. «Το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας και διεθνώς γίνεται από μέρα σε μέρα δυσκολότερο, θέτοντας συνεχώς νέες προκλήσεις αλλά και κινδύνους στις εταιρίες που συνδέονται με τον κλάδο των κατασκευών. Υπάρχει μεγάλη πίεση από τις αυξήσεις των τιμών των προμηθευόμενων υλικών και συστημάτων, από το αυξημένο κόστος της ενέργειας και των μεταφορών. Επιπλέον, η μεγάλη αναταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η αδυναμία των κατασκευαστών να προμηθευτούν πρώτες ύλες και εξελιγμένα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, δημιουργούν μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελλόμενων συστημάτων και εξαρτημάτων.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες δημιουργούν δυσεπίλυτα μερικές φορές προβλήματα, τα οποία εταιρίες όπως και η δική μας θα πρέπει να ξεπεράσουν, για να συνεχίσουν την εύρυθμη λειτουργία τους», δήλωσε ο κ. Ζώκας, προσθέτοντας πως τα χρόνια προβλήματα στην ανάπτυξη της κατασκευής στη χώρα, που επιδεινώθηκαν ειδικά στα χρόνια της κρίσης, δημιούργησαν επιπλέον δυσκολίες, απαιτώντας πολλές φορές την ανάγκη αναπροσανατολισμού των στοχεύσεων και ανασύνταξης των δυνάμεων για κάθε οργανισμό που πρέπει να τα ξεπεράσει για να προχωρήσει. «Παρά τα παραπάνω προβλήματα, η εταιρεία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και ενίσχυσης του προσωπικού με νέους ανθρώπους και νέες γνώσεις, με εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσής του και σε τροχιά εξασφάλισης νέων συνεργασιών με πρωτοπόρους οίκους του εξωτερικού», σημείωσε.

Προοπτικές για νέα πεδία δράσης
Από την άλλη, ο ίδιος τόνισε πως οι σύγχρονες προκλήσεις και τα μεγάλα έργα στον ενεργειακό τομέα, η ψηφιακή μετάβαση και ο μετασχηματισμός των υπηρεσιών και λειτουργιών του κράτους, των ελληνικών πόλεων και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης δημιουργούν από την πλευρά τους προοπτικές για νέα πεδία δράσης. «Θα μπορούσα να αναφέρω πλήθος έργων μικρότερου ή μεγαλύτερου μεγέθους και σπουδαιότητας, στα οποία οι μηχανικοί και οι τεχνικοί της εταιρείας μας εφαρμόζουν νέα, πρωτοποριακά και σύνθετα συστήματα πυρασφάλειας, ασφαλείας, αυτομάτου ελέγχου και ενεργειακής εξοικονόμησης. Αυτό όμως που αποτελεί το πρώτιστο μέλημά μας, είναι το κάθε έργο να ολοκληρώνεται με τρόπο άρτιο, προσθέτοντας νέα τεχνογνωσία και πείρα στο δυναμικό μας και απόλυτη κάλυψη των αναγκών των πελατών μας», κατέληξε ο κ. Ζώκας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build