Συνολικά 73 οικοδομές υπό κατασκευή έχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η Zafido, η οποία από το 2017 έως και σήμερα έχει επενδύσει συνολικά στη χώρα μας περί τα 400 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει στο Build ο Θωμάς Κυριάκου, CEO της Zafido Estate Hellas. Eκτός από το κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια, στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει νέες οικιστικές υποδομές σε βιομηχανικές περιοχές όπως είναι ο Πειραιάς, όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα η εταιρεία εμφανίζεται ιδιαίτερα κινητική.

«Στον Πειραιά δημιουργούμε ένα κτιριακό συγκρότημα μικρών κατοικιών προς μίσθωση. Ταυτόχρονα, κατασκευάζουμε ξενοδοχείο στην οδό Κολοκοτρώνη, το οποίο θα τελεί υπό τη διαχείριση διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας. Θα περιλαμβάνει 30 δωμάτια σε ένα συγκρότημα τεσσάρων αστέρων σε κοντινή απόσταση από το μετρό και το λιμάνι της πόλης, προς εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών. Υπολογίζουμε ότι θα είναι έτοιμο σε περίπου 12 μήνες», επισημαίνει ο κ. Κυριάκου. Στη Μαρίνα Ζέας επί της οδού Ζαννή 5 η Zafido κατασκευάζει συγκρότημα οροφοδιαμερισμάτων δύο υπνοδωματίων σε πολυκατοικία 10 ορόφων. Επιπλέον, στην οδό Αγίου Σπυρίδωνος κατασκευάζει διαμερίσματα, με σκοπό να καλύψει τη μεγάλη έλλειψη που υφίσταται στην περιοχή, με πώληση σε προσιτές τιμές, επισημαίνει ο ίδιος.

«Ακόμη, στην οδό Φίλωνος βρισκόμαστε σε διαδικασία κατεδαφίσεων σε κτίριο που βρίσκεται πίσω από τον Πύργο του Πειραιά. Και σε αυτή την περίπτωση θα δημιουργηθούν μικρά διαμερίσματα 35-40 τ.μ., που έχουν ήδη πουληθεί από τα σχέδια. Για το συγκεκριμένο έργο μόλις εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες και σύντομα ξεκινάμε την κατεδάφιση του υπάρχοντος κτιρίου για να κτίσουμε νέο με 30 διαμερίσματα».
Η δραστηριότητα της εταιρείας, ωστόσο, δεν εντοπίζεται μόνο στον Πειραιά καθότι επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης, Ηλία Ηλιού και Αρτέμωνος στη Δάφνη (σε απόσταση 200 μ. από το μετρό) κατασκευάζεται και θα λειτουργήσει εντός του επόμενου τριμήνου ένα συγκρότημα 60 φοιτητικών εστιών.

Το 4στερο στο Μέγ. Αλμυράντη
Ιδιαίτερα απαιτητική είναι η κατασκευή του νέου ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων που ετοιμάζει η Zafido στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Βουλής 2 στο Μέγαρο Αλμυράντη. Πρόκειται για ένα κτίριο που κατατάσσεται στην κατηγορία των νεότερων μνημείων και από την πλευρά της κατασκευάστριας απαιτείται μεταξύ άλλων η αποκατάσταση των τοιχογραφιών. Για τη διαχείριση του ξενοδοχείου έχει υπογραφεί συμφωνία με τη Swot Hospitality. Σημαντική είναι η δραστηριότητα της Zafido και στα νότια προάστια με δύο νέα κτίρια κατοικιών που ετοιμάζει στις οδούς Θουκυδίδου και Αυξεντίου. Αρκετές είναι επίσης οι υπό κατασκευή πολυκατοικίες σε Γλυφάδα, Βούλα, Νέα Σμύρνη αλλά και στην Καλλιθέα με 107 διαμερίσματα πέριξ του ΚΠΙΣΝ. Νέο ξενοδοχείο θα κατασκευάσει και στη Θεσσαλονίκη, στη συμβολή της λεωφόρου Νίκης με την οδό Βογατσικού στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.

«Λανθασμένη η πολιτική για τη Golden Visa»
Ο CEO της Zafido σχολιάζει μεταξύ άλλων την επίδραση που έχει η νέα νομοθεσία για την αύξηση του ορίου της Golden Visa, επισημαίνοντας ότι το μέτρο θα έπρέπε να έχει ισχύ μόνο για τις υφιστάμενες κατασκευές και όχι για τις νέες. «Μέχρι πρότινος το 70% των πωλήσεών μας γινόταν σε ξένους και το 30% σε Έλληνες, κάτι που φαίνεται ότι θα αλλάξει με τη νομοθεσία για τη Golden Visa. Εμείς κατασκευάζουμε αποκλειστικά νέες κατοικίες, προσφέροντας νέα σπίτια στην αγορά σε καλές τιμές. Επομένως, δεν θεωρώ ότι επηρεάζουμε αρνητικά την αγορά κατοικίας. Έπρεπε να απαγορευτεί εντελώς η χρήση της Golden Visa στα μεταχειρισμένα ακίνητα και να επιτραπεί στα νεόδμητα».

Επισημαίνει εκτός των άλλων ότι και οι Έλληνες πελάτες άρχισαν σταδιακά να επανέρχονται στην αγορά ακινήτων. «Ωστόσο με την αύξηση των επιτοκίων αυτή η τάση διακόπηκε απότομα. Εάν δεν μειωθούν τα επιτόκια ο μέσος Έλληνας δεν θα μπορεί να αγοράσει σπίτι». Η Zafido είναι θυγατρική εταιρεία του κυπριακού ομίλου ακινήτων, Kyriakou Land and Property Developers. Τα έργα της εκτελούνται με το μοντέλο της γενικής εργολαβίας, καθώς απασχολεί 23 μηχανικούς και 115 άτομα προσωπικό, ενώ έχει τον πλήρη έλεγχο της κατασκευής από την αρχή έως το τέλος.