Σε προκλήσεις που αντιμετώπισε και σε έργα που έφερε εις πέρας το τμήμα κτιριακών αυτοματισμών (BMS) της AS Hellas μέσα στη χρονιά που έφυγε αναφέρθηκε, μιλώντας στο Build, ο Ζήσης Μπατζάκης, Building Automation Director της εταιρείας. Ο κ. Μπατζάκης στάθηκε, ακόμη και σε σημαντικούς στόχους που επιθυμεί να επιτύχει το εν λόγω τμήμα εντός του 2025.

Ποιες προκλήσεις αντιμετώπισε το τμήμα BMS της AS Hellas το 2024;

Οι προκλήσεις που βρήκε εμπρός του το 2024 το τμήμα BMS της AS Hellas αντανακλούν τις τάσεις του κλάδου στην Ελλάδα. Μία από τις βασικές ήταν η συμμόρφωση με τους συνεχώς αυξανόμενους κανονισμούς για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, όπου η ανάγκη για αποδοτικές και βιώσιμες λύσεις είναι επιτακτικότερη από ποτέ. Παράλληλα, η ψηφιακή μετάβαση φέρνει την πρόκληση της ενσωμάτωσης «έξυπνων» τεχνολογιών σε υπάρχουσες υποδομές, κάτι που απαιτεί διαλειτουργικότητα και προσαρμοστικότητα. Τέλος, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού επιβάλλει τη συνεχή εκπαίδευση των ομάδων μας για να διασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών μας.

Απαριθμήστε σημαντικά έργα που υλοποίησε πέρσι το τμήμα BMS της AS Hellas.

Το 2024 ήταν η καλύτερη χρονιά για το τμήμα αυτό, καθώς ολοκλήρωσε πολλά, σημαντικά και υψηλών απαιτήσεων έργα, με το πιο πρόσφατο να είναι το εμβληματικό έργο του Conrad Athens, τον διάδοχο του ιστορικού Hilton. Άλλα σπουδαία έργα στην διάρκεια του 2024 ήταν, το Mandarin Oriental Navarino Bay στη Γιάλοβα (που υλοποίησε σύστημα BMS με 20 πίνακες ελέγχου και την πλατφόρμα Desigo CC), το νέο κτίριο Φυτικής Παραγωγής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (το οποίο εγκατέστησε σύστημα BMS με 13 πίνακες ελέγχου και 600 συσκευές KNX, επιτυγχάνοντας βέλτιστη διαχείριση των κλιματιστικών του μέσω διασύνδεσης BACnet/IP και KNX) και το Sani Asterias (όπου το σύστημα BMS διαχειρίζεται τις πισίνες και τα συστήματα εξαερισμού των bungalows, προσφέροντας εξοικονόμηση ενέργειας και επικοινωνία με το κεντρικό Energy Management System του ομίλου).

Ποιοι είναι οι πιο σπουδαίοι στόχοι του τμήματος BMS της AS Hellas για το 2025;

Το τμήμα μας αυτό, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, έχει θέσει μια σειρά από στρατηγικούς στόχους για το 2025, που στοχεύουν στη βελτίωση των υπηρεσιών και την ενίσχυση της αποδοτικότητας των έργων. Λ.χ., σχεδιάζει να αναπτύξει τη διασύνδεση των συστημάτων BMS με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI). Η ενσωμάτωση AI μπορεί να οδηγήσει σε «έξυπνη» ανάλυση δεδομένων, προγνωστική συντήρηση και περαιτέρω βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και της λειτουργικότητας των κτιρίων. Βασικός στόχος του τμήματος είναι, επίσης, η εκπαίδευση και η διαρκής ανάπτυξη των μηχανικών του τμήματος – η ταχύτατη εξέλιξη των τεχνολογιών BMS απαιτεί από τους επαγγελματίες του κλάδου να είναι πάντα ενήμεροι για τις νέες τάσεις και τα εργαλεία. Τέλος, επιδιώκεται η τυποποίηση των διαδικασιών των έργων BMS: η δημιουργία δομημένων προτύπων μεθοδολογίας και τεκμηρίωσης θα αυξήσει την αποδοτικότητα και θα διασφαλίσει τη σταθερή ποιότητα των παραδοτέων, ανεξαρτήτως του μεγέθους και της πολυπλοκότητας των έργων».