Ξεκίνησε η δεύτερη φάση του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση της Σύμβασης Παραχώρησης του τμήματος Χανιά – Ηράκλειο του Βόρειου Οδικού άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), μετά την απόφαση του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή με την οποία εγκρίθηκε το Τεύχος Πρόσκλησης Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών. Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε μεταξύ της δημοσίευσης της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρώτη φάση του διαγωνισμού (2018), της προεπιλογής των υποψηφίων (22 Μαρτίου 2019), το Δημόσιο, λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα της ταχύτερης δυνατής έναρξης της εκτέλεσης του έργου, αποφάσισε και προχώρησε στην οριστικοποίηση του βασικού σχεδιασμού του έργου και με βάση αυτήν στην απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότησή του, κι έτσι κατέστη περιττή η προβλεφθείσα φάση του διαλόγου και της οριστικοποίησης του βασικού σχεδιασμού. Εξάλλου, η αναγκαιότητα επίσπευσης της έναρξης της εκτέλεσης του έργου επιτάθηκε έτι περαιτέρω από το γεγονός ότι αυτό εντάχθηκε προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το 2019 έχουν προκριθεί στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, τα εξής σχήματα:

  • ΓΕΚ Τέρνα
  •  Άκτωρ Παραχωρήσεις
  •  Ένωση Προσώπων Vinci Highways – Vinci Concessions
  • Ένωση Προσώπων Acciona Concesiones – Μυτιληναίος
  • J&P Άβαξ.

Μικρή παράταση για το Χερσόνησος – Νεάπολη
Ως προς τα άλλα τμήματα του ΒΟΑΚ, το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, με προϋπολογισμό 169 εκατ. ευρώ, έχει ήδη ανατεθεί στην Άκτωρ, ενώ για το ΣΔΙΤ του τμήματος Χερσόνησος – Νεάπολη, προϋπολογισμού 290 εκατ. ευρώ, έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος η κοινοπραξία των εταιρειών ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρ Παραχωρήσεις και Ιντρακάτ. Μάλιστα, η αρχική προθεσμία για την οριστικοποίηση της σχετικής σύμβασης εξέπνεε αύριο Τετάρτη, όμως κατόπιν αιτήματος της κοινοπραξίας χορηγήθηκε ολιγοήμερη παράταση έως και τις 21 Δεκεμβρίου, η οποία κρίθηκε απαραίτητη για την πλήρη και ορθή υποβολή των νομιμοποιητικών εγγράφων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build