Για τη στενή σύνδεση της αρχιτεκτονικής με τον πολιτισμό και την ταχύτητα που εξελίσσεται η τεχνολογία στη σύγχρονη εποχή μίλησε ο Θεοφάνης Μπομπότης, Architect – Founding Partner της Bobotis + Bobotis Architects, στη διάρκεια του Building and Construction Summit @ Costa Navarino, το οποίο διοργάνωσε η Boussias Events.«Όλες οι ιστορικές περίοδοι αποτυπώνονται μέσω της αρχιτεκτονικής» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ως κυριότερο αντικείμενο του κλάδου την πολυδιάστατη σχέση του ανθρώπου με τον χώρο. «Ο χώρος αντανακλά την ταυτότητα του πολιτισμού της κάθε εποχής, επιδρώντας, παράλληλα, στην εξέλιξή του», σημείωσε.
Η πολυδιάστατη σχέση του ανθρώπου με τον χώρο
Ο άνθρωπος εξαρτάται από τον χώρο στον οποίο κινείται, αφού αυτός συνιστά το πλαίσιο των κοινωνικών του σχέσεων, υπηρετεί τις ατομικές του ανάγκες αλλά και τις επαγγελματικές του επιδιώξεις, είπε. «Βασικές παραμέτρους της δημιουργίας της σχέσης του ατόμου με τον χώρο συνιστούν το σχήμα και οι διαστάσεις του» τόνισε, θέτοντας ως παράδειγμα τα επιθετικά σχήματα, που δεν λειτουργούν στους χώρους ανάπαυσης, όμως ενδείκνυνται στους χώρους διασκέδασης. «Η σύγχρονη αρχιτεκτονική δεν χαρακτηρίζεται από αυστηρούς κανόνες. Τα έργα ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες, συνθέτοντας μια αισθητική jazz», περιέγραψε, διευκρινίζοντας πως η αισθητική είναι αναγκαίο να υποστηρίζεται από αιτίες και όχι από πρόσκαιρο εντυπωσιασμό.
Η ΑΙ κατακτά τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό
«Η αδυναμία αφομοίωσης της αλματώδους ανάπτυξης της τεχνολογίας οδηγεί σε συρρίκνωση της παραγωγής του ανθρώπινου πολιτισμού και, έτσι, οι θεσμικές φωνές μιλούν ήδη για ανάγκη ελέγχου της χρήσης της», περιέγραψε.
«Ο σχεδιασμός και τα ειδικά τεχνολογικά προγράμματα, συνδυασμένα με τον σύγχρονο τρόπο συνθετικής σκέψης, έχουν ως αποτέλεσμα ευφάνταστα κτίρια ως προς τη λειτουργικότητα και χρήση του χώρου, με σεβασμό στην ιστορία του ανθρώπου, αλλά αποτελούν και εύκολο εργαλείο για αρχιτεκτονικές προτάσεις πρόσκαιρου εντυπωσιασμού, χωρίς διαχρονικό χαρακτήρα» τόνισε.
«Η ΑΙ θα κατακτήσει τον χώρο του σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα, δημιουργώντας το πλαίσιο για μια σειρά επιλογών με στόχο τη σύνθεση ενός ποιοτικού έργου, που διακρίνεται, μεταξύ άλλων, από την πολυλειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα των χώρων, τη διαφάνεια, τη συνδεσιμότητα και την προσαρμοστικότητα στις μελλοντικές ανάγκες», παρατήρησε. «Υλικά όπως τα καινοτόμα τούβλα από κάνναβη, διαθέτουν εξαιρετικές μονωτικές ικανότητες και, παράλληλα, είναι πολύ φιλικά προς την ατμόσφαιρα, ψηφιακά εργαλεία όπως το ΒΙΜ παράγουν βέλτιστα σχέδια, ενώ τα αυτόνομα κτίρια προσαρμόζουν τον εσωτερικό χώρο στις ανθρώπινες ανάγκες» ανέφερε, σημειώνοντας, ωστόσο, τον κίνδυνο να διαμορφώσουν οι αλγόριθμοι όχι μόνο τα κτίρια αλλά και εμάς τους ίδιους. «Οφείλουμε να δώσουμε αρχιτεκτονικό νόημα στα τεχνολογικά εργαλεία», κατέληξε.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build