Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο φαίνεται πως θα έχουν σημαντικό ρόλο στο νέο κεφάλαιο που ανοίγει όσον αφορά το εγχώριο και διεθνές ενεργειακό σύστημα.
Έτσι, επιβεβαιώνεται ο ρόλος του φυσικού αερίου ως «καύσιμο γέφυρα», το οποίο εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τα συμβατικά καύσιμα, στην προσπάθεια απολιγνιτοποίησης των χωρών και την έλευση της εποχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των χαμηλών εκπομπών ρύπων. Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλες ελληνικές εταιρείες σχεδιάζουν την κατασκευή τέτοιων μονάδων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

DAMCO ENERGY: ΜΟΝΑΔΑ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Μία από τις πιο σημαντικές επενδύσεις στον εν λόγω τομέα είναι η μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο της Damco Energy SA, θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου Κοπελούζου, στη ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Ανδρέας Διαμαντόπουλος, Αντιπρόεδρος της Damco Energy SA, αναφέρθηκε στη δυναμικότητα της μονάδας, την πορεία του έργου και τα οφέλη που θα προκύψουν από την κατασκευή της, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: « Η μονάδα θα εγκατασταθεί στη ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης και θα αποτελείται από έναν αεριοστρόβιλο τελευταίας τεχνολογίας και έναν ατμοστρόβιλο σε κοινό άξονα με 1 γεννήτρια. Η ισχύς της μονάδας, σύμφωνα με την υφιστάμενη άδεια, είναι 662 MW, υπάρχει όμως πρόθεση να αυξηθεί στα περίπου 800 MW. Η ψύξη της μονάδας θα γίνεται με αερόψυκτο ψυγείο (δεν θα γίνεται χρήση νερού για ψύξη) και το καύσιμο θα είναι αποκλειστικά φυσικό αέριο.

Η στάθμη θορύβου του εξοπλισμού θα είναι σύμφωνη με τα τελευταία ευρωπαϊκά πρότυπα. Στην παρούσα φάση η εταιρεία βρίσκεται στην διαδικασία λήψης της Απόφασης ‘Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι και να ολοκληρωθούν στο τελευταίο τρίμηνο του 2023. Το έργο του σταθμού παραγωγής ενέργειας θα τονώσει την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, τόσο στη φάση κατασκευής όσο και στη φάση λειτουργίας. Περαιτέρω θα δημιουργήσει μια παράλληλη οικονομία, ενώ σε συνδυασμό με τα άλλα έργα που υπάρχουν ή σχεδιάζονται στην περιοχή, θα την καταστήσει έναν πραγματικό ενεργειακό κόμβο».

ELPEDISON: ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΕ ΒΟΙΩΤΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Η Elpedison διαθέτει δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο σε Θίσβη και Θεσσαλονίκη. Η μονάδα συνδυασμένου κύκλου της Θεσσαλονίκης, η πρώτη ιδιωτική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο στην Ελλάδα, λειτουργεί από το 2006 και έχει συνολική ισχύ 400 MW, ενώ το συνολικό ύψος της επένδυσης ανήλθε στα 250 εκατ. ευρώ. Η μονάδα συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, βοηθώντας παράλληλα το πρόγραμμα του ελληνικού κράτους για την προώθηση της Θεσσαλονίκης σε μια ενεργειακή «γέφυρα» με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η δεύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου είναι εγκατεστημένη σε ιδιόκτητη έκταση 100 στρεμμάτων στη ΒΙ.ΠΕ. της Θίσβης από το καλοκαίρι του 2010. Η ισχύς της είναι 420 MW, ενώ το ύψος της επένδυσης ανήλθε στα 275 εκατ. ευρώ. Η μονάδα συνδυάζει τη μέγιστη απόδοση με την ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση, αφήνοντας ανεπηρέαστο το μικροκλίμα της περιοχής. Διαθέτει έξυπνο σύστημα διαχείρισης ενέργειας που εμποδίζει την αύξηση της θερμοκρασίας και ελαχιστοποιεί την εκπομπή ρυπογόνων αερίων. Επιπλέον, διαθέτει αερόψυκτο συμπυκνωτή που περιορίζει την κατανάλωση νερού και εμποδίζει την πιθανή επιστροφή του στη θάλασσα, αφήνοντας σχεδόν ανέπαφες την ατμόσφαιρα και την περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου.

MYTILINEOS: ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΜΟΝΑΔΑ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ
Η κατασκευή του νέου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου στη Βοιωτία, ενός από τους μεγαλύτερους σταθμούς συνδυασμένου κύκλου, ξεκίνησε το 2019 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021. Η μονάδα της Mytilineos, ύψους επένδυσης που ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, θα έχει ισχύ 826 MW, καλύπτοντας το 10% των εθνικών αναγκών σε ενέργεια, γεγονός που την καθιστά τη μεγαλύτερη μονάδα του εγχώριου-εθνικού συστήματος ηλεκτροπαραγωγής και έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε όλη την Ευρώπη.

Η μονάδα θα είναι μία από τις πιο σύγχρονες στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Ο αεριοστρόβιλος τεχνολογίας class H της General Electric θα έχει θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, γεγονός που τον καθιστά τον πιο αποδοτικό στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της και αυτόν τον σταθμό, η ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας που θα διαθέτει η εταιρία θα ξεπερνά τα 2000 MW (πλέον του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ), συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και με προϋποθέσεις εξαγωγών σε γειτονικές χώρες στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου (target model).

ΔΕΗ: ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Στη μετατροπή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 επικεντρώθηκε η διοίκηση της ΔΕΗ κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2020 στους αναλυτές τον περασμένο Απρίλιο. Όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Στάσσης, πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, η Πτολεμαΐδα 5 θα έχει μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου έτοιμη να λειτουργήσει και με φυσικό αέριο το αργότερο μέχρι το 2025. Η ισχύς της μονάδας θα αυξηθεί από 660 MW σε πάνω από 1000 MW, ενώ το νέο εργοστάσιο θα μπορεί να αυξάνει την ισχύ του από 300 MW σε πάνω από 1000 MW μέσα σε μισή με μία ώρα περίπου. Σε ό,τι αφορά στο κόστος της μετατροπής, υπολογίζεται από τη διοίκηση της ΔΕΗ στα 250 εκατ. ευρώ.

ΑΒΑΞ: ΜΟΝΑΔΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Δύο μεγάλα έργα που ανέλαβε ο Όμιλος ΆΒΑΞ είναι οι σταθμοί ενέργειας στην Bismayah του Ιράκ, 25 km νοτιοανατολικά της Βαγδάτης. Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Bismayah II, κατασκευάστηκε την περίοδο 2017-2020, έχει ισχύ 1.500 MW και η αξία του ανέρχεται στα 386 εκατ. δολάρια (περίπου 320 εκατ. ευρώ). Ο απλός κύκλος της μονάδας αποτελείται από 4 αεριοστρόβιλους GE σειράς 9FA-3 και όλα τα βοηθητικά μέσα.

Το τμήμα του συνδυασμένου κύκλου αποτελείται από 4 γεννήτριες ατμού ανάκτησης θερμότητας (HRSG), 2 ατμοστρόβιλους, 2 αερόψυκτους συμπυκνωτές και όλο τον εξοπλισμό και συστήματα που απαιτούνται για να καταστήσουν τη μονάδα ασφαλή, αξιόπιστη και αποδοτική. Ο Όμιλος ανέλαβε επίσης και τη μελέτη, κατασκευή, έλεγχο και θέση σε λειτουργία ενός νέου σταθμού, του Bismayah ΙΙΙ, ο οποίος θα έχει ισχύ 1.650 MW, με την αξία του να ανέρχεται στα 533 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια του έργου είναι 32 μήνες. Η νέα μονάδα θα αποτελείται από 4 αεριοστρόβιλους σειράς 9FA-4, 4 γεννήτριες ατμού ανάκτησης θερμότητας (HRSG), 2 αερόψυκτους συμπυκνωτές και όλα τα βοηθητικά μέσα.

Παρά το γεγονός ότι αυτές οι ενεργειακές υποδομές δεν βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος, έχουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για τη δυναμική της χώρας μας, μιας και αφορούν τους μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν ανατεθεί σε εταιρεία ελληνικών συμφερόντων. Μάλιστα, όπως τόνισε η διοίκηση του ομίλου ΑΒΑΞ πρόσφατα, μετά την ολοκλήρωση και της φάσης ΙΙΙ του Bismayah, το συγκεκριμένο συγκρότημα σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει συνολικό μέγεθος 4.650 MW, γεγονός που το καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής ενέργειας στον κόσμο.