Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η εκπόνηση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως αναφέρει σχετικά στο Build
ο αρμόδιος υφυπουργός, Νίκος Ταγαράς. «Πρόκειται να εγκριθούν περίπου 220 επιμέρους πολεοδομικά σχέδια που αντιστοιχούν σε ανάλογο αριθμό προεδρικών διαταγμάτων, δεδομένου ότι το κάθε ένα από αυτά αντιστοιχεί σε κάθε δήμο της χώρας.

Εφαρμόζουμε τη διαδικασία έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων με σκοπό να διατηρήσουμε την ασφάλεια του Δικαίου κατά την εξέλιξη της διαδικασίας και προκειμένου να αποφύγουμε τυχόν προσφυγές ή άλλης μορφής καθυστερήσεις». Όπως λέει ο κύριος Ταγαράς εκτός από τα σχέδια που καθορίζουν χρήσεις γης και όρους δόμησης, θα οριοθετούνται οικισμοί, θα δημιουργηθούν ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης, θα εφαρμοστούν οριοθετήσεις ρεμάτων. «Συνολικά μαζί με τις συγκεκριμένες παραμέτρους τα προεδρικά διατάγματα που θα χρειαστούν να υπερβούν τα 300. Η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει στο σύνολό της από το Ταμείο Ανάκαμψης και ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια ευρώ». Έως το 2025 πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες προκειμένου να αποπληρωθούν τα μελετητικά γραφεία που θα αναλάβουν να τις εκπονήσουν, δεδομένου ότι το καταληκτικό έτος πληρωμής των έργων που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι το 2026.

«Επί της ουσίας αλλάζει ριζικά το τοπίο, δεδομένου ότι πλέον δεν θα απαιτείται η συγκατάθεση περιφερειακών ή δημοτικών συμβουλίων για το πού και πώς θα μπορεί κανείς να αναπτύξει μία δραστηριότητα σε ένα συγκεκριμένο σημείο της χώρας και ειδικά στην εκτός σχεδίου δόμηση. Επί της ουσίας θα γνωρίζει ο κάθε πολίτης τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται, ποιοι κανόνες ισχύουν, εάν το αγροτεμάχιο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο δεδομένου ότι υφίσταται ζήτημα χαρακτηρισμού δρόμων ιδίως στην εκτός σχεδίου δόμηση, που αποτελεί ένα μείζον θέμα ασφάλειας κατά την έκδοση της οικοδομικής άδειας», εξηγεί ο κύριος Ταγαράς.

Επομένως εάν κάποιος επιθυμεί να πραγματοποιήσει μία επένδυση θα γνωρίζει εκ των προτέρων εάν μπορεί ή όχι να την υλοποιήσει στο σημείο που έχει σχεδιάσει. «Ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος θα ασχολείται αποκλειστικά με την αδειοδοτική διαδικασία», συμπληρώνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Έως το τέλος του έτους θα έχουν υπογραφεί έως και 100 συμβάσεις με επιμέρους μελετητικά γραφεία για την εκπόνηση μελετών, επισημαίνει ο Νίκος Ταγαράς. Στη συνέχεια έως και τον Μάρτιο θα έχει ολοκληρωθεί με βάση το πλάνο του υπουργείου το σύνολο των συμβάσεων και η ανακήρυξη του συνόλου των αναδόχων.

Κινήσεις για την διευθέτηση των δημοσίων κτημάτων μεταξύ παλαιάς και νέας γραμμής αιγιαλού
Ως προς το ζήτημα των αιγιαλών και τη διευθέτησή τους ο ίδιος διευκρινίζει ότι υπάρχουν δραστηριότητες που καταλήγουν στον αιγιαλό και όπως είναι γνωστό η ζώνη μεταξύ παλαιού και νέου αιγιαλού αποτελεί δημόσιο κτήμα. Συχνά όμως στερεί την δυνατότητα πρόσβασης προς τη θάλασσα. «Προς αυτή την κατεύθυνση εξελίσσονται διατάξεις προκειμένου να δοθεί το δικαίωμα πρόσβασης στην εκάστοτε ξενοδοχειακή μονάδα όπου παρεμβάλλεται ένα δημόσιο κτήμα – παλαιά και νέα γραμμή αιγιαλού – μέσω διαδικασίας μίσθωσης της ζώνης αυτής. Ταυτόχρονα μελετούμε το εάν υπάρχουν κάποιες κατασκευές στις ζώνες αυτές, που ταιριάζουν και δεν δημιουργούν πρόβλημα στην υφιστάμενη δραστηριότητα, ούτως ώστε να μπορούν να τις ενσωματώσουν στη λειτουργία τους».

Επεξεργασία ρύθμισης για τα κατά παρέκκλιση δόμηση οικοπέδων κάτω από 4 στρέμματα
Αναφορικά με τα αγροτεμάχια που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως με έκταση έως και 4 στρέμματα και δεν μπορούν να καλύψουν την προϋπόθεση του νόμου να έχουν πρόσωπο σε αναγνωρισμένη οδό, αναμένεται να υπάρξει σχετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ που θα διευκολύνει τη διαδικασία λήψης προέγκρισης από τις κατά τόπους ΥΔΟΜ, προκειμένου να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να κατοχυρώσουν το δικαίωμα της κατά παρέκκλιση αρτιότητας. Πρόκειται για όσα αγροτεμάχια είναι 750 τετραγωνικά και έχουν δημιουργηθεί πριν από τον 11ο του 1962, όσα είναι τουλάχιστον 1.200 τετραγωνικά και έχουν δημιουργηθεί πριν από τον 9ο του 1964 και εκείνα που είναι τουλάχιστον 2 στρέμματα και έχουν δημιουργηθεί πριν από το 1977.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build