Σε εκκρεμότητα παραμένει έως και αυτή τη στιγμή η αναμενόμενη έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στη Μαρίνα Αλίμου, με το έργο να έχει καθυστερήσει σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης. Είναι γεγονός ότι το έργο που διαχειρίζεται η Άκτωρ Παραχωρήσεις, θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ καθυστέρησε όλο το προηγούμενο διάστημα λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών που στάθηκαν αιτία για να παραταθεί ο χρόνος έναρξης και κατ’ επέκταση αποπεράτωσης του έργου.

Ωστόσο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο από πλευράς του ομίλου Ελλάκτωρ για αποεπένδυση από το έργο το επόμενο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο προτεραιοποίησης των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, κάτι που είδαμε να συμβαίνει και στην περίπτωση της Reds με το εμπορικό πάρκο, Spart Park που πουλήθηκε στον όμιλο Φουρλή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες εφόσον προχωρήσει το συγκεκριμένο σενάριο, θα συμβεί με μεταβίβαση της παραχώρησης από τη μία εταιρεία στην άλλη, καθότι δεν μπορεί να υπαναχωρήσει της υφιστάμενης παραχώρησης η πλευρά της Άκτωρ Παραχωρήσεις, καθότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η σχετική συμφωνία που έχει υπογράψει με το ΤΑΙΠΕΔ, καταβάλλοντας μάλιστα και το αντίστοιχο τίμημα.

Το ενδεχόμενο παραχώρησης σε τουρκική εταιρεία
Κατά τις ίδιες πληροφορίες έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο να περάσει η παραχώρηση σε τουρκική εταιρεία που ειδικεύεται στη διαχείριση μαρινών στη γείτονα, κάτι που βρέθηκε στο τραπέζι το τελευταίο χρονικό διάστημα χωρίς ωστόσο να υπάρχει οριστική εξέλιξη έως και αυτή τη στιγμή. Σημειώνεται ότι με βάση την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που σχετίζεται με τη χωροθέτηση του έργου, η πλευρά του επενδυτή οφείλει να προβεί στο πλάνο υποχρεωτικών επενδύσεων.

Η Μαρίνα Αλίμου είναι η μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια, ενώ διαθέτει τις περισσότερες θέσεις ελλιμενισμού. Με την ανάπλαση, θα έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει και περισσότερα μεγάλα σκάφη από την υφιστάμενη δυναμικότητά της, η οποία ούτως ή άλλως της επιτρέπει να δεχτεί σκάφη αναψυχής έως μήκους έως και 40 μέτρων. Η Άκτωρ Παραχωρήσεις έχει υπογράψει σύμβαση παραχώρησης για το δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου για 40 χρόνια, με δικαίωμα αμοιβαίας παράτασης για άλλα 10 χρόνια.

Τι προβλέπει η κατασκευή
Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα αναπτυχθούν περίπου 30 καταστήματα εντός της Μαρίνας Αλίμου. Μεταξύ αυτών θα βρίσκονται εμπορικά καταστήματα, σημεία εστίασης αλλά και σούπερ μάρκετ που θα έχει ως αντικείμενο την τροφοδοσία των ελλιμενιζόμενων σκαφών. Ειδικότερα, στη χερσαία ζώνη της μαρίνας, έκτασης περίπου 210 στρεμμάτων, προβλέπεται η ανάπτυξη περίπου 18.000 τετραγωνικών μέτρων σύγχρονης σχεδίασης, μοντέρνων ισόγειων ή έως δύο ορόφων κτιριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν χρήσεις εστίασης και αναψυχής, ξενοδοχειακών υπηρεσιών, γραφείων, αποθήκευσης και επισκευών σκαφών, καθώς και εμπορικές χρήσεις. Ο περιβάλλων χώρος του χερσαίου τμήματος της μαρίνας θα είναι διαμορφωμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να εντάσσονται δρόμοι, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, χώροι στάθμευσης, αλλά και επιμελημένοι χώροι πρασίνου που θα φιλοξενούν υπαίθριες εκδηλώσεις πολιτισμού για τους επισκέπτες.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build