«Η βιωσιμότητα είναι συστατικό στοιχείο της ΓΑΙΑΟΣΕ από την ίδρυσή της», ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Κωνσταντίνος Κεσεντές, μιλώντας σε πάνελ με θέμα «Περιβάλλον & Αστική Βιωσιμότητα» στο πλαίσιο της 1ης διεθνούς έκθεσης κυκλικής οικονομίας ενέργειας-δόμησης, που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Όπως εξήγησε, βάσει καταστατικού, η ΓΑΙΑΟΣΕ καλείται να αξιοποιήσει τη σιδηροδρομική περιουσία με τρόπο ωφέλιμο για την ελληνική κοινωνία, άρα έχει από τη φύση της ένα στοιχείο βιωσιμότητας.

Ως σημαντικά έργα χαρακτήρισε αυτά στην Κατερίνη και στην Κοζάνη, όπου υπάρχουν όπως είπε μεγάλες εκτάσεις ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ οι οποίες γειτνιάζουν με σιδηροδρομικούς σταθμούς, και έχουν υπογραφεί προγραμματικές συμφωνίες για να γίνει πολεοδόμηση και να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου και πολιτισμού. Αντίστοιχη συμφωνία έχει υπογραφεί και με τον δήμο Αγίων Αναργύρων στην Αττική για τον χώρο του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού, όπου θα δημιουργηθεί ένας πολυχώρος με χώρους πρασίνου, άθλησης, πολιτισμού, καθώς και εμπορικό κέντρο.

Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στο Μουσείο Ολοκαυτώματος που θα κατασκευαστεί σε ακίνητο της ΓΑΙΑΟΣΕ, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και χώρο στάθμευσης 2.500 θέσεων, ενώ στον προγραμματισμό της ΓΑΙΑΟΣΕ βρίσκεται και η αναμόρφωση του χώρου του εμπορευματικού σταθμού της Θεσσαλονίκης, μία πολύ μεγάλη έκταση όπου θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου και πολιτισμού που θα αναβαθμίσουν την περιοχή.

Οι επενδύσεις σε πράσινα πολυτροπικά εμπορευματικά κέντρα
Αναφέρθηκε ακόμα στις επενδύσεις που πραγματοποιεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον χώρο των πράσινων πολυτροπικών εμπορευματικών κέντρων, δηλαδή κέντρων logistics όπου δίνεται η δυνατότητα συνδυασμού μεταφορών (οδικές, θαλάσσιες, σιδηροδρομικές). Ως εμβληματικό έργο σε αυτήν την κατηγορία χαρακτήρισε το Θριάσιο, που όπως είπε βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την έναρξη της κατασκευής του. Πρόκειται για μία επένδυση άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ, που εκτιμάται ότι θα μεγαλώσει το μερίδιο των σιδηροδρομικών μεταφορών, προκαλώντας θετική επίδραση στο περιβάλλον. Αντίστοιχο έργο υπάρχει και στη βόρεια Ελλάδα, στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται σε πιο πρώιμο στάδιο εξέλιξης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build