Σύντομα, ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου θα έχει το δικό του… παθητικό κτίριο: μία εργατική πολυκατοικία 750 τ.μ. (κατασκευασμένη τη δεκαετία του 1970) θα ανακαινιστεί ενεργειακά σύμφωνα με το Πρότυπο Παθητικού Κτιρίου.
Το έργο θα υλοποιήσουν το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (ΕΙΠΑΚ) και η ομάδα μηχανικών Passivistas, σε συνεργασία με την Greenpeace και τον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου, με στόχο ένα ενεργειακά ουδέτερο κτίριο που θα παράγει ενέργεια η οποία θα χρησιμοποιηθεί μελλοντικά. Το Build, θέλοντας να μάθει περισσότερα για το project, συζήτησε με τον Πρόεδρο του ΕΙΠΑΚ, Στέφανο Παλλαντζά, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις σχεδιαστικές και κατασκευαστικές προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι υπεύθυνοι στην υλοποίησή του.

Οι Passivistas
Αρχικά, ο κ. Παλλαντζάς μίλησε για τους Passivistas: «Πρόκειται για μία ομάδα μηχανικών, πιστοποιημένων σχεδιαστών παθητικών κτιρίων, που εδώ και οκτώ χρόνια σχεδιάζουν και υλοποιούν εθελοντικά έργα ριζικής ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. Παράλληλα, φροντίζουν ώστε ό,τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του έργου και για χρόνια μετά από αυτό να γίνεται ευρέως γνωστό σε κάθε μηχανικό ή τεχνικό που ενδιαφέρεται, στις εταιρείες υλικών και συστημάτων και σε κάθε πολίτη που θέλει να μάθει πώς μπορεί να αναβαθμίσει το σπίτι του».

Κατόπιν, επεσήμανε ότι το έργο στον Ταύρο είναι το δεύτερο τέτοιου τύπου που οι Passivistas υλοποιούν.
Το πρώτο, στον Παπάγο το 2015, «ήταν το πρώτο πιστοποιημένο Passive House Plus από ανακαίνιση παγκοσμίως και λειτούργησε επί επτά χρόνια σαν ένα εξαιρετικό Living Lab για χιλιάδες μηχανικούς, τεχνικούς, μαθητές και φοιτητές και απλούς πολίτες. Τα δεδομένα των μετρήσεων σε αυτό το κτίριο παραμένουν διαθέσιμα σε όποιον επιθυμεί να έχει πρόσβαση και αποδεικνύουν την πλήρη αξιοπιστία των παθητικών κτιρίων».

Οι εργασίες, τα υλικά και οι στόχοι του έργου
Ρωτήσαμε, έπειτα, τον κ. Παλλαντζά σε τι ακριβώς αφορούν οι επεμβάσεις που θα γίνουν για τη δημιουργία αυτού του παθητικού κτιρίου: «Θα εφαρμόσουμε τις βασικές αρχές του προτύπου Passive House και θα υλοποιήσουμε την πρώτη παθητική πολυκατοικία από ανακαίνιση που παράγει περισσότερο από όσο καταναλώνει και θα λειτουργήσει για τουλάχιστον πέντε χρόνια ως ένα ζωντανό εργαστήριο γνώσης και ενημέρωσης, ενώ θα εξασφαλίσει ριζική αναβάθμιση της ποιότητας και του κόστους ζωής των ενοίκων της».

Όσο για τα δομικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στην υλοποίηση του έργου, ο κ. Παλλαντζάς αναφέρει: «Υπάρχουν πολλές καινοτομίες στα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, που βελτιώνουν σημαντικά την ενεργειακή απόδοση και το ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου. Π.χ., χρησιμοποιούμε μονωτικό υλικό βιολογικής βάσης (80% από ανακυκλωμένα υλικά) και εξαιρετικής θερμοδιαπερατότητας (δηλαδή μειώνουμε το πάχος της αναγκαίας μόνωσης κατά περίπου 20%). Ακόμη, χρησιμοποιούμε θερμοχρωμικούς υαλοπίνακες στα κουφώματα, συνεπώς μπορούμε να ελέγξουμε το θερμικό ηλιακό φορτίο που μπαίνει και βγαίνει από τον χώρο καλύτερα. Επίσης, χρησιμοποιούμε διαφανή φωτοβολταϊκά πάνελ που δεν ενοχλούν στο μάτι, ακόμη και αν τοποθετηθούν σε όψεις του κτιρίου. Τέλος, χρησιμοποιούμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε συστήματα μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας».

«Καλύτερα κτίρια παντού, για όλους»
Πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, για ένα project με σπουδαίες σχεδιαστικές και κατασκευαστικές προκλήσεις, τονίζει στη συνέχεια ο κ. Παλλαντζάς. Τον ρωτάμε εάν οι Passivistas σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν και άλλα τέτοιου τύπου projects και απαντά: «Τα έργα των Passivistas, έως σήμερα τουλάχιστον, δεν προαναγγέλλονται. Σίγουρα, όμως, θα υπάρξουν και επόμενα, με τον ίδιο ξεκάθαρο στόχο: να δίνουν απτά παραδείγματα σε τοπικές κοινωνίες και σε όλον τον κόσμο ότι η ενεργειακή εξοικονόμηση στα κτίρια, όταν γίνεται με τον βέλτιστο τρόπο, οδηγεί πάντοτε με μαθηματική ακρίβεια σε ριζική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που ζουν στο κτίριο. Τα παγκόσμια στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα πως το παθητικό κτίριο είναι μονόδρομος για ένα αειφόρο περιβάλλον και μια ενεργειακή δημοκρατία χωρίς ενεργειακή φτώχεια και ευάλωτους καταναλωτές. Γι’ αυτό, οι Passivistas θα εργάζονται πάντοτε για καλύτερα κτίρια παντού και για όλους».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build