Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο το επενδυτικό πρόγραμμα της Briq Properties ΑΕΕΑΠ, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η κατασκευή μίας ακόμα μεγάλης εγκατάστασης logistics στον Ασπρόπυργο, επιφάνειας 19.500 τετραγωνικών μέτρων με το σύνολο της επένδυσης να ανέρχεται στα 25 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και μίας ακόμη αποθήκης που ήδη έχει κατασκευαστεί. Η αποπεράτωσή της τοποθετείται χρονικά για τον Αύγουστο του 2024, όπως επισημαίνει μιλώντας στο Build, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ, Άννα Αποστολίδου.

Θυμίζουμε ότι η Briq έχει ήδη κατασκευάσει ένα κέντρο logistics στην ίδια περιοχή, το οποίο μισθώνει στην Info Quest. Ταυτόχρονα η Briq προχωρά στην επέκταση του ξενοδοχείου Mr & Mrs White στην Πάρο, η οποία θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2024. Στις επενδύσεις που τρέχουν κατά προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι και η κατασκευή ενός κτιρίου γραφείων στην Καλλιθέα, επί της λεωφόρου Ποσειδώνος. «Δημιουργούμε ένα καινούργιο κτίριο γραφείων συνολικής επιφάνειας 2.500 τετραγωνικών μέτρων με δύο υπόγεια, το οποίο θα πιστοποιηθεί κατά LEED Gold, ενώ για την υλοποίηση του project έχουμε λάβει χαμηλότοκο δάνειο με τη συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης. Στη διάρκεια του Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει η κατεδάφιση του υφιστάμενου κτιρίου και αμέσως μετά να ξεκινήσει η κατασκευή του με κόστος που θα ανέλθει σε περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ».

Η ολοκλήρωση του deal με την ICI
Κύριο μέλημα για τη Briq Properties σύμφωνα με την κυρία Αποστολίδου, αποτελεί η τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της Intercontinental International (ICI). Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη φάση της συγκεκριμένης διαδικασίας, η οποία αναμένεται ότι θα λάβει τέλος στο τέλος του 2023 και αφορά στην απόκτηση των 17 ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η εξαγοραζόμενη εταιρεία. Κατόπιν τούτου η Intercontinental International θα προβεί σε μείωση κεφαλαίου, προκειμένου να διανείμει μέρισμα στους μετόχους της.

Κατά τη δεύτερη φάση της διαδικασίας η Briq θα αποκτήσει από τον κύριο μέτοχο της Interconental International ένα πακέτο μετοχών και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η συγχώνευση του συνόλου της εταιρείας δια απορροφήσεως. Με αυτόν τον τρόπο οι μέτοχοι της ICI θα αποκτήσουν ποσοστό περί το 14% στη Briq Properties. Σημειώνεται, ότι το μεγαλύτερο μέρος του budget που είχε για φέτος στη διάθεσή της η Briq για φέτος, εξαντλείται για την απόκτηση των ακινήτων της ICI (ποσό επένδυσης 60,5 εκατ. ευρώ).

Με την απόκτηση των συγκεκριμένων ακινήτων η Briq θα εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιό της με γραφεία και χώρους γραφείων.
Εντός του 2023 η Briq προχώρησε στη διανομή μερίσματος για τη χρήση με απόδοση ανά μετοχή 5,3% για τα έσοδα του 2022, ποσοστό που αποτελεί την υψηλότερη απόδοση μεταξύ των ΑΕΕΑΠ της ελληνικής αγοράς. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο free float της εταιρείας. «Αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο στη συμφωνία με την ICI δεν επιθυμούσαμε να προχωρήσει με ανταλλαγή μετοχών μεταξύ των μετόχων, δεδομένου ότι με αυτόν τον τρόπο θα μειωνόταν σε μεγάλο βαθμό το free float. Το free float είναι στα επίπεδα του 45%, ενώ μετά τη συγχώνευση θα κινείται περίπου στο 40%».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build