Την τεράστια ανάγκη για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας ύστερα από την λήξη του πολέμου ανέδειξαν οι André Poddubny, Managing Director της The Wall Ukraine και Taras Melnik, Managing Director της PBF Group, οι οποίοι συμμετείχαν στο πάνελ «Reconstruction of Ukraine» το οποίο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Building & Construction Summit @ Costa Navarino, που διοργανώνει η Boussias Events.

Καταπολεμώντας τη διαφθορά του ουκρανικού συστήματος
«Ως οργανισμός, λειτουργούμε ανεξάρτητα και όχι πάντα σε συμφωνία με την κυβέρνηση», διευκρίνισε για την The Wall Ukraine ο André Poddubny, ενώ ο Taras Melnik, εκπροσωπώντας τον κλάδο των κατασκευαστών, τόνισε πως υπάρχουν ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις για όσες κατασκευαστικές εταιρείες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ενεργά στην ανοικοδόμηση της χώρας. «Αποτελεί δύσκολη υπόθεση η εύρεση κατασκευαστών», επεσήμανε, προσθέτοντας, ωστόσο, πως οι εταιρείες οι οποίες θα εμπλακούν σε ένα τέτοιο εγχείρημα θα καταστούν κοινωνοί της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας της ουκρανικής κατασκευαστικής αγοράς, ενώ θα έχουν περισσότερες πιθανότητες για την εξασφάλιση των χρημάτων τους, όπως και για την ολοκλήρωση των κατασκευών τους.

«Ασφαλώς, το πρόβλημα της διαφάνειας του ουκρανικού συστήματος αποτελεί έναν σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα επένδυσης», ανέφερε. «Αν δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα, στη διάρκεια των δύο ετών του πολέμου χάσαμε τέσσερα χρόνια κατασκευαστικών εργασιών και εφτά εκατομμύρια ανθρώπους, που μετακινήθηκαν στην Ευρώπη», έκανε τον δραματικό απολογισμό ο André Poddubny,. «Απαιτείται να ανοικοδομήσουμε όχι μόνο κατοικίες, αλλά και βιομηχανικές περιοχές και, ασφαλώς, υποδομές όπως γέφυρες και δρόμους», είπε τονίζοντας ως πιο κρίσιμη την ανοικοδόμηση των γεφυρών. «Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, ωστόσο και τα logistics καθίστανται όλο και πιο περίπλοκα με τον καιρό», υπογράμμισε. «Καθώς η διαφθορά υφίσταται και σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο, εμείς, ως οργανισμός, επιδιώκουμε την ψηφιοποίηση, που περιορίζει στο ελάχιστο την εμπλοκή του ανθρώπινου παράγοντα στις διαδικασίες», περιέγραψε.

Η στρατηγική για μια έξυπνη επένδυση
Η βέλτιστη στρατηγική για μια εταιρεία που επιθυμεί να επενδύσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι ο έλεγχος της χρηματοδότησης και η επιλογή ενός έμπιστου συνεργάτη, που εδρεύει στη χώρα, ανέφερε ο Taras Melnik.
Από την πλευρά των κατασκευαστικών εταιρειών, απαιτείται προσαρμογή στα ουκρανικά στάνταρ και η αξιοποίηση της τεχνολογίας BIM μπορεί να συμβάλλει στις προσπάθειές τους, σημείωσε ο André Poddubny. Επιπλέον, οι δύο ομιλητές του πάνελ παρουσίασαν και την πλατφόρμα Dreams, η οποία συλλέγει, οργανώνει και δημοσιεύει ανοιχτά δεδομένα σε όλα τα στάδια των έργων ανασυγκρότησης σε πραγματικό χρόνο, με τα υψηλότερα πρότυπα διαφάνειας και λογοδοσίας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build