«Μου έμαθαν πως ο δρόμος της προόδου δεν είναι ούτε γρήγορος ούτε εύκολος» είχε πει κάποτε η Γαλλοπολωνέζα φυσικός, Μαρία Κιουρί και φαίνεται πως, παρά τις ανακύπτουσες δυσκολίες, η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προχωρά με μεθοδικά αλλά σταθερά βήματα.

Πιο συγκεκριμένα, σε εξέλιξη βρίσκεται η δρομολογούμενη αναβάθμιση των 80 νοσοκομειακών μονάδων και των 156 Κέντρων Υγείας, με προϋπολογισμό άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης,.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις δεν περιορίζονται μόνο στην αναβάθμιση των υποδομών, καθώς δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις νέες ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, στις σημαντικές προσλήψεις και στην ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, όπως και στις προληπτικές εξετάσεις, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μάλιστα, το πολύ φιλόδοξο Πρόγραμμα “Δοξιάδης”, έχει σχεδιαστεί για τον εντοπισμό ασθενειών πολύ πριν χρειαστεί η νοσηλεία των ασθενών, αφού η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.

Υποδομές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης
Κομβικό έργο για τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι το πρόγραμμα της αναβάθμισης των υποδομών της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί από το Υπουργείο Υγείας και αφορά την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων 3 Νοσοκομείων και 26 Κέντρων Υγείας. Το ύψος των συμβάσεων υπολογίζεται στα 66,73 εκατ. ευρώ. Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ ωρίμασε και διενήργησε τα έργα του διαγωνισμού, ενώ στις 9 Απριλίου του τρέχοντος έτους υπέγραψαν την εν λόγω σύμβαση οι Διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, Παναγιώτης Μπογιατζίδης και Δημήτρης Τσαλικάκης, παρουσία του Εντεταλμένου Συμβούλου και Επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, με τις συμβάσεις να αφορούν τα νοσοκομεία ΓΝΘ Παπανικολάου, ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης και ΓΝ Χαλκιδικής, που η συνολική τους αξία αγγίζει τα 27.856.085,01€ και τα Κέντρα Υγείας Ορεστιάδας, Δικαίων, Σουφλίου, Σαπών, Ιάσμου, Αβδήρων, Εχίνου, Σταυρούπολης, Παρανεστίου, Νευροκοπίου, Προσοτσάνης, Μαυροθάλασσας, Σερρών, Στρυμονικού, Ηρακλείας, Σιδηροκάστρου, Ροδόπολης, Νέας Μηχανιώνας, Ζαγκλιβερίου, Μαδύτου, Σοχού, Θέρμης, Πρίνου, Χρυσούπολης, Αγ. Νικολάου, Κασσάνδρειας, των οποίων η συνολική αξία εκτιμάται στα 38.883.891,93 €. Το Έργο, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGenerationEU, υπάγεται στους ειδικούς όρους εκτέλεσης των Δράσεων και Έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.