Γιατί επιλέξαμε ένα αφιέρωμα στις ενεργειακές υποδομές; «Το Construction δεν απευθύνεται στον κατασκευαστικό κλάδο;» θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί. Η απάντηση είναι πως οι υποδομές είναι ένας όρος που καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα κατασκευών και μεγάλων τεχνικών έργων. Εκτός αυτού, θα ήταν -τουλάχιστον- άδικο να παραβλέψουμε τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε έναν τομέα που απασχολεί όχι μεμονωμένα τις εθνικές κυβερνήσεις, αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλο τον πλανήτη.
Λαμβάνοντας υπόψη όσα συμβαίνουν σε ζητήματα όπως η καταπολέμηση της κλιματικής της αλλαγής και η προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής, παγκοσμίως γίνονται προσπάθειες να απεξαρτηθούμε από τα καύσιμα που μολύνουν την ατμόσφαιρα, επιβαρύνουν τις οικονομίες και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής μας. Η λύση σε αυτές τις σύγχρονες προκλήσεις είναι οι ενεργειακές υποδομές, και το Construction έχει καθήκον να τις παρουσιάσει τόσο από την τεχνική όσο και από την αναπτυξιακή τους πλευρά.
Στο τεύχος του Construction που κρατάτε στα χέρια σας, λοιπόν, ανοίγουμε τον φάκελο των ενεργειακών υποδομών. Στο συγκεκριμένο πολυσέλιδο αφιέρωμα, η συντακτική μας ομάδα έχει ερευνήσει και παρουσιάζει τα μεγάλα έργα ενεργειακής φύσεως που έχουν κατασκευαστεί από ελληνικές εταιρείες στον ελληνικό χώρο – και όχι μόνο. Η θεματολογία του αφιερώματος επικεντρώνεται στους εξής πυλώνες: υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου, αγωγοί φυσικού αερίου, μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, μεγάλα έργα ΑΠΕ, υποδομές αποθήκευσης ενέργειας. Από το αφιέρωμα δεν απουσιάζουν τοποθετήσεις έμπειρων στελεχών από θεσμικούς φορείς με γνώση του αντικειμένου, όπως η συνέντευξη της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου, η συνέντευξη του Διευθυντή Έργων και Παραγωγής της Volterra, Κίμωνα Μπότση, και το άρθρο γνώμης του Γενικού Διευθυντή της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), Παναγιώτη Παπασταματίου.
Κατά τα άλλα, πιστεύουμε ότι θα βρείτε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με αφορμή την ανακαίνιση της Εθνικής Πινακοθήκης. Όπως σημειώνει, οι προκλήσεις, τα προβλήματα και τα εμπόδια ήταν πολλά. Δεν κατάφεραν όμως να κάμψουν τη συντονισμένη προσπάθεια της πολιτείας, των κατασκευαστών, των μελετητών και των προμηθευτών, οι οποίοι -παρά την πανδημία που προκάλεσε καθυστερήσεις- διατήρησαν και παρέδωσαν στις επόμενες γενιές των Ελλήνων ένα μνημείο πολιτισμού και αρχιτεκτονικής. Εξαιρετικό τεχνικό ενδιαφέρον έχει, επίσης, και η δημοσιογραφική έρευνά μας για το πώς σχεδιάστηκε η νέα Εθνική Πινακοθήκη μεταφέροντας πληροφορίες και πολύτιμες γνώσεις «εκ των έσω», και συγκεκριμένα από το μελετητικό γραφείο Λιόντος & Συνεργάτες ΕΠΕ, που ανέλαβε τη στατική μελέτη του κτιρίου.
Τέλος, ο αρχιτέκτων και επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου Potiropoulos+Partners, Δημήτρης Ποτηρόπουλος, υπερθεματίζει πως η Ελλάδα έχει μεγάλες αναπτυξιακές ευκαιρίες, αποκρυπτογραφώντας παράλληλα τις τάσεις στο real estate.