Χθες, Δευτέρα 27/09, η ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο, το πρώτο στρατόπεδο της Θεσσαλονίκης που μετατρέπεται σε ελεύθερο δημόσιο χώρο πρασίνου, “πήρε μπροστά” με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης για τα έργα της πρώτης φάσης, ύψους 20 εκατ. ευρώ. Οι δε εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβρη.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, με την ανάδοχο κοινοπραξία Δυναμική Έργων Α.Ε. – Τεχνική Ανάπτυξη Α.Τ.Ε.Β.Ε, παρουσία του Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Πρασίνου Κώστα Γιουτίκα, του Α’ αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ, δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου, και άλλων εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης.

Απ. Τζιτζικώστας: Τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη

Ο κ. Τζιτζικώστας στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά συνιστά την πλέον εμβληματική παρέμβαση που έχει γίνει στη δυτική Θεσσαλονίκη, η οποία αποκτά έναν μοναδικό, υπερτοπικό πνεύμονα πρασίνου, που επί δεκαετίες διεκδικούσε η τοπική κοινωνία. Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων:

“Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αστικούς χώρους πρασίνου στη χώρα, αλλά και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για μια πολυετή διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης, που γίνεται πράξη. Πρόκειται ουσιαστικά, για το πρώτο στρατόπεδο στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, που μετατρέπεται σε ελεύθερο δημόσιο χώρο πρασίνου.

Είχα, άλλωστε, προσωπικά δεσμευτεί, όταν παραχωρήθηκε το στρατόπεδο στον Δήμο, ότι ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα χρηματοδοτήσουμε τις εργασίες έναρξης του έργου με τα πρώτα 10 εκατομμύρια ευρώ. Και πλέον, όχι μόνο τηρήσαμε τη δέσμευσή μας στους πολίτες της δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά αξιοποιώντας το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διασφαλίσαμε διπλάσιους πόρους, χρηματοδοτώντας με συνολικά 20 εκατομμύρια ευρώ τη δημιουργία αυτού του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Με αυτούς του πόρους ξεκινάει η περιβαλλοντική αναβάθμιση και η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών στα 332 στρέμματα του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά για την προσβασιμότητα και την ασφαλή και ελεύθερη χρήση του από όλους τους συμπολίτες μας. Τηρώντας λοιπόν στο ακέραιο τη δέσμευσή μας, κάνουμε πράξη ένα όραμα δεκαετιών για τη δυτική Θεσσαλονίκη, το μεγαλύτερο και πιο εμβληματικό έργο ελεύθερου, δημόσιου χώρου πρασίνου που ως το τέλος του 2023 θα παραδώσουμε στους πολίτες.

Το δικαιούται η πόλη, γιατί το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά στα επόμενα χρόνια θα γίνει πραγματικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης. Είναι μια αποφασιστική παρέμβαση βελτίωσης της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής όλων των συμπολιτών μας στη δυτική Θεσσαλονίκη. Είναι ένα έργο που αναβαθμίζει σημαντικά το αστικό περιβάλλον. Είναι ταυτόχρονα, ένας χώρος πολιτισμού, αναψυχής και ψυχαγωγίας, που όμοιός του δεν υπάρχει σε όλη την πόλη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή”. 

Δ. Δεμουρτζίδης: Η ποιότητα ζωής θα αναβαθμιστεί

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, προχώρησε σε μια ιστορική αναδρομή στα όσα έγιναν, και δήλωσε χαρακτηριστικά: “Το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά θα αποτελέσει ένα μωσαϊκό σύνθετων χρήσεων. Με αυτές τις χρήσεις θα αλλάξει η καθημερινότητά μας και θα αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής μας. Θα είναι ένας πνεύμονας πρασίνου και θα μπολιαστεί ο αστικός ιστός μέσα στη φύση, θα ενώσουμε την ιστορία με το παρόν και το μέλλον”.

Παπανικολάου: Αναγνώριση της σπουδαιότητας του έργου

Ο εκπρόσωπος της “Δυναμική Έργων Α.Ε. – Τεχνική Ανάπτυξη”, Αθανάσιος Παπανικολάου, τόνισε ότι η κοινοπραξία αναγνωρίζει τη σημασία του έργου και θα γραφτεί στο βιβλίο της ιστορίας ως ένας από τους παράγοντες που θα συντελέσουν στην άψογη εκτέλεση του έργου και την παράδοσή του στους Θεσσαλονικείς.

Α’ φάση: Τι περιλαμβάνει

Κατά την πρώτη φάση της ανάπλασης στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά προβλέπονται παρεμβάσεις σε υποδομές, ηλεκτροφωτισμό, εξοπλισμό για τους πολίτες, κατεδαφίσεις κτιρίων, συντήρηση και αποκατάσταση πρασίνου, καθώς και δημιουργία 3 αναψυκτηρίων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα σε 18 μήνες από την έναρξή τους.

Κατά τις εργασίες της φάσης αυτής θα γίνει η οριοθέτηση του χώρου και η περίφραξη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα δημιουργηθούν 6 πύλες εισόδου – εξόδου για τους πεζούς ενώ το πάρκο θα είναι ανοιχτό με βάση κάποιο ωράριο, το οποίο αναμένεται να καθοριστεί από το δημοτικό συμβούλιο στο επόμενο διάστημα.

Τέλος,  προβλέπεται και η αποκατάσταση του πλέον εμβληματικού κτίσματος του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, του κτιρίου Α2, εμβαδού 3.353,14 τ.μ, στο οποίο θα στεγαστούν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και το νέο δημαρχείο.