BIM Conference 2021 είναι το όνομα του ολοήμερου υβριδικού συνεδρίου που συνδιοργανώνει το ΤΕΕ και η BOUSSIAS αύριο, Τρίτη 12 Οκτωβρίου, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τεχνικού κλάδου μέσα από τη μοντελοποίηση κατασκευαστικών πληροφοριών (Building Information Modeling – BIM). Το συνέδριο έρχεται σε συνέχεια σχετικής ανοιχτής εκδήλωσης του ΤΕΕ στις αρχές του 2020, της συμμετοχής στελεχών του Επιμελητηρίου στο EU BIM Task Group της ΕΕ, των πρόσφατων εξελίξεων στα θέματα κατασκευών και του εξελισσόμενου ολοένα και περισσότερο ψηφιακού μετασχηματισμού όλων των τομέων της οικονομίας.

Ενόψει τη σημαντικής αυτής εκδήλωσης για τον τεχνικό κόσμο, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, δήλωσε: “Η ζωή μας και η δουλειά μας μπορεί να γίνει καλύτερη με τη χρήση νέων εφαρμογών και νέων τεχνολογιών. Και ταυτόχρονα μπορούμε, χρησιμοποιώντας νέα εργαλεία, κυρίως ψηφιακά, να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τόσο τεχνικές προκλήσεις που γνωρίζουμε όσο και προβλήματα στα οποία δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να δώσουμε επαρκείς και κατάλληλες λύσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η βιώσιμη χρήση των πόρων. Για αυτό στο ΤΕΕ επενδύουμε σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες και για αυτό κάνουμε ακόμη μία ανοιχτή εκδήλωση για την ψηφιακή κατασκευή και την μοντελοποίηση. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός κάθε κλάδου προσφέρει ευκαιρίες αλλά δημιουργεί και προκλήσεις. Αυτές θα συζητήσουμε και θα αναδείξουμε, ώστε οι Έλληνες μηχανικοί και ο τεχνικός κόσμος της χώρας, τόσο σε κατασκευαστικό όσο και μελετητικό επίπεδο, να βρίσκονται στην πρωτοπορία των εξελίξεων και να είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο”.

“Προωθούμε το BIM, που ήδη είναι απαιτητή η χρήση του στις μελέτες και την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας και ουσιαστικά θα λειτουργήσει πιλοτικά για την εφαρμογή του σε δεύτερο χρόνο σε όλα τα μεγάλα έργα κατ’ αρχήν”. Με τη δήλωση αυτή ο υφυπουργός Υποδομών, κ. Γ. Καραγιάννης, έδωσε το στίγμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ευρύτερου κλάδου των κατασκευών.

Στο BIMConference, στις 12 Οκτωβρίου, ο Υφυπουργός Υποδομών και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, αφενός τοποθετούνται με σημαντικές ομιλίες στην έναρξη του συνεδρίου και αφετέρου συζητούν ζωντανά σε έναν μεταξύ τους διάλογο για τις πρωτοβουλίες που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο κυβερνητικών αποφάσεων, όσο και στην αγορά του κλάδου των κατασκευών.

Στο BIM Conference 2021 θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η μελέτη Cost Benefit Analysis for the Use of BIM της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του BIM, EU BIM Task Group.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κλάδου των κατασκευών δεν είναι το μέλλον αλλά το παρόν. Η επιταχυνόμενη εφαρμογή των ψηφιακών διαδικασιών και της τεχνολογίας Building Information Modeling (BIM) αναδεικνύεται σε παράγοντα – κλειδί. Αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των πολιτών της ΕΕ με τη δημιουργία υγιεινών, ασφαλών, βιώσιμων και “έξυπνων” υποδομών. Αποτρέπει σημαντικά λάθη, υπερβάσεις κόστους – χρονοδιαγράμματος, συνεισφέρει σημαντικά στην εξοικονόμηση πόρων και καθιστά δυνατή την έξυπνη διαχείριση των υποδομών σε όλο τον κύκλο ζωής τους. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κλάδου των κατασκευών δεν είναι το μέλλον αλλά το παρόν. Η επιταχυνόμενη εφαρμογή των ψηφιακών διαδικασιών και της τεχνολογίας Building Information Modeling (BIM) αναδεικνύεται στον παράγοντα – κλειδί. Αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των πολιτών της ΕΕ με τη δημιουργία υγιεινών, ασφαλών, βιώσιμων και “έξυπνων” υποδομών. Αποτρέπει σημαντικά λάθη, υπερβάσεις κόστους – χρονοδιαγράμματος, συνεισφέρει σημαντικά στην εξοικονόμηση πόρων και καθιστά δυνατή την έξυπνη διαχείριση των υποδομών σε όλο τον κύκλο ζωής τους.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί με υβριδική μορφή, λόγω της πανδημίας, με φυσική παρουσία ομιλητών στο χώρο της OTEAcademy και διαδικτυακή παρακολούθηση από τους συμμετέχοντες και διαδικτυακή μετάδοση για εγγεγραμμένους χρήστες. Όλοι οι συμμετέχοντες με φυσική παρουσία, θα έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θα έχουν παρέλθει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωσή του, είτε πιστοποιητικό νόσησης, διάρκειας 180 ημερών το μέγιστο, την ημέρα διεξαγωγής του συνεδρίου, όπως ορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις.

Το συνέδριο συνδιοργανώνει το ΤΕΕ με την BOUSSIAS και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και της EU BIM Task Group. Περισσότερα εδώ: BIM Conference