Επίπεδα ρεκόρ έπιασε η ευρωπαϊκή ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις τον Νοέμβριο που πέρασε σε σύγκριση με το 2019, με πρωταγωνιστές την Ελλάδα, την Κροατία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ελβετία.

Η ζήτηση έφτασε στο ζενίθ τον Δεκέμβριο, σημαίνοντας την πλήρη επαναφορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων ύστερα από τη χρονιά – κόλαφο του 2020. Πρωταθλήτρια στη ζήτηση βάσει των στοιχείων του AirDNA – το παρατηρητήριο της πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων της AirBnB – εμφανίζεται η Ελλάδα, καθώς αυξήθηκε κατά 53,5% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020 και ακολούθησε η Ιταλία (+51,9%), η Κροατία (+49,9%), η Ισπανία (+48,7%) και η Γαλλία (+45,8%). Το ενδιαφέρον είναι ότι οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές έπεσαν κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Η Ουγγαρία και η Τσεχία, παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμοί για city break, είδαν τα χαμηλότερα επίπεδα ζήτησης από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες τον Δεκέμβριο του 2021, μειωμένα κατά 44,5% και 57,2%, αντίστοιχα, έναντι του Δεκεμβρίου 2019. Πάντως, το τελευταίο τρίμηνο του 2021 ο αριθμός των ενεργών μισθώσεων στην Αθήνα – πρωτεύουσα της ελληνικής δραστηριότητας στις βραχυχρόνιες μισθώσεις – ήταν μειωμένος κατά 4% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο της χρονιάς.

Θετικοί οι οιωνοί για το καλοκαίρι.
Η εγχώρια αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων ανήκει επίσης στους κερδισμένους των προκρατήσεων για την προσεχή καλοκαιρινή περίοδο. Η Δανία ηγείται των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών στον ρυθμό ζήτησης για το καλοκαίρι, με 71,2% περισσότερες κρατήσεις διανυκτερεύσεων το 2022 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019, ενώ η χώρα μας βλέπει οριακή άνοδο για το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου.

Ο μέσος όρος της Ευρώπης στις κρατήσεις είναι μειωμένος κατά 10%, αλλά θετικό είναι το πρόσημο για Δανία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Βρετανία, Ελλάδα και Κροατία.
Συγκεκριμένα, στη χώρα μας οι κρατήσεις είναι αυξημένες κατά 40,7%. Συνολικά, οι νέες κρατήσεις επιβραδύνθηκαν με την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, με 17% λιγότερες διανυκτερεύσεις να πραγματοποιούνται τον Δεκέμβριο του 2021 μετά από μόλις 8% λιγότερες κρατήσεις τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, για όλο το 2021, υπήρξαν 40% περισσότερες κρατήσεις από ό,τι το προηγούμενο έτος, γεγονός που θέτει την ευρωπαϊκή αγορά σε σταθερή βάση καθώς ο κλάδος προχωρά προς το καλοκαίρι του 2022.