Φως στον ορίζοντα διαφαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες σε ό,τι αφορά την δημιουργία του οικιστικού project των 135 εκατ. ευρώ που έχουν σχεδιάσει να υλοποιήσουν από κοινού η Hines με τη Henderson Park στη Βούλα. Θα θυμίσουμε ότι η πλευρά του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης είχε θέσει ισχυρό βέτο μέσω τριών προσφυγών σε ανώτατο νομικό επίπεδο αλλά και στην ποινική Δικαιοσύνη, ζητώντας την αναθεώρηση του αρχικού πλάνου δόμησης και την απελευθέρωση μεγαλύτερου χώρου για πράσινο στην προς αξιοποίηση έκταση, η οποία έχει συνολική επιφάνεια 71 στρεμμάτων.
Εκτός κάδρου η μακροχρόνια δικαστική διαμάχη
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ιδιαιτέρως πιθανό θεωρείται να υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών, με τον δήμο επί της ουσίας να ρίχνει νερό στο κρασί του, αποσύροντας τις προσφυγές που έχει καταθέσει. Επιδίωξη από πλευράς του δήμου με βάση το ρεπορτάζ είναι από τα συνολικά 71 διαθέσιμα στρέμματα της έκτασης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 12%-15% αυτής να παραμείνουν αδόμητα και να δημιουργηθεί χώρος αστικού πρασίνου εντός του χώρου διαχείρισης των επενδυτών. Μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί η έκδοση της οικοδομικής άδειας στην εν λόγω έκταση από την αρμόδια Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων (ΔΑΟΚΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος. Προϋπόθεση για την έκδοση των οικοδομικών αδειών αποτελεί η ύπαρξη εγκεκριμένων ρημοτομικών σχεδίων από την πολεοδομία του δήμου της περιοχής, με τη δημοτική αρχή να έχει προς το παρόν μπλοκάρει τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Οι τρεις προσφυγές σε ΣτΕ και ποινική Δικαιοσύνη
Ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης έχει καταθέσει δύο προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και μία ακόμα προσφυγή σε ποινικό επίπεδο, που αφορά στον τρόπο διαχείρισης της Hines και Hendrson Park και σχετίζεται με την υποβολή των δικαιολογητικών από πλευράς της στην Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων. Ως προς τις προσφυγές στο ΣτΕ η πρώτη αφορά στην άρνηση της διοίκησης της Hines να αναστείλει τις διαδικασίες έκδοσης οικονομικών αδειών, ενόψει του νέου τοπικού πολεοδομικού σχεδίου, όπου ο δήμος έχει ζητήσει τη μείωση του συντελεστή δόμησης στην περιοχή. Η δεύτερη προσφυγή στο ΣτΕ πραγματοποιήθηκε με σκοπό να προσβάλει ως αντισυνταγματκή την κατάταξη της επένδυσης ως στρατηγικού χαρακτήρα με βάση σχετική απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων. Μάλιστα ως προς το ποινικό σκέλος της υπόθεσης η πλευρά του δήμου ισχυρίζεται ότι οι δύο επενδυτές παρείχαν ψευδή στοιχεία κατά την κατάθεση του φακέλου χαρακτηρισμού της επένδυσης ως στρατηγικής. Ο δήμος συγκεκριμένα ισχυρίζεται ότι η αναφορά στον φάκελο κάνει λόγο και για την δυνατότητα τουριστικής εκμετάλλευσης της περιοχής αυτής, αναφέροντας επ’ αυτού ότι η δυνατότητα ανάπτυξης μπορεί να είναι αμιγώς οικιστικού χαρακτήρα.