Στη δημοσιότητα έδωσε η Επίκυκλος φωτορεαλιστικές απεικονίσεις και εκτενή περιγραφή του Vital Blue, του νέου πρότυπου κατασκευαστικού της έργου στην Γλυφάδα.
Το έργο έχει ως στόχο «να αναδιαμορφώσει τον τρόπο που κατανοούμε τους οικιστικούς χώρους και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μεταξύ του δομημένου χώρου και του περιβάλλοντός του».

Όπως αναφέρει η εταιρεία, το Vital Blue αντιπροσωπεύει τον ιδανικό συνδυασμό υψηλής αρχιτεκτονικής σχεδίασης με εξαιρετικά ποιοτική κατασκευαστική προσέγγιση, ενώ το πράσινο αποτύπωμα του κτιρίου σε συνδυασμό με την πολυτελή εσωτερική διακόσμηση του, βασισμένη σε υφές, υλικά και έπιπλα από brands υψηλού κύρους, ανάγει την ποιότητα της καθημερινής ζωής στο υψηλότερο επίπεδο. Πιο αναλυτικά, η Sgoutas Architects, σχεδίασε ένα κέλυφος που παραπέμπει σε θαλάσσιο όχημα, με τα δικά του «πανιά» ή «φτερά», το οποίο καλύπτει τον όγκο της κατασκευής και λειτουργεί ως μέσο προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Ο καθαρός αέρας εισέρχεται στο κτίριο από μεγάλα ανοίγματα που ενισχύουν την αίσθηση της διαφάνειας, ενώ το νερό και το πράσινο αναδεικνύουν τον σχεδιασμό του.

Χαρακτηριστικό στοιχείο του κτιρίου αποτελούν οι ιδιωτικές πισίνες κάθε κατοικίας και το πράσινο δώμα. Το Vital Blue αποτελείται από οκτώ πολυεπίπεδες, ειδικού σχεδιασμού κατοικίες που εκτείνονται στους πέντε ορόφους του. «Κάθε κατοικία είναι εντελώς αυτόνομη, ενώ παράλληλα παραμένει ως μονάδα που λειτουργεί αρμονικά σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες του κτιρίου», αναφέρει η Επίκυκλος, υπογραμμίζοντας ότι οι ιδιαίτερα λειτουργικοί χώροι, τα μεγάλα μπαλκόνια, η ανεμπόδιστη θέα, οι ιδιωτικές πισίνες, η πράσινη στέγη, οι ευρύχωρες ιδιωτικές αυλές, η χρήση ανανεώσιμων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και η έμφαση στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, αποτελούν μία εισαγωγή σε μια νέα εποχή αστικών κτιρίων.

Σύμφωνα με την καταξιωμένη εταιρεία η σύνθετη κατασκευή του νέου αυτού δομικού πλαισίου βασίζεται στην υλοποίηση μίας εξειδικευμένης στατικής μελέτης χωρίς περιορισμούς στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, η οποία κατέστησε δυνατά όλα τα παραπάνω. Σε ό,τι αφορά στην εσωτερική διακόσμηση του Vital Blue, η λειτουργικότητα και η βέλτιστη ροή αποτελούν τα καθοριστικά γνωρίσματά της, ενώ οι καθαρές γεωμετρίες, οι αδιάκοποι όγκοι, οι μεγάλες επιφάνειες από υλικά υψηλής ποιότητας, καθώς και οι χώροι διπλού ύψους, ενισχύουν την αίσθηση ευρυχωρίας και πολυτέλειας.

Aνθεκτικότητα στους σεισμούς, ασφάλεια και ενεργειακή κλάση
«Ο ειδικός δομικός σχεδιασμός του Vital Blue βασίστηκε κυρίως στην παροχή μέγιστης ανθεκτικότητας σε περίπτωση σεισμού, διατηρώντας παράλληλα τη μοναδική αρχιτεκτονική δομή», αναφέρει η Επίκυκλος συμπληρώνοντας ότι οι «πυρήνες» της κατασκευής, αποτελούμενοι από κάθετες κολώνες με ενισχυμένο μπετόν, φιλοξενούν την κύρια σκάλα και τον ανελκυστήρα διασφαλίζοντας τη στιβαρότητα του κτιρίου.

«Το μπετόν που χρησιμοποιήθηκε (…) είναι ειδικής σύνθεσης με αντοχή στο νερό και την υγρασία, δεδομένου ότι το Vital Blue αποτελεί ένα κτίριο που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα».
Το κτίριο έχει πιστοποιηθεί από την TUV HELLAS. Πέρα από το αρχιτεκτονικό και κατασκευαστικό κομμάτι, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ασφάλεια των ενοίκων και της περιουσίας τους. Στο κτίριο έχουν εγκατασταθεί τόσο μέτρα φυσικής ασφάλειας, όσο και σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα υψηλής προστασίας. Ιδιαίτερη αναφορά ωστόσο πρέπει να γίνει στην ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. «Το Vital Blue δεν είναι (…) μία βιώσιμη οντότητα» αναφέρει η Επίκυκλος συμπληρώνοντας πως το έργο αυτό αντανακλά τη φιλοσοφία της και το όραμά της για τη δημιουργία ενός πιο «πράσινου» κόσμου.

«Ένα ενεργειακά αποδοτικό κτίριο, όπως το Vital Blue, συμβάλλει στη δημιουργία πιο βιώσιμων οικοσυστημάτων διαβίωσης, ιδιαίτερα ως μέρος ενός οικοσυστήματος αστικών κατοικιών. Έτσι, το κόστος ζωής μειώνεται, ενώ η ποιότητά της ανάγεται σε υψηλότερα και πολυτιμότερα επίπεδα», αναφέρει η Επίκυκλος. Το ενεργειακής κλάσης Α+ κτίριο παρέχει δωρεάν πιστοποιημένο «πράσινο» ηλεκτρικό ρεύμα, προπληρωμένο για 20 χρόνια, υβριδικά φωτοβολταϊκά – ηλιακά πάνελ για ηλεκτρική ενέργεια και ζεστό νερό, προηγμένο υδατοστεγή σκελετό και κέλυφος, φυτεμένο δώμα και σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build