Τάση σταθερότητας εμφανίζεται ως προς τις τιμές των πρώτων υλών στα χρώματα το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά την έντονα ανοδική πορεία που είχαν καταγράψει στη διάρκεια του 2022, επηρεάζοντας και τις τιμές πώλησης των τελικών προϊόντων στην αγορά. Eνδιαφέρον στοιχείο, ωστόσο, παραμένει ο καλός καιρός, ο οποίος ευνοεί την κίνηση και συνεχίζονται οι κατασκευαστικές εργασίες, σε μία περίοδο που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν χαμηλού ενδιαφέροντος για τον κλάδο με σημαντικά μειωμένη ζήτηση. Η παρατεταμένη καλοκαιρία συντείνει στο να παρατείνεται η περίοδος των εργασιών στην κατασκευαστική αγορά, ενώ στο σύνολό της η αγορά χρωμάτων εμφανίζεται ελαφρώς πτωτική από πλευράς πωλήσεων σε σύγκριση με το 2022.

Πώς μεταφράζεται η σταθερότητα των τιμών
Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου με γνώση του θέματος, για τους επόμενους μήνες αναμένεται ότι δεν θα υπάρξουν ανοδικές τάσεις στις πρώτες ύλες αλλά ούτε και πτώσεις τιμών. Είναι γεγονός, όπως επισημαίνει το ίδιο πρόσωπο, ότι η κατανάλωση στις πρώτες ύλες χρωμάτων κινήθηκε κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου -χρονικό διάστημα με έντονη εποχικότητα και οικοδομική δραστηριότητα- σε επίπεδα χαμηλότερα από την προσδοκώμενη πορεία.

Το γεγονός αυτό, επομένως και σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή οι οποίες προς το παρόν για ψυχολογικούς λόγους δεν οδηγούν σε ανατιμήσεις, αλλά και υπό τον φόβο νέας ανόδου του κόστους ενέργειας, οι παραγωγοί και έμποροι βασικών πρώτων υλών για τη χρωματοβιομηχανία εμφανίζονται ιδιαίτερα φειδωλοί ως προς τις κινήσεις τους, χωρίς να φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή των υφιστάμενων τιμοκαταλόγων τους.
Από την άλλη πλευρά, οι νέοι τιμοκατάλογοι στην αγορά των χρωμάτων αναμένονται να σταλούν στις αρχές του νέου έτους, όπου αφενός αυτή τη στιγμή είναι αρκετά νωρίς κανείς να προβλέψει την τάση που αυτές θα έχουν (ανοδική ή όχι) και από την άλλη εταιρείες του κλάδου αυτή τη στιγμή προχωρούν σε κινήσεις προώθησης μέσω εκπτώσεων και παροχών στους εμπόρους. Ειδικότερα, υπάρχουν παίκτες που επιδίδονται σε προσφορές προς τη χονδρική κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου εν είδει «black Friday», δεδομένου ότι είναι μία περίοδος με χαμηλή κατανάλωση για τον κλάδο.

Μοναδική εξαίρεση το στυρένιο
Σε ό,τι αφορά σε επιμέρους πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία χρωμάτων, όπως είναι για παράδειγμα το στυρένιο, αποτελεί εξαίρεση από το σύνολο, δεδομένου ότι έχει εμφανίσει σημάδια ανατίμησης, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει έντονη ζήτηση και στο συγκεκριμένο προϊόν όπως και στις περισσότερες πρώτες ύλες. Πιθανώς θα είναι η μόνη πρώτη ύλη που θα εμφανίσει ανατίμηση το επόμενο χρονικό διάστημα. Στις βασικές πρώτες ύλες, όμως, όπως διοξείδιο του τιτανίου και συνθετικά πολυμερή, παρουσιάζεται σταθερότητα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build