Έντονη ανάπτυξη μεγεθών, ποντάροντας στο χαρτοφυλάκιο των «πράσινων» προϊόντων, κατέγραψε το 2021 ο όμιλος Viohalco, καθώς ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στα 5,37 δισεκατομμύρια ευρώ, ενισχυμένος κατά 40% σε σύγκριση με τα 3,85 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2020. Η αύξηση του τζίρου αντικατοπτρίζει εκτός των άλλων και την αύξηση στις τιμές όλων των μετάλλων (χαλκού, αλουμινίου και χάλυβα). Πηγές του ομίλου αναφέρουν στο Build ότι «όλα τα προϊόντα μας σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση».

Επισημαίνουν ότι το αλουμίνιο αποτελεί ένα προϊόν ελαφρύ, εύκολα ανακυκλώσιμο και φιλικό στο περιβάλλον, λειτουργώντας ως κύριος ανταγωνιστής του πλαστικού. Σε ό,τι αφορά τον χαλκό αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο υλικό σχετίζεται με την ενεργειακή μετάβαση και το data transmission στα αυτοκίνητα, εξηγώντας ότι ο όγκος του χαλκού που χρησιμοποιείται στην αυτοκινητοβιομηχανία διαρκώς αυξάνεται. «Συν τοις άλλοις τα καλώδια κινούνται και αυτά ανοδικά, καθώς συνεισφέρουν στην ενεργειακή μετάβαση με τη συμμετοχή τους σε έργα ΑΠΕ», συμπληρώνουν.

Το πεδίο του ενεργειακού κόστους
Στον τομέα του ενεργειακού κόστους από πλευράς του ομίλου αναφέρεται ότι για το 2022 η Viohalco διατηρεί συμφωνίες στην υψηλή τάση για σταθερή τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ταυτόχρονα κινείται στην αγορά στη μέση τάση υφιστάμενη σε αυτή την περίπτωση τις πιέσεις που προκύπτουν από τις αυξήσεις. «Είμαστε εκτεθειμένοι σε ένα βαθμό, ωστόσο ένα σημαντικό μέρος αυτής της έκθεσης απορροφάται και από τις ανατιμήσεις που μετακυλύονται στην αγορά». Στον αντίποδα επισημαίνουν ότι στα θετικά της περιόδου θα μπορούσε να θεωρηθεί το γεγονός ότι η παρούσα κατάσταση πιέζει την Ευρώπη προς την ενεργειακή της θωράκιση και ασφάλεια, οδηγώντας ταχύτερα προς την πράσινη μετάβαση.

Σιδενόρ: Άνοδος στις τιμές του χάλυβα
Ως προς τον κλάδο χάλυβα, ο οποίος εκπροσωπείται από τη Σιδενόρ, αποτελεί ένα προϊόν στο οποίο είχε εκλογικευθεί τα τελευταία χρόνια η κερδοφορία που προσέφερε προς τους παραγωγούς. Ωστόσο το γεγονός ότι η Κίνα διέκοψε την παραγωγή χάλυβα από εργοστάσια που διατηρούσαν υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής με την ταυτόχρονη ώθηση στις τιμές παγκοσμίως.
Ειδικότερα, ο κλάδος χάλυβα κατέγραψε σταδιακή άνοδο της ζήτησης κατά τη διάρκεια του 2021 και διατήρησε την κυρίαρχη θέση του στις αγορές της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Κύπρου.
Ο κύκλος εργασιών του ανήλθε στο 1,06 δισ. ευρώ από 678 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020 με τα κέρδη προ φόρων να φτάνουν τα 109 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 25 εκατ. ευρώ το 2020.

ΕΤΕΜ: Σε εξέλιξη οι συζητήσεις με την οικογένεια Καντώνια
Ως προς το ενδεχόμενο στρατηγικής συνεργασίας της θυγατρικής ΕΤΕΜ στον τομέα του αλουμινίου με την Cosmos Aluminium της οικογένειας Καντώνια, οι συζητήσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη, επισημαίνεται από πλευράς της Viohalco. Σε επίπεδο επιδόσεων το 2021 Etem σημείωσε διψήφια αύξηση όγκων στον τομέα πωλήσεων βασικών αρχιτεκτονικών συστημάτων, ενώ σημαντική αύξηση όγκων καταγράφηκε επίσης στον τομέα των ειδικά σχεδιασμένων βιομηχανικών προφίλ.

Εντός του 2022 η είσοδος της Noval στο Χρηματιστήριο
Αναφορικά με τον κλάδο ακινήτων που εκπροσωπείται από τη Noval Property και την διαδικασία εισόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
«Εκ του νόμου έχουμε υποχρέωση εισαγωγής των μετοχών στο Χρηματιστήριο εντός του 2022.
Σε κάθε περίπτωση εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση εισαγωγής
στην οργανωμένη αγορά εντός του έτους που διανύουμε», επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές.
Επί του παρόντος η αξία των ακινήτων της Noval ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί μέσω της ανάπτυξης των συγκεκριμένων ακινήτων του χαρτοφυλακίου της.
Σημειώνεται ότι ο καθαρός δανεισμός των εταιρειών της Viohalco αυξήθηκε σε 1,68 δισ. ευρώ, όταν στις 31 Δεκεμβρίου 2020 το ύψος του ήταν 1,58 δισ. ευρώ, πριν από την αναπροσαρμογή βάσει του ΔΠΧΑ 16, λόγω της αύξησης του κεφαλαίου κίνησης και την έκδοση του ομολόγου της ElvalHalcor που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build