Δύο σημαντικά ακίνητα αναζητούν ή πρόκειται να αναζητήσουν νέους ιδιοκτήτες κατά το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Build. Πρόκειται για το κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στην οδό Συγγρού 103-105, για το οποίο σύντομα πρόκειται να βγει το σχετικό teaser πώλησης του ακινήτου, το οποίο ανήκει στο αμερικανικό fund CVC Capital Partners, που έχει εξαγοράσει μεταξύ άλλων στην Ελλάδα και την Εθνική Ασφαλιστική.

Το συγκρότημα της Eθνικής Aσφαλιστικής αποτελείται από το ισόγειο και έξι ορόφους. Το κόστος για την κατασκευή του ανήλθε στα 36,3 εκατομμύρια ευρώ με κατασκευάστρια την ΕΚΤΕΡ. Είναι συνολικής επιφάνειας 70.000 τ.μ. και σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Mario Botta. Αποτελείται από υπόγεια γκαράζ συνολικής επιφάνειας 40.000 τ.μ. και ανωδομή 30.000 τ.μ. Σκοπός της μετεγκατάστασης ήταν να απελευθερωθούν χώροι γραφείων δεκαεννιά χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων της Εθνικής Ασφαλιστικής που βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας με τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της στο κτίριο της Συγγρού.

Πρόκειται για μία κίνηση από πλευράς της CVC προκειμένου να ρευστοποιήσει την αξία ενός ακινήτου, το οποίο είναι εξαιρετικά μεγάλο από πλευράς όγκου και υπερβαίνει κατά πολύ τις πραγματικές ανάγκες της Εθνικής Ασφαλιστικής. Να σημειωθεί, ότι η Εθνική Ασφαλιστική είχε αναθέσει σε πιστοποιημένους ανεξάρτητούς εκτιμητές την αποτίμηση ορισμένων ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων της (Λ. Συγγρού 103-105 ( κτίριο Α ́, χώροι στάθμευσης) – Σκουλενίου 1, Αθήνα- Βουλής 7 στην Αθήνα, στη Λ. Συγγρού 137 στην Αθήνα, στη Μητροπόλεως 13 και Ρογκότη 2 στη Θεσσαλονίκη, στη Μαιζώνος και Ζαΐμη στην Πάτρα, επί της 28ης Οκτωβρίου 46 στην Τρίπολη, επί της Λ. Συγγρού 135 & Κράτητος στην Αθήνα. Η εύλογη αξία των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων στο τέλος του 2022 ήταν 123,99 εκατομμύρια ευρώ.

Το πολύπαθο κτίριο του Athenaeum Palace
Το δεύτερο είναι το πρώην ξενοδοχείο Athenaeum Palace & Luxury Suites επί της λεωφόρου Συγγρού 123, το οποίο παλαιότερα βρέθηκε στο προσκήνιο της επικαιρότητας λόγω υπόθεσης εμπρησμού το 2019. Το συγκεκριμένο ακίνητο εκτίθεται σε διαδικασία πλειστηριασμού στις 28 Φεβρουαρίου με επισπεύδουσα την Παγκρήτια Τράπεζα. Σημειώνεται, ότι το κτίριο ανήκει στον επιχειρηματία, Γιώργο Καλαθάκη, ο οποίος κατοικεί στη Γενεύη.

Το οικόπεδο προέρχεται από τη συνένωση τριών επιμέρους οικοπέδων με επιφάνειες 480,70 τ.μ., 843,16 τ.μ. και 244,86 τ.μ. Αποτελείται από τέσσερα υπόγεια των 1.025 τετραγωνικών μέτρων το καθένα και από ισόγειο 869 τετραγωνικών καθώς και από α’,β’,γ’ όροφο 649 τ.μ. και από δ’, ε’ και στ’ ορόφους από 611 τ.μ. ο καθένας. Στις 5 Δεκεμβρίου 2019, ξέσπασε πυρκαγιά ενώ το ξενοδοχείο Athenauem Palace Luxury Suites είχε αρκετό κόσμο. Mε βάση το πόρισμα που εκδόθηκε τότε από τις αστυνομικές αρχές και συγκεκριμένα μετά από 97 ημέρες, επρόκειτο για εμπρησμό, για τον οποίο κατηγορήθηκαν ως ηθικοί αυτουργοί δυο από τους συνιδιοκτήτες. Το εν λόγω κτίριο φιλοξενούσε παλαιότερα τα γραφεία της Attica Group.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build