Στη διάρκεια του Building Materials Forum ο Γρηγόρης Νικήτας, Marketing Manager της Ιντερμπετόν Δομικά Υλικά ΑΕ, θυγατρικής του Ομίλου Τιτάν στην Ελλάδα και μεγάλου χορηγού του συνεδρίου, τόνισε πως το σκυρόδεμα βρίσκεται στο επίκεντρο της αρχιτεκτονικής και κατασκευαστικής αγοράς, χάρη στη διαδεδομένη χρήση του και την «πράσινη» ταυτότητα που έχει αποκτήσει με τις συντονισμένες δράσεις του Ομίλου Τιτάν και της υπόλοιπης τσιμεντοβιομηχανίας. «Πρόκειται για υλικό με προοπτική να αποκτήσει μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Στόχος του Ομίλου Τιτάν και της τσιμεντοβιομηχανίας είναι, ως το 2030, το ανθρακικό αποτύπωμα των προϊόντων μας να μειωθεί κατά 35% και μέχρι το 2050 να παραδώσουμε net zero concrete για πραγματικά βιώσιμες κατασκευές. Ήδη έχει μειωθεί δραστικά το ανθρακικό αποτύπωμα των προϊόντων μας, ενώ στην τρέχουσα δεκαετία καταγράφεται μείωση περίπου 25,1%», είπε ο κ. Νικήτας.

«Γιατί έτοιμο σκυρόδεμα;», αναρωτήθηκε επίσης, τονίζοντας πως είναι τοπικά διαθέσιμο, εύκολο στη χρήση και εφαρμογή, διακρίνεται για την τρομερή ανθεκτικότητά του, είναι ευέλικτο για κάθε έργο και αισθητικά προσαρμόσιμο. Με το σκυρόδεμα γενικότερα και με τις προϊοντικές σειρές της Ιντερμπετόν Δομικά Υλικά ΑΕ, είναι εγγυημένη η ελευθερία του σχεδιασμού για τις αισθητικές του παραμετροποιήσεις και για να χρησιμοποιηθεί σε λεπτότερες διατομές, κάτι που μεταφράζεται σε μείωση της κατανάλωσης πολύτιμων φυσικών πόρων και ανθεκτικότερες κατασκευές. Τέλος, είναι 100% ανακυκλώσιμο, δίνει πόντους για την πιστοποίηση LEED, συμβάλλει στην καταπολέμηση της αστικής θερμικής νησίδας, βοηθά στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και συντελεί στην πράσινη πιστοποίηση των κατασκευών.

Τα σκυροδέματα της Ιντερμπετόν
Στη συνέχεια, ο κ. Νικήτας παρουσίασε τις κατηγορίες των σκυροδεμάτων της Ιντερμπετόν Δομικά Υλικά ΑΕ, που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε αρχιτεκτονική ή μελετητική απαίτηση. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στο Ecopave Cement Bound Material, για χαμηλής κυκλοφορίας συστήματα, υδατοπερατότητα και χαμηλού κόστους εφαρμογή, στην κατηγορία Intertop για αρχιτεκτονικά σκυροδέματα δαπέδων, στην κατηγορία Lumina με εμφανή σκυροδέματα που συμβάλλουν στη μείωση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας, στην κατηγορία Antaeus, που είναι υψηλών επιδόσεων σκυρόδεμα για πολυλειτουργικές κατασκευές μειωμένου ανθρακικού αποτυπώματος και στην κατηγορία Viridia για κατασκευές ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας. Μάλιστα, ο κ. Νικήτας αποκάλυψε πως σύντομα η Ιντερμπετόν Δομικά Υλικά ΑΕ θα κυκλοφορήσει «μια νέα σειρά σκυροδεμάτων δραματικά χαμηλότερου ανθρακικού αποτυπώματος σε σύγκριση με όσα κυκλοφορούν στην αγορά. Μιλάμε για προϊόντα με αναγνώριση EPD και μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα ως και 35%, συμβάλλοντας έτσι στη βιώσιμη κατασκευή και την τεκμηρίωση για πιστοποίηση LEED των έργων real estate».

«Σε κάθε έργο από την αρχή»
Έπειτα, ο κ. Νικήτας σημείωσε πως «στην Ιντερμπετόν Δομικά Υλικά ΑΕ μειώνουμε το ανθρακικό αποτύπωμα και σχεδιάζουμε τα σκυροδέματα για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των κατασκευών». Είπε, δε, πως προτεραιότητα της Ιντερμπετόν Δομικά Υλικά ΑΕ είναι «να συνεργαζόμαστε με τους αρχιτέκτονες και τους μελετητές από την αρχή του κάθε έργου. Όσο πιο νωρίς εμπλακούμε στη σχεδιαστική φάση, τόσο το καλύτερο, καθώς έχουμε την τεχνογνωσία και τις λύσεις που ζητούν οι αρχιτέκτονες». Η Ιντερμπετόν Δομικά Υλικά ΑΕ αναμένει αυτό που έχει συμβεί ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με πιο δραστικές νομοθεσίες απέναντι στην κλιματική αλλαγή. «Σε πολλές περιπτώσεις, αν δεν έχεις το απαιτούμενο ανθρακικό αποτύπωμα για να πετύχεις τον συντελεστή δόμησης που επιθυμείς, δεν θα τον λάβεις. Δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα. Αλλά, στην Ιντερμπετόν Δομικά Υλικά ΑΕ και στον Όμιλο Τιτάν ήδη ετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα», τόνισε ο κ. Νικήτας.