Επίδραση και στην ελληνική αγορά θα μπορούσε να έχει κατά το προσεχές χρονικό διάστημα η πτώχευση της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής και προμήθειας πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία χρωμάτων. Η εταιρεία που διατηρεί έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο το μάνατζμεντ ασκείται από το Τέξας, όπου βρίσκεται η διοίκησή της, εντάχθηκε πρόσφατα σε διαδικασίες του εξυγίανσης με βάση το άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Simon Turner, ανέφερε πρόσφατα ότι η Venator έχει καταλήξει σε συμφωνία με τη «συντριπτική πλειοψηφία» των δανειστών και των ομολογιούχων της σχετικά με τους όρους ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης που θα εξοφλήσει σχεδόν όλο το χρηματοδοτούμενο χρέος της και θα ενισχύσει τον ισολογισμό της. Η συμφωνία με τους πιστωτές αναμένεται ότι θα μειώσει σημαντικά το χρέος της εταιρείας και θα την τοποθετήσει σε υγιή οικονομική βάση, επιτρέποντάς της να υλοποιήσει τη στρατηγική της. Ως μέρος της διαδικασίας πτώχευσης, η Venator αναμένει να διαγραφεί από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αλλά θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται στην εξωχρηματιστηριακή αγορά για όλη τη διάρκεια υλοποίησης της διαδικασίας εξυγίανσης.

Υψηλόβαθμα στελέχη της βιομηχανίας χρωμάτων, με τα οποία επικοινώνησε το Build, αναφέρουν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε στο προσεχές διάστημα να έχει επίδραση και στην Ελλάδα. Η Venator προς το παρόν δεν έχει επηρεάσει την ευρωπαϊκή αγορά, ωστόσο όλα τα στελέχη της εγχώριας βιομηχανίας παρακολουθούν αδιάλειπτα τις εξελίξεις. Η Venator αποτελεί έναν από τους τέσσερις μεγαλύτερου παίκτες στην παγκόσμια αγορά χημικών προϊόντων.

Η πιθανή επίδραση στην ελληνική αγορά
Η ελληνική αγορά θα μπορούσε να επηρεαστεί άμεσα σε περίπτωση που οι ανταγωνιστικές των Αμερικανών, κινεζικές επιχειρήσεις, που αποτελούν και τους βασικούς τους ανταγωνιστές προβούν σε ανατιμήσεις εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία και την έξοδο ενός μεγάλου παίκτη από την αγορά. Αντιθέτως, σε περίπτωση που οι Κινέζοι επιλέξουν να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές τους, δεν θα επηρεαστούν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις που προμηθεύονται πρώτες ύλες. Σημειώνεται ότι μία από τις βασικές παραγόμενες πρώτες ύλες που προμηθεύονται αρκετές επιχειρήσεις και στην Ελλάδα από τη Venator, είναι το διοξείδιο του τιτανίου.

Η δυσμενής εξέλιξη αύξησης του κόστους στη συγκεκριμένη πρώτη ύλη θα μπορούσε κατ’ επέκταση να επηρεάσει περαιτέρω τις τιμές στα τελικά προϊόντα.
Αυτή την περίοδο η αγορά χρωμάτων στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες συνθήκες, όπου σε επίπεδο εκτέλεσης έργων, συνεχίζονται απρόσκοπτα. Ωστόσο η λιανική πλήττεται αρκετά έντονα το τελευταίο διάστημα. Η λιανική θα θυμίσουμε ότι στη διάρκεια της πανδημίας ευνοήθηκε αρκετά έντονα όταν αρκετοί καταναλωτές έσπευδαν σε καταστήματα για να προμηθευτούν προϊόντα για ανακαινίσεις των κατοικιών τους.

Καθυστερήσεις στην πληρωμή του «Εξοικονομώ»
Πρόβλημα αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο τα προϊόντα θερμοπρόσοψης, τα οποία παρουσιάζουν σημαντική κάμψη των πωλήσεών τους, δεδομένου ότι καθυστερεί η αποπληρωμή της ενίσχυσης του προγράμματος «Εξοικονομώ».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build