Από τη θεματική ενός συνεδρίου για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων, όπως ήταν το Energy Efficiency in Buildings Conference της Boussias Events, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα κτίρια με κύριο υλικό το ξύλο, ένα από τη φύση του βιώσιμο υλικό με πολλά αξιόλογα χαρακτηριστικά. Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησε, από το βήμα του συνεδρίου, ο Dennis Hauer, Architect Director του ολλανδικού αρχιτεκτονικού γραφείου Urban Climate Architects, παρουσιάζοντας την ιστορία του γραφείου, τα έργα που έχει αναλάβει και τα πλεονεκτήματα του ξύλου ως βασικού υλικού κατασκευής κτιρίων. Όπως ανέφερε, η Urban Climate Architects ξεκίνησε κάνοντας προσθήκες σε παλιότερα κτίρια στην Ολλανδία.

Από το έτος 2019, άρχισε να ασχολείται με τη δημιουργία νέων κτιρίων, έχοντας ως κύριο υλικό το ξύλο. Ένα χαρακτηριστικό έργο που σχεδίασε ήταν το κτίριο του Στρατού της Σωτηρίας στο Ρότερνταμ, ένα κτίριο 50 διαμερισμάτων, το πρώτο στην κατηγορία της φροντίδας στην Ολλανδία που είναι φτιαγμένο από ξύλο. Το πιο πρόσφατο έργο τους είναι το The Urban Woods στο Ντελφτ, ένα υβριδικό οικιστικό project που όταν ολοκληρωθεί θα είναι το πιο ψηλό ξύλινο κτίριο κατοικιών στην Ολλανδία, με 10 ορόφους.

Τα πλεονεκτήματα του ξύλου και ο «μύθος» της τιμής
Ο Dennis Hauer παραδέχθηκε ότι το αρχιτεκτονικό γραφείο είχε πολλά εμπόδια να ξεπεράσει, καθώς υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από την κατασκευή με ξύλο, όσον αφορά στην ασφάλεια και στην ευστάθειά τους.
Ένα βασικό πρόβλημα είναι αυτό της τιμής. «Αν συγκρίνει κανείς ένα κυβικό μέτρο επεξεργασμένου ξύλου με ένα κυβικό μέτρο μπετόν, το μπετόν θα είναι πάντα φθηνότερο. Άρα το ξύλο είναι πάντα πιο ακριβό σαν βασικό υλικό. Δεν θα είναι ποτέ ανταγωνιστικό ως προς το κόστος. Όμως αν ξεκινήσει κανείς με αποδοτικό σχεδιασμό, μπορεί να εξοικονομήσει αρκετά», ανέφερε ο αρχιτέκτονας. Και εξήγησε: «Το κόστος κατασκευής είναι υψηλότερο κατά 5-10% με το ξύλο. Όμως απαιτεί πιο απλά και ελαφριά θεμέλια και είναι πιο απλό όσον αφορά στις μονώσεις.

Επίσης, ως προς τα έμμεσα κόστη, η κατασκευή με βασικό υλικό το ξύλο μπορεί να είναι ταχύτερη ως και κατά 50%, απαιτεί λιγότερο βαρύ κατασκευαστικό εξοπλισμό και άρα μικρότερο εργοτάξιο, και είναι ευκολότερη.
Αν συνυπολογίσει κανείς το αυξημένο κόστος του ξύλου, αλλά και το μειωμένο χρόνο κατασκευής, το πραγματικό κόστος της κατασκευής ενός κτιρίου από ξύλο δεν απέχει και τόσο από ένα παραδοσιακό κτίριο.
Επιπλέον, ένα κτίριο από ξύλο έχει περισσότερα οφέλη για το μέλλον: είναι πιο ευέλικτο και έχει ταχύτερη δημιουργία ρευστότητας, επειδή η κατασκευή του ολοκληρώνεται πιο γρήγορα».

«Άλμα» στη χρηματοδότηση
Ως προς τη χρηματοδότηση κτιρίων από ξύλο, ο Dennis Hauer έκανε λόγο για «άλμα» στην Ολλανδία, καθώς οι επενδυτές επιλέγουν τις επενδύσεις τους όλο και περισσότερο με βάση τα κριτήρια ESG. Επίσης, ήδη τράπεζες στην Ολλανδία προσφέρουν δάνεια για κτίρια από ξύλο με χαμηλότερα επιτόκια, ενώ οι κατασκευαστές μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τα πιστωτικά μόρια άνθρακα (carbon credits), «πουλώντας» τον άνθρακα που δεσμεύει το κτίριο σε άλλες εταιρείες που θέλουν να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό τους σκορ. Ερωτηθείς σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι ένα κτίριο από ξύλο σε περίπτωση φωτιάς, απάντησε: «Η βασική διαφορά μεταξύ ξύλου και μπετόν είναι ότι το ξύλο δεν καίγεται, όποιος έχει ανάψει τζάκι ξέρει ότι τα χοντρά κομμάτια ξύλου είναι πολύ δύσκολο να καούν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι προστασίας, αλλά αν έχεις ξύλο μέσα, το πιο εύκολο είναι να βάλεις λίγο περισσότερο ξύλο. Οπότε, κάνεις τους τοίχους πιο χοντρούς, ώστε να είσαι σίγουρος ότι όταν εκδηλωθεί μια φωτιά, η ασφάλεια του οικοδομήματος είναι σίγουρη».