Ήδη από τον περσινό Νοέμβριο ένα έργο που αποτέλεσε θέμα πολλών συζητήσεων για πάνω από μία δεκαετία, ολοκληρώθηκε. Ο λόγος για την απρόσκοπτη και ενιαία χρήση του οδικού δικτύου από έναν και μόνο πομποδέκτη. Το πολυαναμενόμενο έργο έγινε πραγματικότητα και εγκαινίασε μια νέα εποχή για τους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους: την εποχή της διαλειτουργικότητας.

Η νέα υπηρεσία, το Ελληνικό Σύστημα Διαλειτουργικότητας Διοδίων, ή αλλιώς GRITS (Greek Interoperable Tolling Systems), επιτρέπει σε όλους τους οδηγούς να χρησιμοποιούν έναν και μόνο πομποδέκτη και να απολαμβάνουν ασφαλείς και εύκολες διελεύσεις περνώντας από τις ηλεκτρονικές λωρίδες όλων των ελληνικών αυτοκινητόδρομων. Πιο συγκεκριμένα, στην υπηρεσία GRITS που λειτουργεί με αξιοπιστία από το 2012 με τη συμμετοχή της Αττικής Οδού, του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, του Μορέα, της Ολυμπίας Οδού και της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, προστέθηκαν από τις 4 Νοεμβρίου και τα οδικά δίκτυα της Νέας Οδού, Κεντρικής Οδού και Εγνατίας Οδού.

Το ελληνικό σύστημα διαλειτουργικότητας διοδίων (GRITS) είναι πρωτοποριακό σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις, κυρίως την ταχύτητα και την αξιοπιστία με την οποία λειτουργεί. Αυτό οφείλεται στον σχεδιασμό αλλά και το πλάνο «εξαντλητικών» δοκιμών που γίνονται κάθε φορά που κάποιο νέο μέλος εισέρχεται στο σύστημα. Η αρχιτεκτονική του συστήματος επιτρέπει επιπλέον την περαιτέρω εξέλιξή του με τη λειτουργία και άλλων διευκολύνσεων για τους οδηγούς, όπως την πλήρωση λογαριασμού ενός πομποδέκτη σε όλους τους αυτοκινητόδρομους, τον συνδυασμό εκπτώσεων διάφορων αυτοκινητόδρομων (ιδιαίτερα χρήσιμο αν εφαρμοστούν εκπτωτικά πακέτα στα φορτηγά), αλλά και τη διασύνδεση με συστήματα διοδίων άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Στην ίδια στρατηγική εντάσσεται, βεβαίως, και το «υβριδικό» σύστημα διοδίων που υλοποίησε η εταιρεία λογισμικού ΙΒΙ για την Ολυμπία Οδό και που δίνει στους χρήστες του Olympia Pass τη δυνατότητα πληρωμής με τη χιλιομετρική απόσταση που διανύουν. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, ο διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτης Παπανικόλας, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Construction, «η απόφασή μας να εισάγουμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη χιλιομετρική χρέωση στα διόδια είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τον ρόλο της Ολυμπίας Οδού ως ενεργού εταιρικού πολίτη. Προχωρήσαμε σε μια πρωτοποριακή κίνηση για τα δεδομένα των εγχώριων μετακινήσεων γιατί πιστεύουμε πως στις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε, όλοι θα πρέπει να λειτουργήσουμε με περισσότερη κοινωνική ευαισθησία. Είναι στόχος μας η τήρηση μιας υπεύθυνης στάσης απέναντι στην κοινωνία και τις ανάγκες της. Με το Hybrid πάμε ένα βήμα παρακάτω από αυτό που προσφέρουμε έτσι κι αλλιώς, δηλαδή μια υπερσύγχρονη οδική υποδομή, ασφάλεια, ταχύτητα και άνεση στις μετακινήσεις».

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, είναι το γεγονός ότι το ζήτημα της διαλειτουργικότητας των αυτοκινητόδρομων και των διοδίων δεν σταματά εδώ. Η πανευρωπαϊκή έλευση της τεχνολογίας 5G, που δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς τεράστιου όγκου δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, σηματοδοτεί το πέρασμα των μεταφορών στην εποχή της «αυτόνομης» οδήγησης. Το οποίο με τη σειρά του σημαίνει πως, για να έχουμε αυτόνομα οχήματα, χρειαζόμαστε νέα οχήματα, αναβάθμιση της υποδομής με «έξυπνη» σηματοδότηση, καθώς και νέες υπηρεσίες.

Εν ολίγοις, βλέποντας όσα έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες αλλά και όσα έρχονται, δεν μπορούμε να μην είμαστε αισιόδοξοι για τη νέα φάση στην οποία εισέρχονται οι αυτοκινητόδρομοι.