Σε καθυστέρηση ως προς την εκτέλεση της κατασκευής και την παράδοσή του, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν το τελευταίο χρονικό διάστημα, οδηγείται ο Πύργος του Πειραιά. Θα θυμίσουμε ότι με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου η παράδοσή του ήταν προγραμματισμένη για το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Ωστόσο σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στην επενδυτική κοινοπραξία που υλοποιεί το έργο, οι “ειδικές συνθήκες” που επικρατούν στην αγορά με τα αυξημένα κοστολόγια που επιβαρύνουν τον κλάδο των κατασκευών φαίνεται ότι οδηγούν σε ολοκλήρωση του έργου το 2024.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή του εμβληματικού έργου, ενώ προχωρούν οι μισθώσεις τόσο στους εμπορικούς χώρους όσο και στα γραφεία που θα είναι διαθέσιμα. Σημειώνεται ότι επισήμως έχει ανακοινωθεί ότι στον Πύργο του Πειραιά μεταξύ των μισθωτών που θα μισθώνουν χώρους γραφείων θα είναι η εταιρεία Dialectica. Mεταξύ των μισθωτών, το όνομα των οποίων έχει ακουστεί είναι και η low cost αλυσίδα ένδυσης, Primark, κάτι που ωστόσο η ήρθε στη συνέχεια να διαψεύσει με ανακοίνωσή της Piraeus Tower A.Ε. επισημαίνοντας ότι δεν έχει υπογραφεί σχετικό προσύμφωνο.

Τα οικονομικά προβλήματα της Cimolai
Θα υπενθυμίσουμε ότι στο συγκεκριμένο έργο συμμετείχε και η ιταλική εταιρεία Cimolai, η οποία είχε αναλάβει ως εργολάβος τον τομέα του σχεδιασμού και της κατασκευής του εξωτερικού κελύφους στον Πύργο του Πειραιά. Η εν λόγω εταιρεία βρέθηκε στα τέλη του 2022 στη δίνη οικονομικών προβλημάτων, ενώ έλαβε από την ιταλική δικαιοσύνη προστασία από τους πιστωτές της προκειμένου να εκπονήσει πρόγραμμα για την οικονομική της εξυγίανση. Όπως ανέφεραν σχετικά πηγές που σχετίζονται με την εξέλιξη και την κατασκευή του έργου, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν επηρέασε καθοριστικά το έργο την κατασκευή του οποίου έχει αναλάβει η ΓΕΚ Τέρνα, όντας και εκείνη που έχει την ευθύνη ανάθεσης των εκάστοτε εργολαβιών. Η εταιρεία επιδίωξε να αναθεωρήσει τις υποχρεώσεις της μετά την κατάρρευση ορισμένων συμβολαίων αντιστάθμισης συναλλάγματος εν μέσω έντονων απωλειών για το ευρώ που εκδηλώθηκαν στη διάρκεια του. 2022. Η Cimolai υπήρξε ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε παράγωγα που συνδέονται με την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ονομάζονται «στοχευμένες προθεσμιακές εξαγορές σε δεδουλευμένη βάση» ή TARF.

Τι ανέφεραν στο Build πηγές της Dimand
Το Build επικοινώνησε αναφορικά με την εξέλιξη του χρονοδιαγράμματος του έργου και με την Dimand, όπου πηγές οι οποίες πρόσκεινται σε αυτήν ανέφεραν ότι “ο προγραμματισμός του έργου είναι για το τέλος του 2023”. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει σε κάθε περίπτωση ότι το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα δεν θα λάβει εν τέλει παράταση για τις αρχές του επόμενου έτους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build