Συνέντευξη τύπου με θέμα επενδυτικά εργαλεία για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση των υποδομών παραχώρησαν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης και στελέχη του Υπουργείου. Όπως τόνισε ο κ. Παπαθανάσης, η απορρόφηση αναπτυξιακών πόρων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης την τριετία 2023-2025 «θα είναι κατά 80% υψηλότερη από την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και παράλληλα υψηλότερη από την προηγούμενη περίοδο» και θα φθάσει τα 36,5 δισ. ευρώ. «Στόχοι του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης είναι η “έξυπνη”, η “πράσινη” και η κοινωνική ανάπτυξη, η ανάπτυξη των υποδομών και η εξωστρέφεια», διευκρίνισε. Πρόσθεσε πως στο Περιφερειακό Πρόγραμμα ΠΔΕ αναμένεται πως η απορρόφηση μέχρι το 2026 θα φτάσει στα 5,3 δισ. ευρώ.

«Στο 1,8 δισ. το πρόγραμμα φυσικών καταστροφών»
Αναφερόμενος στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030, ο κ. Παπαθανάσης επεσήμανε ότι «αρχίζουμε να το επεξεργαζόμαστε». Κατόπιν, επεσήμανε ότι, συνολικά, οι πόροι, με την υπερδέσμευση του 30%, φτάνουν στα 13,67 δισ. ευρώ.
Οι εντάξεις ανέρχονται σε ποσοστό 75% και οι νομικές δεσμεύσεις στα 5,4 δισ. ευρώ. Όσο για το πρόγραμμα φυσικών καταστροφών στο ΕΠΑ φτάνει, όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός, «το 1,8 δισ. ευρώ με τις υπερδεσμεύσεις. Βεβαίως, να μην ξεχνάμε ότι ειδικά στο κομμάτι των φυσικών καταστροφών όλα αυτά συνοδεύονται από τους ευρωπαϊκούς πόρους».

Νέες δράσεις από το ΕΣΠΑ
Επιπλέον, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι ξεκινά η προδημοσίευση των νέων δράσεων του ΕΣΠΑ, η οποία και θα κρατήσει 30 ημέρες. Το πρώτο πρόγραμμα τιτλοφορείται «Επιχειρηματική Έναρξη», έχει προϋπολογισμό 190 εκατ. ευρώ και θα αφορά στη γενική επιχειρηματικότητα, ενώ, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, το πιο σημαντικό είναι πως θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό και οι επαγγελματίες. Το δεύτερο πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ και τίτλο «Τουριστική Έναρξη», ενώ θα αφορά και πάλι σε νέα ΑΦΜ για τουριστικές δράσεις. Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, θα γίνεται με συγκριτική αξιολόγηση και οι δαπάνες θα ξεκινήσουν να μετρούν από την προκήρυξη του προγράμματος.

«Να διευρύνουμε την περίμετρο των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα»
Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στάθηκε και στον σημαντικό ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στη διεύρυνση των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα.
Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Δίνουμε έμφαση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η στόχευσή μας είναι να ενισχύσουμε τη νέα επιχειρηματικότητα, να διευρύνουμε την περίμετρο των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα.

Έχουμε να απορροφήσουμε πολλά δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια, χρειαζόμαστε περισσότερες υγιείς επιχειρήσεις».
Ύστερα, δε, έκανε σαφές πως, «επειδή αναγνωρίζουμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ένα πρόβλημα στο κομμάτι της πρόσβασής τους στο τραπεζικό σύστημα», στόχος του Υπουργείου και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι οι επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό να αυξηθούν κατά 60 χιλιάδες, από 45 με 50 χιλιάδες επιχειρήσεις που υπολογίζεται ότι είναι σήμερα. «Τα τελευταία χρόνια έγινε μια σημαντική δουλειά με το KYC», ανέφερε επίσης ο κ. Παπαθανάσης, για να τονίσει έπειτα ότι τα 4,5 δισ. της ΑΕΤ μοχλεύονται με συντελεστή 2,7 με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό διαθέσιμο για επιχειρήσεις μέσω δανείων φτάνουν τα 12 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων ως στόχο της έχει την ανάπτυξη επιχειρηματικών κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών. Αυτή τη στιγμή έχει υπό τη διαχείρισή της 2,1 δισ. με εννέα ανοικτές προσκλήσεις σε στρατηγικούς τομείς, ενώ «τρέχει» και το εργαλείο equity του Ταμείου Ανάκαμψης. Τέλος, για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), ο κ. Παπαθανάσης είπε: «Επί του παρόντος έχουμε 37 έργα ΣΔΙΤ από το 2019 έως το 2023, από φοιτητικές εστίες έως οδικά και σιδηροδρομικά, έναντι 13 έργων από την έναρξη των ΣΔΙΤ το 2013 έως το 2019».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build