Θετικά μηνύματα από το ελληνικό χρηματιστήριο σε μια δύσκολη χρονιά. Η χρηματιστηριακή αγορά έχει και παλμό και ζωή και διάθεση να συνδράμει με τις δυνάμεις της στη χρηματοδότηση της δραστηριότητας των εταιρειών εκείνων που δείχνουν να πρωταγωνιστούν στην αναδόμηση της χώρας.

Η αλήθεια είναι πως το 2021 ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες για την καταστολή της πανδημίας Covid-19 και των επιπλοκών που αυτή προκάλεσε -και συνεχίζει να προκαλεί- σε βασικές πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως, όπως η διαθεσιμότητα και οι τιμές των πρώτων υλών, η εφοδιαστική αλυσίδα, η ενισχυμένη ζήτηση και η επακόλουθη αύξηση του πληθωρισμού, οι ακραίες μεταβολές στις τιμές των ενεργειακών πόρων κ.α.

Οι μεγάλες αυτές προσδοκίες, αν και τροφοδοτήθηκαν κατά κανόνα από τα εργαλεία της επιστήμης και τη συντεταγμένη δράση των κοινωνιών με στόχο την καταπολέμηση της πανδημίας, δεν μπορούμε να πούμε πως απέδωσαν το αναμενόμενο κοινωνικό αποτέλεσμα, αφού στο κατώφλι του 2022 τα προβλήματα λόγω των μεταλλάξεων, αλλά και σε έναν βαθμό των αμφισβητήσεων, παραμένουν σημαντικά και οι εξελίξεις αβέβαιες.

Σε αυτό όμως το κλίμα αβεβαιότητας τόσο καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 αλλά και κατά πως φαίνεται και για Q1 του 2022, οι αγορές κεφαλαίου σχεδόν σε παγκόσμια εμβέλεια παρέμειναν όχι μόνο ζωντανές αλλά σε υψηλή ένταση και δραστηριότητα, τροφοδοτούμενες από τη μεγάλη ρευστότητα, το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος του χρήματος και τις θετικές, στην πλειοψηφία τους, επιδόσεις των εταιρικών μεγεθών.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δόξες του παρελθόντος στην άντληση κεφαλαίων
Και μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να εμφάνισε για όλο το 2021 μια δυστονική κινητικότητα που εκφράστηκε είτε με ακραίες μεταβολές είτε με άπνοια και εικόνα απαξίωσης ανά περιόδους, διαψεύδοντας μάλιστα τις προσδοκίες σχεδόν του συνόλου των εμπλεκόμενων παραγόντων για μια καλή επίδοση της αγοράς στο έτος που διατρέξαμε, ωστόσο παρουσίασε και κάποια σημαντικά αισιόδοξα σημάδια ως ακολούθως.

Οι εκδόσεις χρέους των ελληνικών επιχειρήσεων με τη μορφή διαπραγματεύσιμων ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω δημόσιας προσφοράς, απευθυνόμενες σε επενδυτές/αποταμιευτές κάθε βεληνεκούς, εμφανίστηκαν σταδιακά στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ξεκινώντας το 2017. Το 2021 έφτασαν να αποτελούν αφενός σημαντική πηγή χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων και αφετέρου πόλο έλξης για τους επενδυτές κάθε κατηγορίας που έβρισκαν πλέον πρόσβαση σε επενδύσεις, ακόμη και για μικρά ποσά, με ικανοποιητική απόδοση και μεγάλη διάρκεια.

Κατά τη διάρκεια του έτους, επτά νέες ομολογιακές εκδόσεις ξεκίνησαν τη διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τα ποσά που αντλήθηκαν να φτάνουν σε ύψος περίπου το 1,5 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων αυτών χρηματοδότησε τις δραστηριότητες ελληνικών εταιρειών με άμεση ή έμμεση σχέση με τις υποδομές, αποδεικνύοντας το δυναμισμό και την πρωτογενή χρησιμότητα της χρηματιστηριακής αγοράς στην ανάπτυξη της οικονομίας ακόμη και όταν οι επιδόσεις του Γενικού Δείκτη και η δευτερογενής συναλλακτική δραστηριότητα δεν προσέφεραν πολλές δικαιολογίες για παρόμοια αισιοδοξία.

Παράλληλα, το 2021 έστειλε αρκετά θετικά μηνύματα όσον αφορά και τη διάθεση των επενδυτών, θεσμικών και ιδιωτών, να συνδράμουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και μέσω των μετοχικών εκδόσεων συμμετέχοντας με υψηλό ρυθμό ανταπόκρισης στις αυξήσεις κεφαλαίων που πραγματοποιήθηκαν τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στις αυξήσεις- ορόσημο του κεφαλαίου εταιρειών από τους κλάδους της ενέργειας και των μεταφορών.

Υπάρχει ζωή στον πλανήτη ΧΑ
Φτάνουμε λοιπόν σε ένα αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα, γιατί οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα: πως η χρηματιστηριακή αγορά έχει και παλμό και ζωή και διάθεση να συνδράμει με τις δυνάμεις της στη χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των εταιρειών εκείνων που δείχνουν να πρωταγωνιστούν στην αναδόμηση της χώρας μετά την περιπέτεια της πρωτοφανούς 10ετούς οικονομικής κρίσης.

Το 2021 θύμισε λίγο παλιές καλές εποχές όπου κάθε νέα μετοχική ή χρεωστική έκδοση έβρισκε εξ ορισμού θετική ανταπόκριση, μόνο που τώρα το παιχνίδι έχει ξεκάθαρους και αυστηρούς κανόνες. Οι επίδοξοι εκδότες πρέπει να έχουν όραμα, σχέδιο, αντοχή και να δημιουργούν αξία για να κεφαλαιοποιούν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αν στην εικόνα αυτή προσθέσουμε και την ανανεωμένη δυναμική του τραπεζικού κλάδου που κλείνει σταδιακά τις πληγές που άφησε η 10ετής κρίση και ταυτόχρονα ενισχύεται με νέα κεφάλαια, τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα ισχυρό, μη κρατικό, επενδυτικό δίπολο, που αναμένεται να παίξει ακόμη σημαντικότερο ρόλο στη χρονιά που μας ήρθε, σε σχέση με αυτή που μας άφησε.