Σε κίνηση που για την αγορά των κατασκευών θεωρείται αναμενόμενη προχωρούν στο προσεχές χρονικό διάστημα οι τσιμεντοβιομηχανίες, με δεύτερο κύκλο ανατιμήσεων, μετά τον ήδη υλοποιηθέντα στο τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους στο σκυρόδεμα. Οι περιρρέουσα συνθήκη στην αγορά είναι τέτοια που κυριαρχείται από το υψηλό ενεργειακό κόστος και την άνοδο στις τιμές των μεταφορικών που καταγράφηκαν ιδίως στους πρώτους μήνες του έτους, με αποτέλεσμα να θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ η περαιτέρω ανατίμηση των προϊόντων. Θα θυμίσουμε ότι στην ελληνική αγορά είχε πραγματοποιηθεί και μία ακόμα αύξηση τιμών εκτός από αυτήν του περασμένου Μαρτίου, η οποία επιβλήθηκε στα προϊόντα τον Οκτώβριο του 2021, ανατιμήσεις που εφαρμόστηκαν και στο σύνολο των εξαγωγικών προορισμών όπου διατίθενται τα προϊόντα των επί ελληνικού εδάφους δραστηριοποιούμενων βιομηχανιών τσιμέντου.

Συνολική ετήσια αύξηση που αγγίζει το 20% – Στο +10% η νέα ανατίμηση του Νοεμβρίου
Κατά τις ίδιες πληροφορίες με βάση την επικείμενη ανατίμηση στο σκυρόδεμα που αυτή τη στιγμή η τιμή του ανά κυβικό ανέρχεται στα 65 ευρώ ανά κυβικό, αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση έως και κατά 10% από τα μέσα του Νοεμβρίου. Πρόκειται για ένα γεγονός που θα φέρει την τιμή του σκυροδέματος ανά κυβικό περίπου στα 72 ευρώ ανά κυβικό. Να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη ανατίμηση που προηγήθηκε τον Μάρτιο η αντίστοιχη τιμή ήταν και πάλι στα επίπεδα του 8-10%, με αποτέλεσμα η συνολική ετήσια αύξηση μετά την εφαρμογή και του νέου τιμοκαταλόγου από τα μέσα Νοεμβρίου και ύστερα να αγγίζει συνολικά σε επίπεδο έτος το 20%.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η συμμετοχή κόστους του σκυροδέματος στο συνολικό κόστος κατασκευής μίας οικοδομής αντιστοιχεί περίπου στο 20%, ενώ το υπόλοιπο 80% προέρχεται από λοιπά υλικά όπως τούβλα, πλακίδια, συστήματα αλουμινίου και λοιπά προϊόντα. Η αγορά έχει επιβαρυνθεί με μία σειρά αυξήσεων το τελευταίο διάστημα στα τελικά προϊόντα οικοδομής, γεγονός που επιβαρύνει συνολικά το κατασκευαστικό κόστος. Θα θυμίσουμε ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο η μεσοσταθμική αύξηση στις τιμές των δομικών υλικών ανήλθε στο +12,4%, με το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης να προέρχεται από τα τούβλα με 29,5% και να ακολουθούν ο σίδηρος οπλισμού με 18,1% και τα παρκέτα με 17,3%. Αμέσως μετά ήρθαν οι χάλκινοι αγωγοί με 15,8%, οι γκαραζόπορτες με 14,4% και η ξυλεία οικοδομών με 12,4%.

Τιτάν: Οι ανατιμήσεις ενίσχυσαν τζίρο και κερδοφορία
Να σημειωθεί ότι για τον όμιλο Τιτάν στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, καταγράφηκε αυξημένη κερδοφορία και κύκλος εργασιών κατά 29%, γεγονός που από την επιχείρηση αποδόθηκε μεταξύ άλλων και στις αυξήσεις τιμών που ήρθαν να καλύψουν τις σωρευτικές αυξήσεις του κόστους στο διάστημα του πρώτου εξαμήνου του έτους.
Η αύξηση των τιμών από πλευράς του Τιτάνα αποτυπώθηκε σε όλο το φάσμα των αγορών που δραστηριοποιείται καθώς και σε όλες τις κατηγορίες των προϊόντων που διατηρεί στη γκάμα του. Ωστόσο η αύξηση του κύκλου εργασιών για τον όμιλο στα 1,03 δισεκατομμύρια ευρώ αποτέλεσε και συνάρτηση της ισχυρής ζήτησης που παρουσιάστηκε στο διάστημα αναφοράς. Προ μερικών ωρών πάντως η Holcim, όμιλος στον οποίο ανήκει o όμιλος Ηρακλής στην Ελλάδα ήρθε να διασκεδάσει τις ανησυχίες που σχετίζονται με πιθανή διεθνή οικονομική ύφεση λόγω των υφιστάμενων γεωπολιτικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Μάλιστα ο όμιλος στάθηκε στις θετικές προοπτικές που υφίστανται για το υπόλοιπο του 2022 και το 2023, αφού η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιμέντου στον κόσμο κατέγραψε ισχυρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Jan Jenisch, ανέφερε ότι αναμένει να συνεχιστεί η ισχυρή ζήτηση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Holcim στη Βόρεια Αμερική – η οποία αντιπροσωπεύει το 40% των πωλήσεών του ομίλου – έχει διαθέσει το σύνολο της παραγωγής της, σύμφωνα με τον ίδιο, γεγονός που αποτυπώνει την διεθνή εικόνα και τη ζήτηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τα παραγόμενα προϊόντα. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, γεγονός που ευνοεί τη συγκεκριμένη αγορά.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build