Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ της Ιντρακάτ και της διοίκησης του ομίλου Ελλάκτωρ με αντικείμενο την εξαγορά της κατασκευαστικής δραστηριότητας και της Άκτωρ. Μετά το ναυάγιο και ουσιαστικά την αποχώρηση από το τραπέζι των αποκλειστικών συζητήσεων της πλευράς Δημήτρη Κούτρα και Wade Adams, η Ιντρακάτ ήρθε επί της ουσίας να επαναφέρει το ενδιαφέρον της για το ενδεχόμενο μίας εξαγοράς, κάτι που επιβεβαιώνουν στο Build, πηγές κοντά στον κατασκευαστικό όμιλο των Μπάκου-Καϋμενάκη-Αγγέλου-Γκότση.

Η εξαγορά του Άκτωρα δεν είναι απλή υπόθεση κυρίως λόγω των θεμάτων που σχετίζονται με το παρελθόν της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι το 2022 μετά από σειρά ζημιογόνων αποτελεσμάτων τα προηγούμενα χρόνια, η επιχείρηση κατάφερε να ισοσταθμίσει ζημίες-κέρδη προ φόρων σχεδόν στο απόλυτο «μηδέν», στις κάτω γραμμές των οικονομικών της αποτελεσμάτων. Δεν υφισταται προς το παρόν διαδικασία αποκλειστικών διαπραγματεύσεων Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Build, ότι προς το παρόν δεν υφίσταται διαδικασία αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την εισηγμένη, κάτι που είχε συμβεί με την πλευρά Κούτρα και Wade Adams στο προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Εφόσον προχωρήσουν οι συζητήσεις και υπάρξει θετική έκβαση θα δημιουργηθεί ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστικός βραχιόνας στην Ελλάδα πίσω από την ΓΕΚ Τέρνα, η οποία το 2021 είχε κύκλο εργασιών 484 εκατ. ευρώ με ανεκτέλεστο 4,9 δισ. ευρώ εντός του 2022. Αντίστοιχα ο Άκτωρας είχε κύκλο εργασιών 277,8 εκατ. ευρώ το 2021 με ανεκτέλεστο που πλέον στο τέλος του 2022 προσέγγισε τα 3 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα η Ιντρακάτ είχε κύκλο εργασιών 214,8 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2021 με το ανεκτέλεστο να κινείται στα επίπεδα του 1,1 δισ. ευρώ.

Πρώτη χρονιά κερδοφορίας το 2023 για τον όμιλο Άκτωρ
Θα θυμίσουμε ότι ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου Ελλάκτωρ είχε ζημίες προ διετίας ύψους 155 εκατομμυρίων ευρώ, το 2021 είχε ζημίες 75 εκατομμυρίων ευρώ και το 2022 τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν ισοσταθμισμένα στο «μηδέν», ενώ το 2023 πρώτη χρονιά κερδοφορίας. Η προσπάθεια εξυγίανσης της Άκτωρ ήρθε μέσα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που έγινε το τρίτο τρίμηνο του 2021 όπου από το συνολικό ποσό της αύξησης των 120,5 εκατ. ευρώ, τα 98,6 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν ως αύξηση στον Άκτωρα για να καλύψει τις οικονομικές του ανάγκες. Επίσης έγιναν κινήσεις αποτελεσματικότερης διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων και ενίσχυση των κατασκευών με ενδοομιλικό δανεισμό, αλλά και συρρίκνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στο εξωτερικό.
Σε περίπτωση συμφωνίας οι εφοπλιστές και επενδυτές Μπάκος και Καϋμενάκης θα επανέλθουν στα πεπραγμένα του ομίλου Άκτωρ, μετά την ταραχώδη περίοδο που προηγήθηκε όταν διατηρούσαν ποσοστό στον όμιλο Ελλάκτωρ με δεδηλωμένες αντιπαραθέσεις και συγκρουσιακό κλίμα που επικράτησε με τους Ολλανδούς συνιδιοκτήτες τους της Reggeborgh Invest.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build