Στην πρόσκληση κατασκευαστικών εταιρειών με πτυχίο μηχανικού 7ης τάξης αλλά και μικρότερου βεληνεκούς επιχειρήσεων του κλάδου με αντικείμενο την ανακατασκευή του Μέγαρου Σερπιέρη, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Εδουάρδου Λω, προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες του Build η Τράπεζα Πειραιώς. Η Τράπεζα σκοπεύει να αναπλάσει το ακίνητο και να το επανατοποθετήσει στην αγορά το προσεχές διάστημα, με τη συνολική επένδυση κατά τις ίδιες πληροφορίες να αγγίζει το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Θυμίζουμε, ότι το συγκεκριμένο ακίνητο αγοράστηκε το 1929 από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος και αποτέλεσε έως και το 2012 το κεντρικό της κατάστημα. Η Τράπεζα έχει αποκτήσει μεγάλο μέρος των όμορων κτιρίων του οικοδομικού τετραγώνου που περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Κοραή, Σταδίου και Εδουάρδου Λω, προκειμένου να στεγάσει σε αυτά και τα κεντρικά της γραφεία. Όπως πρόσφατα είχατε διαβάσει στο Build, το ακίνητο που ανήκει στην Τράπεζα επί της οδού Κοραή 4 και την ανάπτυξή του έχει αναλάβει η Dimand, ανατέθηκε ως προς το κατασκευαστικό του μέρος στη ΜΕΤΚΑ του ομίλου Mytilineos. Σε ό,τι αφορά στο Μέγαρο Σερπιέρη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έχουμε στη διάθεσή μας, εκτός πρόσκλησης φέρεται να έμεινε ο κατασκευαστικός βραχίονας του Ομίλου Aktor.

H διαδρομή του Μεγάρου Σερπιέρη μέσα στον χρόνο
Το κτίριο ανεγέρθηκε το 1880, βάσει σχεδίων του στρατιωτικού μηχανικού Αναστάσιου Θεοφιλά. Ιδιοκτήτης του ήταν ο Ιταλός μεταλλειολόγος και επιχειρηματίας Ιωάννης Βαπτιστής Σερπιέρης (Giovanni Baptista Serpieri, 1815-1887), ιδρυτής της Εταιρείας Μεταλλίων Λαυρίου. Η ανέγερση του κτιρίου προσανατολίστηκε στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Εδουάρδου Λω, ενώ στο υπόλοιπο οικόπεδο (που πρωτύτερα ήταν υπαίθριο μαρμαράδικο), διαμορφώθηκε εσωτερική αυλή με μεγάλο κήπο. Η οικοδομή τελείωσε γύρω στα 1881, ενώ η πλούσια εσωτερική διακόσμηση ολοκληρώθηκε το 1884.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σχετικά η Τράπεζα Πειραιώς, το οικοδόμημα του Μεγάρου Σερπιέρη σχεδιάστηκε να καταλάβει τη γωνία του οικοπέδου, ενώ το εσωτερικό του προς την οδό Σταδίου διαμορφώθηκε σε πλούσιο κήπο και εσωτερική αυλή, σύνηθες φαινόμενο για την εποχή. Το σχέδιο του Αναστάσιου Θεοφιλά προοριζόταν να καλύψει όλο το εύρος των δραστηριοτήτων του Σερπιέρη, ενώ ταυτόχρονα κατάφερε τον συνδυασμό της εξωτερικης λιτότητας με τον εσωτερικό πλούτο. Το 2013, μετά την διακοπή λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, το ακίνητο περιήλθε στην ιδιοκτησία της Τράπεζας Πειραιώς. Στο πλάνο της Τράπεζας υπάρχει η σκέψη συνένωσης του ακινήτου με το κτιριακό συγκρότημα της οδού Κοραή 4, προκειμένου να το αξιοποιήσει για τις ανάγκες της σε γραφεία. Θυμίζουμε, ότι το Μέγαρο Σερπιέρη είχε ενταχθεί στο Project Terra, το οποίο περιλάμβανε περί τα 2.500 ακίνητα, καθώς και περίπου 1.600 ακίνητα τα οποία ανακτήθηκαν από την Πειραιώς στο πλαίσιο πλειστηριασμών που διενεργήθηκαν.