Στην Vector ανέθεσε η Trade Estates ΑΕΕΑΠ την κατασκευή του νέου της εμπορικού κέντρου στο Ηράκλειο Κρήτης, στο οποίο θα στεγάζεται προσεχώς και το νέο κατάστημα ΙΚΕΑ, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Build. Επί της ουσίας, η Trade Estates προέβη στη συγκεκριμένη κίνηση, καθότι το έργο θα εκτελεστεί με βάση το μοντέλο αυτεπιστασίας, στο οποίο ειδικεύεται η Vector ως εταιρεία παροχής υπηρεσιών EPC Management. Πρόκειται για μία κίνηση που συμβάλλει στο να μειωθεί δραστικά το κόστος του έργου για την Τrade Estates. Θυμίζουμε, ότι η Vector ανέλαβε το προηγούμενο διάστημα, την κατασκευή μέσω αυτεπιστασίας με παροχή υπηρεσιών EPCM, τεσσάρων πολυκατοικιών και γραφείων της Prodea Ιnvestments, καθώς και του πεντάστερου ξενοδοχείου Avant Mar στην Πάρο για λογαριασμό της Grivalia Hospitality.

Στα 22 εκατ. ευρώ η συνολική επένδυση της Trade Estates
Το νέο έργο που ανέλαβε για λογαριασμό της Trade Estates σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου Φουρλή είναι εμπορικό κέντρο με ένα κατάστημα ΙΚΕΑ και δύο τρία ακόμα μικρότερα καταστήματα άλλων brand τα οποία θα είναι μαζί σε ένα συγκρότημα. Η επένδυση ανέρχεται συνολικά στα 22 εκατομμύρια ευρώ και αναπτύσσεται σε έκταση 42 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 15.000 τ.μ. θα στεγάζουν εμπορικά καταστήματα μαζί με το πρώτο μεγάλο κατάστημα ΙΚΕΑ στην Κρήτη. Το εμπορικό συγκρότημα που θα κατασκευαστεί θα χωρίζεται σε τρία ισόγεια καταστήματα με πρόσοψη προς τον Νότο και την Εθνική οδό και με αυτόνομα υπόγεια. Το κτίριο έχει συνολική επιφάνεια κάλυψης 7.885,61 τετραγωνικά μέτρα και συνολική επιφάνεια δόμησης 7.885 τετραγωνικά μέτρα και υπόγειο 6.685 τ.μ. Το οικόπεδο βρίσκεται στην περιοχή «Δύο Αοράκια», στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου.

Σημειώνεται, ότι το συγκεκριμένο έργο της Trade Estates όπως και του αντίστοιχου που ετοιμάζει στην Πάτρα, έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας. Σε ό,τι αφορά στο μοντέλο αυτεπιστασίας μέσω Engineering Procurement & Construction Management, πρόκειται για μια διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδο κατασκευής έργων, η οποία κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην χώρα μας δίνοντας δραστική λύση στην συνεχή αύξηση του κατασκευαστικού κόστους.

Η πολυετής συνεργασία της Vector με τον όμιλο Φουρλή
Η Trade Estates, η οποία πρόσφατα εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είχε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023 και με βάση τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει η ίδια, χαρτοφυλάκιο συνολικής αξίας 330 εκατομμυρίων ευρώ (gross asset value) και αποτελεί μία από τις ανερχόμενες δυνάμεις στον τομέα των επενδύσεων ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Η Vector, από την πλευρά της, θυμίζουμε ότι έχει πολυετή συνεργασία με τον Όμιλο Φουρλή, καθώς είναι εκείνη που κατασκεύασε τα δύο πρώτα καταστήματα ΙΚΕΑ νέας γενιάς – στον Πειραιά στο νεοκλασικό κτίριο «Μέγαρο Πολίτου» – στο The Μall Athens – καθώς και καταστήματα της Intersport.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build