Στην τελική ευθεία για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται η Trade Estates, καθώς από την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου θα διαρκέσει η δημόσια προσφορά μετοχών της εταιρείας. Μια δημόσια προσφορά που έρχεται σε μία μάλλον δυσμενή οικονομική συγκυρία, δεδομένης της αναταραχής που επικρατεί το τελευταίο διάστημα λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, όπως σημείωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της εταιρείας, Βασίλης Φουρλής, «η πραγματικότητα είναι πια τέτοια που δεν υπάρχει σιγουριά, συνέχεια θα έχουμε κάποια γεγονότα», και «όταν έχεις κάτι καλό να κάνεις, πρέπει να το κάνεις σήμερα, γι’αυτό προχωράμε δυναμικά στη δημόσια προσφορά».

Η δημόσια προσφορά αφορά σε 28.169.015 νέες μετοχές που θα εκδοθούν, με στόχο να υπάρξει μια διασπορά της τάξεως του 26,5%, που μελλοντικά επιδιώκεται να αυξηθεί περαιτέρω, φτάνοντας και το 40%. Σύμφωνα με το πλάνο, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς, το μερίδιο του ομίλου Φουρλής στην Trade Estates θα μειωθεί από το 84% περίπουστο 64%, αυτό της Autohellas από το 12% στο 9,7% και εκείνο της Latsco Family Office από το 4,2% στο 3,1%.
Τα νέα έργα που θα φέρουν την εύλογη αξία στα 650 εκατ. ευρώ

Η Trade Estates ποντάρει για τη μελλοντική της ανάπτυξη σε έργα τα οποία έχει ήδη δρομολογήσει, και τα οποία θα ενισχύσουν την εύλογη αξία των ακινήτων της από τα 330 εκατομμύρια ευρώ (456 μετά την ολοκλήρωση του deal για το Smart Park στα Σπάτα) στα 650 εκατομμύρια ευρώ έως το 2027. «Ναυαρχίδα» αυτών των έργων αποτελεί αναμφίβολα το εμπορικό πάρκο που θα αναπτύξει η εταιρεία στο Ελληνικό, με συνολικό κόστος 68 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2027. Στο εμπορικό πάρκο θα στεγάζεται κατάστημα ΙΚΕΑ και ακόμα επτά με εννέα καταστήματα άλλων retailers, έκτασης1.000-1,500 τ.μ. το καθένα. Η άδεια για το εμπορικό πάρκο στο Ελληνικό αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο 2023. Ένα άλλο σημαντικό έργο που προχωρά είναι το εμπορικό κέντρο της εταιρείας στην Πάτρα, κόστους 27 εκατ. ευρώ, όπου έχει ήδη ολοκληρωθεί το ισόγειο και η κατασκευή του βρίσκεται στο 60% περίπου, με στόχο να λειτουργήσει στα τέλη του 2024 ή το αργότερο στις αρχές του 2025. Και εκεί θα ανοίξει κατάστημα ΙΚΕΑ, μαζί με ακόμα επτά ή οκτώ καταστήματα.

Αντίστοιχη περίπτωση και το εμπορικό πάρκο στην Κρήτη, κόστους 20,6 εκατ. ευρώ, που επίσης αναμένεται να λειτουργήσει το αργότερο στις αρχές του 2025, όμως εκεί το κατάστημα ΙΚΕΑ θα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του χώρου (65%). Παράλληλα, η Trade Estates θα κατασκευάσει δυο έργα logistics στην Ελευσίνα, συνολικου ύψους 60 εκατ. ευρώ, και ένα εμπορικό πάρκο στα Ιωάννινα, όπου θα βελτιστοποιήσει υφιστάμενο ακίνητο και η ολοκλήρωσή του αναμένεται στο γ’ τρίμηνο 2026. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτρη Παπούλη, το 60% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας των εξασφαλισμένων ή υπό ανάπτυξη έργων έχει ήδη συμφωνηθεί με τους ενοικιαστές, διασφαλίζοντας τα μελλοντικά έσοδα της εταιρείας.

Σημαντική αύξηση επισκεψιμότητας στο Smart Park
Σύμφωνα με τον κ. Φουρλή, αυτό που διαφοροποιεί την Trade Estates από άλλες ελληνικές ΑΕΕΑΠ είναι η επικέντρωσή της στα εμπορικά πάρκα, μια κατηγορία που όπως είπε είναι ανεπτυγμένη σε όλες τις χώρες, εκτός από την Ελλάδα, καθώς πρόκειται για μία ισχυρή τάση του λιανικού εμπορίου παγκοσμίως, που βασίζεται στην προσφορά αναγκαίων προϊόντων που οι καταναλωτές μπορούν να ψωνίσουν εύκολα (necessity retail). Από την πλευρά του, ο κ. Παπουλής χαρακτήρισε εμβληματική την απόκτηση του Smart Park, που μαζί με το Florida Mall της Θεσσαλονίκης ήταν τα δύο εμπορικά πάρκα που η εταιρεία είχε βάλει στο στόχαστρο πριν από ενάμιση χρόνο, και πλέον είναι δικά της (για το Smart Park εκκρεμεί μόνο η τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας). Ο κ. Παπουλής στάθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του Smart Park, καθώς στο εννεάμηνο του 2023 η επισκεψιμότητα ήταν αυξημένη κατά 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build