Στην ευρύτερη τουριστική αξιοποίηση της Διώρυγας της Κορίνθου πρόκειται να προχωρήσει το Υπερταμείο κατά το προσεχές χρονικό διάστημα και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη με εργολάβο τον Άκτωρα. Κατά τα όσα ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Στέφανος Γιουρέλης στη διάρκεια του Delphi Economic Forum, το ιστορικό τοπόσημο εμπεριέχει ένα σημαντικό μέρος real estate ιδιοκτησιών. «Βρισκόμαστε σε επαφή με τους τοπικούς παράγοντες προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα να προσεγγίσουμε και να χτίσουμε ένα τουριστικό προϊόν».

Πρόκειται ουσιαστικά να αναπτυχθεί ένα σημαντικό σχέδιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, που υπάγεται στη Διώρυγα στην συγκεκριμένη περιοχή, όπως είπε ο κύριος Γιουρέλης. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα κατασκευαστούν δύο μικρές μαρίνες, ένα μικρό ξενοδοχείο», ανέφερε σχετικά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου. Θα θυμίσουμε ότι η Άκτωρ ανέλαβε την εκπόνηση του έργου «Μελέτη και κατασκευή του έργου αποκατάστασης ζημιών στα πρανή της Διώρυγας Κορίνθου» τον Δεκέμβριο του 2021. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 34 εκατομμύρια ευρώ. Είχε προηγηθεί σειρά κατολισθήσεων, γεγονός που έκανε επιτακτική την ανάγκη κατασκευαστικών παρεμβάσεων και έργων στήριξης στο σημείο.

Διεθνείς διαγωνισμοί για Ακτή Βουλιαγμένης και Tae-Kwon-Do
Την ίδια στιγμή αναμένεται κατά το προσεχές διάστημα να τρέξουν δύο διεθνείς διαγωνισμοί για την αξιοποίηση τόσο της Ακτής όσο και για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Tae-Kwon-Do στο Φάληρο πρόκειται να πραγματοποιηθούν κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, Παναγιώτη Μπαλωμένο, ο οποίος τοποθετήθηκε σχετικά στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum, «στην περίπτωση της Ακτής Βουλιαγμένης, η ΕΤΑΔ τη διαχειρίζεται ως επιχειρηματική μονάδα.

Στόχος μας είναι να απεμπλακεί η ΕΤΑΔ από τις επιχειρηματικές μονάδες – που διαχειρίζεται η ίδια και εισπράττει έσοδα – και να προχωρήσουμε σε διεθνείς διαγωνισμούς». Η διενέργεια διεθνών διαγωνισμών από την ΕΤΑΔ, σημαίνει ουσιαστικά ότι τα ακίνητα που αυτή τη στιγμή αξιοποιεί, θα μετατεθούν ως προς την διαχείριση και την εκμετάλλευσή τους σε ιδιώτες. «Στην περίπτωση του Tae-Kwon-Do αποτελεί ένα σύμπλεγμα ακινήτων που βρίσκεται σε ένα μεγάλο χώρο και αποτελεί όμορο χώρο με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Με την ευθύνη της εταιρείας μας καθώς και σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες να αναβαθμίσουμε το συγκεκριμένο ακίνητο με εργασίες που θα πραγματοποιηθούν και να προχωρήσουμε στην διαγωνιστική διαδικασία», επισήμανε ο κύριος Μπαλωμένος. Σε ό,τι αφορά τον ποδηλατόδρομο, το έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με συνολικό κόστος 25 εκατομμύριο ευρώ, έχει ως project manager το ΤΑΙΠΕΔ.

Στην προκειμένη περίπτωση η ΕΤΑΔ ήρθε να υλοποιήσει ουσιαστικά την στρατηγική που έχει καταρτίσει η Πολιτεία, διαθέτοντας 70 στρέμματα από την περιουσία της για την κατασκευή ποδηλατόδρομου και πεζοδρόμου που θα έχει μήκος 13,5 χιλιομέτρων, ξεκινώντας από τον δήμο Καλλιθέας στο ύψος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και θα καταλήγει στο Δημαρχείο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. «Ταυτόχρονα εκτός από τη διάθεση της έκτασης, η ΕΤΑΔ συμμετέχει και σε όσες παρεμβάσεις απαιτούνται αναφορικά με την διευθέτηση ακινήτων που τελούν υπό την διαχείρισή της».

Eντός του 2023 η έναρξη των εργασιών για τον ποδηλατόδρομο
Συναρμόδιοι για την υλοποίησή του είναι εκτός από την Περιφέρεια και οι όμοροι δήμοι των Νοτίων Προαστίων. Ο δήμος Γλυφάδας μάλιστα θα είναι και ο μοναδικός που θα κατασκευάσει το μέρος του ποδηλατοδρόμου που διέρχεται από τα σύνορά του. Αυτή την περίοδο σύμφωνα με τον κύριο Μπαλωμένο οριστικοποιείται η χάραξη του ποδηλατοδρόμου και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις και αμέσως μετά να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου από το ΤΑΙΠΕΔ. Η έναρξη κατασκευής για τον ποδηλατόδρομο τοποθετείται χρονικά εντός του 2023 και η ολοκλήρωσή του για το 2025.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build