Tην ημερίδα «Το Ελληνικό Μάρμαρο» συνδιοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. με σκοπό την προβολή και την ανάδειξη του ελληνικού μαρμάρου. Μέσα από τέσσερις ενότητες (Αρχιτεκτονική & design. Η διαχρονική αξία του brandname “ελληνικό μάρμαρο”, Το μάρμαρο ως φυσικό υλικό και Αειφορία και βιώσιμη αναπτυξη) πρόβαλε τις διαφορετικές χρήσεις του μαρμάρου και τον τρόπο με τον οποίο ενώνεται με την αρχιτεκτονική και το design, την μακρόχρονη ιστορία του, τόσο στην εξόρυξη όσο και στην επεξεργασία του, την αδιαμφισβήτητη αξία του μαρμάρου ως φυσικού υλικού που μεταφέρει τη φύση στους χώρους στους οποίους κινούμαστε και ζούμε και τη σημασία του μαρμάρου ως ένα οικολογικό υλικό.
Στον χαιρετισμό της, η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης, Ιουλία Χαϊδά, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επιτυχία των εταιρειών του κλάδου των μαρμάρων, οι οποίες κατάφεραν την τελευταία 10ετία να φέρουν το ελληνικό μάρμαρο στην 4η από την 7η θέση στις ελληνικές εξαγωγές, τριπλασιάζοντας τις εξαγωγές του κλάδου, επίτευγμα το οποίο υλοποιήθηκε, όπως σημείωσε, χωρίς σημαντική κρατική ενίσχυση ή κάποια συντονισμένη προσπάθεια προώθησης του ελληνικού μαρμάρου, και εν μέσω μίας από τις χειρότερες δεκαετίες της ελληνικής οικονομίας. Κάλεσε ακόμα τους Έλληνες αρχιτέκτονες να αγαπήσουν το ελληνικό μάρμαρο, να το χρησιμοποιούν όσο περισσότερο μπορούν και να το προβάλουν μέσα από τα έργα τους ως στολίδι της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς.
Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης υπήρξε χορηγός δέκα μαρμάρινων όγκων μεγάλων διαστάσεων στον δήμο Καλαμαριάς για τη φιλοτέχνηση δώδεκα γλυπτών με θέμα τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας, τα οποία θα παραδώσουν Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες στον δήμο για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Τα συγκεκριμένα γλυπτά θα έχουν ως θεματική την ιστορική περίοδο του 1922, την Μικρασιατική καταστροφή και τον τρισχιλιετή πολιτισμό που έφεραν οι Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build