Στη διακήρυξη ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού προχώρησε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, για την επιλογή του αναδόχου που θα εκτελέσει εργασίες ανάπτυξης αυτόνομων «έξυπνων» τηλεδιαχειριζόμενων δικτύων φωτισμού τεχνολογίας LED στους οδικούς άξονες των 13 Περιφερειών της Ελλάδας, με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Η συνολική μέγιστη εκτιμώμενη αξία του συνόλου των συμβάσεων που πρόκειται να ανατεθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας ανέρχεται στο ποσό των 129.997.241,40 ευρώ (με τον ΦΠΑ), ενώ το ΤΕΕ μπορεί στην πορεία να αποφασίσει την άσκηση δικαιώματος προαίρεσης με αύξηση του φυσικού αντικειμένου του έργου έως 50% (ήτοι έως του ποσού των 80.598.289,67 ευρώ, με τον ΦΠΑ). Ως καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών έχει οριστεί η Παρασκευή 23/6/2023 και ώρα 15:00. Όσο για τη διάρκεια της συμφωνίας-πλαισίου, ορίστηκε έως την εξάντληση του προϋπολογισμού της και κατά ανώτατο διάστημα τους 30 μήνες από την υπογραφή της.
Τι προβλέπει το έργο
Στόχος του έργου είναι η βελτίωση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας και η αισθητική αναβάθμιση των οδικών αξόνων της Ελλάδας, με έμφαση σε τμήματά τους που δεν φωτίζονται καθόλου και υπάρχει σε αυτά έλλειψη-απουσία υποδομής (υπογείου δικτύου και ιστών οδικού φωτισμού). Κάθε Περιφέρεια θα κληθεί να προτείνει τα τμήματα του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς της με όριο ταχύτητας μέχρι 60 χλμ/ώρα στα οποία παρουσιάζεται έλλειψη ή ανεπάρκεια οδικού φωτισμού και να τα προτεραιοποιήσει ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητάς τους. Στη μελέτη εφαρμογής, που θα εκπονηθεί από τον ανάδοχο, θα προσδιοριστούν τα τελικά σημεία ανά Περιφέρεια που θα ενταχθούν στο έργο.
Οι Περιφέρειες, έπειτα, θα φωτίσουν συνολικά 958 χιλιόμετρα οδικού δικτύου μέσω προμήθειας και εγκατάστασης 31.938 νέων, αυτόνομων «έξυπνων» και τηλεδιαχειριζόμενων ιστών φωτισμού. Ως αποτέλεσμα, τμήματα των Περιφερειών τα οποία μέχρι σήμερα είναι στο απόλυτο σκοτάδι λόγω έλλειψης υποδομής και αποτελούν σημεία-παγίδες για τους οδηγούς και τους πεζούς, θα αποκτήσουν επαρκή φωτισμό.
Πώς θα λειτουργούν οι στύλοι φωτισμού
Κάθε αυτόνομος, «έξυπνος», τηλεδιαχειριζόμενος στύλος φωτισμού θα διαθέτει κατάλληλο φωτοβολταϊκό πάνελ και μπαταρία λιθίου ή νικελίου που θα φορτίζει την ημέρα και θα ρευματοδοτεί το φωτιστικό led τις νυχτερινές ώρες με απόλυτη επάρκεια ισχύος. Επίσης, το σύστημα αυτονόμου φωτισμού θα διαθέτει και έναν «έξυπνο» ελεγκτή MPP, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει δυναμικά και σε πραγματικό χρόνο την ένταση του φωτισμού που παρέχεται από το φωτιστικό και θα επικοινωνεί μέσω sim κάρτας με το κεντρικό λογισμικό τηλεδιαχείρισης. Στο προτεινόμενο έργο, τέλος, περιλαμβάνεται η προμήθεια, η εγκατάσταση και η θέση σε λειτουργία όλων των στύλων μετά της απαιτούμενης εργασίας, των υλικών και των μικροϋλικών που θα απαιτηθούν. Ακόμη, προβλέπεται και η παροχή υπηρεσιών εγγύησης του εξοπλισμού και τεχνικής υποστήριξης για δύο έτη μετά την οριστική παραλαβή της κάθε εκτελεστικής σύμβασης χωρίς πρόσθετο κόστος.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build