To ενδιαφέρον επενδυτικών κεφαλαίων με παγκόσμιο εκτόπισμα έχει προσελκύσει τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός τουρισμός και ειδικότερα τα εγχώρια τουριστικά ακίνητα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η συνεργασία της εταιρείας διαχείρισης τουριστικών ακινήτων, SWOT Hospitality, με τη Zetland Capital Partners LLP που απέκτησε το ξενοδοχείο Lindian Village από την οικογένεια Σβυριάδη.

Η συγκεκριμένη κίνηση όπως και άλλες κατά καιρούς αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στο ξενοδοχειακό κτιριακό απόθεμα και στις προοπτικές της Ελλάδας στον τουριστικό τομέα, αλλά και ένδειξη των αναπτυξιακών προοπτικών που παρουσιάζει ο ελληνικός τουρισμός. Θυμίζουμε ότι και άλλα μεγάλα επενδυτικά funds έχουν κάνει κινήσεις στη χώρα μας όπως η Blackstone, η Hines (Grand Hyatt), η HIG, η Oaktree, η Henderson, η York με επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ στο Angsana Corfu Resort της Κέρκυρας. Ανάλογο παράδειγμα αποτελεί και η περίπτωση της London & Regional Properties με τοποθετήσεις στο Τιτάνια και στο Amathus Hotel της Ρόδου.

Σε ό,τι αφορά τη SWOT πρόσφατα ξεκίνησε να υλοποιείται η συνεργασία της με την Zetland Capital Partners που εδρεύει στο Λονδίνο, με αντικείμενο τη διαχείριση του πολυτελούς ξενοδοχείου Lindian Village κοντά στην Ακρόπολη της Λίνδου στη Ρόδο. Όπως αναφέρει σχετικά με τη συγκεκριμένη συνεργασία και την ενεργοποίηση της ξενοδοχειακής μονάδας ο πρόεδρος και εκ των βασικών μετόχων της SWOT Hospitality, Στέλιος Κουτσιβίτης «η επανατοποθέτηση ενός ξενοδοχείου που περιλαμβάνει την συνεργασία με διεθνές ξενοδοχειακό brand σε συνδυασμό με ανακαίνιση των εγκαταστάσεων που πρόκειται να υλοποιηθεί, απαιτεί συνήθως χρονικό διάστημα περί τα 1 έως 2 έτη». Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω ξενοδοχείο διαθέτει συνολικά 118 δωμάτια και σουίτες, με άμεση πρόσβαση σε ιδιωτική παραλία.

SWOT: 12 ξενοδοχεία και ενεργητικό 200 εκατ. ευρώ υπό διαχείριση
Aυτή τη στιγμή η SWOT Hospitality διαχειρίζεται 12 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, κάποια εκ των οποίων λειτουργούν σε συνεργασία με μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες όπως η Marriott, η Hyatt, η Niki Beach, ενώ είναι και εγκεκριμένος διαχειριστής (approved operator) από την Accor και την Intercontinental.
Όπως αναφέρει σχετικά ο κύριος Κουτσιβίτης η αξία του ενεργητικού που διαχειρίζεται η SWOT ανέρχεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ και το σύνολο των δωματίων υπερβαίνει τα 1.000 δωμάτια.

Τα επόμενα βήματα και οι στόχοι για τη SWOT Hospitality
Η SWOT Hospitality βρίσκεται ταυτόχρονα σε διαδικασία διερεύνησης και για πιθανές συνεργασίες στον ξενοδοχειακό τομέα στις περιοχές των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Επίσης, στο πλάνο για το 2022 τοποθετείται η έναρξη και μίας νέας δραστηριότητας, όπου η εταιρεία διερευνά προοπτικές επενδύσεων με ποσοστό μειοψηφίας σε ξενοδοχειακές μονάδες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Eπιδίωξη για το 2022 είναι συν τοις άλλοις η επέκταση του χαρτοφυλακίου των ξενοδοχείων που έχει υπό την διαχειριστική της ομπρέλα η SWOT, σε συνεργασία και με νέες ξενοδοχειακές αλυσίδες, με τις οποίες δεν διατηρεί αυτή τη στιγμή συνεργασία, όπως επισημαίνει ο κύριος Κουτσιβίτης.

Το άνοιγμα του Moxy και στην Αθήνα στο τέλος Μαρτίου
Να σημειωθεί ότι στα επικείμενα βήματα της SWOT Hospitality είναι και το άνοιγμα του Moxy των Αθηνών, το οποίο θα βρίσκεται στην Ομόνοια.
Η έναρξη λειτουργίας του εν λόγω ξενοδοχείου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος Μαρτίου. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο, το οποίο θα διαθέτει συνολικά 200 δωμάτια και τελεί υπό την ιδιοκτησία των Dimand και Prodea. Η συνολική δομημένη επιφάνεια του Moxy ανέρχεται στα 11.000 τ.μ. Μάλιστα πρόκειται για μία κίνηση που έρχεται να εξυπηρετήσει τη διεθνή τάση για μοντέρνα και σύγχρονα σε αισθητική ξενοδοχεία, η οποία μεταφέρεται πλέον και στην Αθήνα. Να σημειωθεί ότι ήδη η SWOT έχει υπό την διαχείρισή της και το Moxy της Πάτρας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build