Ο Ηλίας Παπαγεωργίου και η Χριστίνα Παπαλεξανδρή του αρχιτεκτονικού γραφείου PILA, που κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό με πρόσκληση για τον επανασχεδιασμό της πρόσοψης του Πύργου Πειραιά, μιλούν στο Construction.

 

Όπως εξηγούν, ο σχεδιασμός της πρόσο ψης έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη δημιουργία ενός ευχάριστου, λειτουργικού και σύγχρονου περιβάλλοντος εργασίας, περιγράφουν την ολιστική προσέγγιση που ακολούθησαν, αλλά και τη γενικότερη συμβολή του Πύργου ως τοπόσημου για τον Πειραιά και την Αθήνα.

 

Ποιό είναι το κρίσιμο χαρακτηριστικό της λύσης σας, που σας έδωσε το Α’ βραβείο στον διαγωνισμό για τον Πύργο του Πειραιά;

 

Θα έλεγα πως ένα βασικό και κρίσιμο χαρακτηριστικό της πρότασής μας είναι η ολιστική προσέγγιση που ακολουθήσαμε από τα πρώτα κιόλας στάδια. Από τον σχεδιασμό του concept υπήρχε στο μυαλό μας το στάδιο της κατασκευής, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας αλλά και των εργαλείων που χρησιμοποιούμε σαν ομάδα για να εκτελέσουμε με επιτυχία την ιδέα μας.

 

Πιστεύετε πως η εξωτερική αισθητική θα αποτυπωθεί και στους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου και πώς;

 

Ο σχεδιασμός της πρόσοψης έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη δημιουργία ενός ευχάριστου, λειτουργικού και σύγχρονου περιβάλλοντος εργασίας, προσφέροντας άπλετο φυσικό φως, κατάλληλο αερισμό και θέα σε κάθε γραφείο. Θεωρούμε πως αυτά τα στοιχεία συμβάλλουν στην ευημερία των χρηστών βελτιώνοντας παράλληλα την εμπειρία τους σε έναν χώρο που προσφέρει μαγική θέα στο αττικό λεκανοπέδιο και τη θάλασσα. Το κτίριο δίνει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει χρήστες με διαφορετικές ανάγκες διαμόρφωσης του χώρου και της ταυτότητάς του, καθώς προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί από πολλούς ενοικιαστές.

 

Πώς εκτιμάτε ότι θα ταυτίσει το κοινό τον Πύργο ως «τοπόσημο» με βάση την πρόταση/μελέτη σας;

 

Η πρόταση αναδεικνύει πολλαπλές κλίμακες εμπειρίας. Αφενός, πρόκειται για ένα τοπόσημο στον ορίζοντα αναγνωρίσιμο από τις γύρω περιοχές – πλήρως εναρμονισμένο, αφετέρου, στα μάτια των περαστικών. Κοιτώντας το κτίριο από μακριά θα δίνεται η αίσθηση ενός πέπλου που τυλίγει το κτίριο, ενώ από το επίπεδο του πεζοδρομίου, η στροφή των περσίδων δημιουργεί μια δυναμική όψη που θα μεταβάλλεται διαρκώς κατά τη διάρκεια της ημέρας με τις εναλλαγές του φωτός.

 

Πιστεύετε πως η πρόταση/μελέτη σας θα λειτουργήσει ως καταλύτης στην αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων της περιοχής;

 

Ελπίζω πως δεν θα μείνει η συζήτηση στην αισθητική του κτιρίου. H πρόταση έχει λάβει σοβαρά ζητήματα δημιουργίας μιας βιώσιμης κατασκευής που εναρμονίζονται με την αρχιτεκτονική σύλληψη και την ολοκλήρωση ενός κτιρίου το οποίο αποτελεί μια τεχνικά καινοτόμα λύση. Θα είναι για εμάς επιτυχία αν αποτελέσει πρότυπο και λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη ανάλογων έργων στην περιοχή αλλά και γενικότερα στην Αθήνα.

 

Η επιλογή υλικών επηρεάστηκε από τη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας και του ευρωπαϊκού Green Deal;

 

Βρισκόμαστε αυτή τη χρονική στιγμή στο έργο, στο στάδιο αναζήτησης και προσδιορισμού των υλικών, και υπάρχουν σκέψεις για χρήση ανακυκλώσιμων υλικών. Γίνεται σχετική έρευνα από την ομάδα, για υλικά αλλά και μεθόδους που στοχεύουν στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του κτιρίου.

 

Πέραν της αισθητικής παρέμβασης, πιστεύετε πως θα επηρεάσετε με θετικό τρόπο τον κοινωνικό αντίκτυπο και σε άλλους τομείς;

 

Ο Πειραιάς έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη δυναμική τα τελευταία χρόνια. Μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε μια από τις πιο συναρπαστικές και ζωντανές γειτονιές για κατοίκηση, εργασία και πολιτιστικά δρώμενα. Πιστεύω πως ένα τέτοιο έργο θα δώσει περαιτέρω ώθηση σε αυτή τη δυναμική και θα αποτελέσει αφετηρία μιας γενικότερης συζήτησης για όλο το παραλιακό μέτωπο καθώς ο Πύργος σηματοδοτεί αυτήν την κίνηση της πόλης προς το νερό.

 

Προσαρμόσατε τη μελέτη σας για αντι-COVID προστασία (πχ. αποφυγή συνωστισμού σε εισόδους/κοινόχρηστους χώρους);

 

Από τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού, μας απασχόλησε ιδιαίτερα το ζήτημα του φυσικού αερισμού. Μαζί με το άπλετο φως και τη θέα αποτελούν βασικά στοιχεία που διαμόρφωσαν την ιδέα μας. Θεωρούμε πως είναι πολύ σημαντικά για οποιοδήποτε σύγχρονο κτίριο γραφείων, πόσο μάλλον κατά την περίοδο της πανδημίας όπου εντάθηκε η ανάγκη τους.

 

Τεχνικά έχετε επιλέξει καινοτόμα υλικά και μεθόδους εφαρμογής τους;

To σύστημα κατασκευής της όψης στο σύνολό του, θα είναι καινοτόμο για την ελληνική αγορά. Τα ακριβή υλικά και η μέθοδος εφαρμογής τους είναι υπό μελέτη, αυτή τη στιγμή.

 

Εάν είχατε τη δυνατότητα να αναθεωρήσετε κάποιο στοιχείο της μελέτης σας, ποιο θα ήταν;

 

Δεν μπορώ να αναφερθώ σε κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο σε αυτή τη φάση του έργου αλλά καθώς θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όσο το δυνατόν καλύτερα, προσπαθούμε συνεχώς να βελτιωνόμαστε. Είναι μια συνεχής διαδικασία. Είμαστε ευτυχείς που στον Πύργο υπάρχει μια καλή ομάδα και όλοι μαζί δουλεύουμε και προσπαθούμε να δώσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, προσδιορίζοντας στοιχεία που χρήζουν βελτίωσης και προχωρώντας παρακάτω.

 

Εφαρμόσατε νέες τεχνολογίες (πχ. ΒΙΜ – 3D printed materials); Εάν ναι, ποια είναι η θετική εμπειρία σας;

 

Όπως ανέφερα στην αρχή, ακολουθήσαμε μια ολιστική προσέγγιση για τον σχεδιασμό της όψης που διέπεται από τα εργαλεία και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε από την αρχή και ακολουθούμε σε όλη την πορεία του έργου. Βασιζόμαστε στον συνδυασμό πιο παραδοσιακών εργαλείων, όπως η μακέτα, με πιο νέες τεχνολογίες όπως 3d printed μακέτα και τη χρήση παραμετρικού προγράμματος σχεδιασμού. Ενώ η σχεδιαστική ιδέα είναι απλή, εμφανίζει ιδιαίτερη πολυπλοκότητα στην υλοποίηση της κίνησης του μοτίβου της όψης. Η όψη αρχικά σχεδιάστηκε σε παραμετρικό πρόγραμμα.

 

Στη συνέχεια για τον συντονισμό με τους υπόλοιπους μελετητές του έργου δουλεύεται σε BIM περιβάλλον. Λόγω της πολυπλοκότητάς του, συχνά χρειάζεται να μεταφερόμαστε από το ένα περιβάλλον στο άλλο, έτσι το γραφείο μας έχει δημιουργήσει ένα workflow το οποίο δίνει τη αυτή τη δυνατότητα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.