Μία παλιά αρχοντική κατοικία, η οποία βρίσκεται στο Ψυχικό, αποκτά νέα μορφή και επαναχρησιμοποιείται, σε ένα project όπου το σκυρόδεμα θα παίξει έναν ρόλο κεντρικό. Πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη και το έχει σχεδιάσει το αρχιτεκτονικό γραφείο PILA, οι αρχιτέκτονες του οποίου, Αλεξάνδρα Γιοβάνη και Κωνσταντίνος Βουτουφιανάκης-Πετρόπουλος, μίλησαν στο Build και έδωσαν όλες τις λεπτομέρειες για το εν λόγω project και τη θέση του σκυροδέματος σε αυτό. Επεκτάσεις στο αρχικό, διατηρητέο, κτίριο «Το έργο της Δημοκρατίας 50 αφορά στην αναγέννηση μιας παλιάς αρχοντικής κατοικίας εμβαδού 354 τετραγωνικών μέτρων, η οποία, μάλιστα, είναι και χαρακτηρισμένη ως διατηρητέα, σε μια σύγχρονη κατοικία για μια τετραμελή οικογένεια. Πρόκειται για μία πρόταση επανάχρησης και δημιουργίας, σε ένα έργο που επιχειρεί να γεφυρώσει το χθες με το σήμερα και το παρελθόν με το μέλλον», εξηγούν οι κ.κ. Γιοβάνη και Βουτουφιανάκης-Πετρόπουλος.

Κατόπιν, επισημαίνουν ότι, προκειμένου να καλυφθούν οι, πολυδιάστατες, ανάγκες των νέων του κατοίκων, το κτίριο συμπληρώνεται, αφ’ ενός από έναν χώρο 30 τετραγωνικών μέτρων στο δώμα του προϋφιστάμενου και, αφ’ ετέρου από μία κτιριακή επέκταση που έχει εμβαδό 200 τετραγωνικά μέτρα προς την πλευρά του μεγάλου κήπου. «Η νέα αυτή προσθήκη», λένε, «ακολουθεί τις απαλές καμπύλες και την ζωηρή γεωμετρία της πυργοειδούς κατοικίας, σεβόμενη την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της περιοχής, χωρίς παρ’ όλ’ αυτά να χάνει από την δυναμικότητά της». Διευκρινίζουν, δε, ότι η προσθήκη «δεν επιχειρεί να αντιγράψει αυτό που προϋπήρχε, αλλά αντ’ αυτού να δημιουργήσει μια συνθήκη συμβίωσης μέσα από μια αρμονική αντίθεση».

Το νέο κτίριο θα είναι από ανεπίχριστο σκυρόδεμα με έντονο, κόκκινο χρώμα
Σε αυτό το σημείο, η συζήτηση μετατοπίστηκε στον ρόλο του σκυροδέματος στο έργο της Δημοκρατίας 50. «Το νέο κτίριο δομείται από ανεπίχριστο σκυρόδεμα (C3037), με ίνες σε ένα ζωντανό κόκκινο χρώμα, το οποίο έρχεται να δέσει με την ερυθρή πέτρα του διατηρητέου κτιρίου και τη γήινη φύση της», τονίζουν οι δύο αρχιτέκτονες του PILA. Ολοκληρώνοντας την παρουσίασή τους, έδωσαν μία ακόμη λεπτομέρεια του project: «Η σκυροδέτηση έγινε με κατακόρυφες ξύλινες τάβλες 10 εκατοστών, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποτυπωθούν στο μπετόν όλες αυτές οι ιδιαίτερες καμπυλότητες της πρότασης, θέτοντας ψηλά τον πήχη στη δυσκολία εκτέλεσης του έργου».

Η ταυτότητα του έργου
Προμηθευτής σκυροδέματος: Lafarge.
Στατική μελέτη: Επίλυση Παπαθανασίου-Παπαθεοδώρου ΟΕ
Μηχανολογική μελέτη: Insta Συμβούλοι Μηχανικοί-Γαλάνης Κωνσταντίνος & ΣΙΑ ΕΕ
Μελέτη εσωτερικών χώρων: KT Architects
Μελέτη φωτισμού: Eleftheria Deko and Associates
Μελέτη τοπίου: Doxiadis+.