Η «Τρίαινα ΑΕ» ανέλαβε να μετατρέψει το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο Πατρών σε εκθεσιακό και μουσειακό χώρο. Στον διαγωνισμό για την ανάθεση του αρχικού προϋπολογισμού 10.696.860 ευρώ (με ΦΠΑ) έργου, τον οποίο «έτρεξε» ο Δήμος Πατρέων, η ως άνω εταιρεία πέτυχε να της κατακυρωθεί η σύμβαση προσφέροντας έκπτωση 24,50%. Μάλιστα, η δημοτική αρχή και η εταιρεία συνυπέγραψαν κιόλας το μεταξύ τους συμφωνητικό. Η προθεσμία που έχει πλέον η «Τρίαινα ΑΕ» για να αποπερατώσει το έργο είναι 18 μήνες.

Πώς θα διαμορφωθεί ο εκθεσιακός-μουσειακός χώρος
Το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο Πατρών βρίσκεται στην περιοχή Άνω Πόλη του Δήμου Πατρέων. Είναι έργο του Δανού αρχιτέκτονα Ch. Hansen και λειτούργησε ως νοσοκομείο από το 1872 έως το 1973. Συντίθεται από συγκροτήματα κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Το συγκρότημά του έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό-διατηρητέο μνημείο. Μεταξύ των τεσσάρων πτερύγων του κτιριακού συγκροτήματος υπάρχει αίθριος χώρος, ο οποίος είναι διαμορφωμένος με διαδρόμους, κήπο και πλατώματα και, με τις κατάλληλες προσθήκες, μπορεί να φιλοξενεί δρώμενα και μουσικές ή θεατρικές παραστάσεις.

Οι χρήσεις που θα φιλοξενήσει είναι:
1. Στο υπόγειο της πτέρυγας Hansen θα λειτουργήσουν εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας στο δυτικό τμήμα, ενώ στο ανατολικό θα λειτουργήσει το Ψηφιακό Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς της Πόλης.
2. Στο ισόγειο της πτέρυγας Hansen το δυτικό τμήμα παραμένει εκθεσιακός χώρος, ενώ το ανατολικό μετατρέπεται σε Ψηφιακό Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς, όπως και το βόρειο και το ανατολικό τμήμα του συγκροτήματος.
3. Στη βόρειο-βορειοδυτική πλευρά του συγκροτήματος στο ισόγειο κτίριο και στον όροφο θα λειτουργήσει όλο το κτίριο ως χώρος εστίασης (καφεστιατόριο).
4. Δυτικά στο ισόγειο κτίριο θα λειτουργήσει αίθουσα μικρού συνεδριακού κέντρου. Επίσης θα αξιοποιηθεί ο αύλειος χώρος ως χώρος διαλέξεων, μουσικών εκδηλώσεων, προβολών, κλπ. Στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους δύναται να πραγματοποιούνται θρησκευτικά μυστήρια με ταυτόχρονη χρήση του αίθριου.

Η αρχιτεκτονική μελέτη περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες εργασίες για την μετατροπή των υφιστάμενων χώρων σε κατάλληλους για την φιλοξενία των νέων χρήσεων όπως.

Εξάλλου, οι κύριες επεμβάσεις για την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του κτιρίου είναι:
1. Τοποθέτηση οπλισμένων επιχρισμάτων ή μανδυών σκυροδέματος στις φέρουσες λιθοδομές. Θα προηγηθεί αρμολόγημα και τσιμεντενέματα σε περιοχές ρωγμών.
2. Τοποθέτηση περιμετρικών σενάζ στις στέψεις και βάσεις των λιθοδομών.
3.Αντικατάσταση στεγών ή συντήρηση υπαρχόντων.
4. Συντήρηση φέροντος μεταλλικού σκελετού και τούβλινων θολίσκων δαπέδων.
5. Αποκατάσταση αντισεισμικών αρμών κτιρίου με κατασκευή νέων τοίχων στις θέσεις των αρμών.

Προβλέπεται, τέλος και η κατασκευή δύο νέων υπόγειων χώρων για την εγκατάσταση υποσταθμού ΔΕΗ και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build