Στην έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης της Core Construction, η οποία αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα ρευστότητας το προηγούμενο χρονικό διάστημα, προχώρησε το δικαστήριο με σχετική απόφαση που εξέδωσε. Η εταιρεία είχε προσφύγει στο Εφετείο τον Φεβρουάριο του 2022, καταθέτοντας έφεση, η οποία στρεφόταν κατά της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων του ΕΦΚΑ, της Lidl Ελλάς, της Terra Nord (εταιρείας συμφερόντων του ομίλου Olympia). Μέσα από την απόφασή του το Εφετείο Αθηνών έρχεται να επικυρώσει την αίτηση εξυγίανσης που είχε καταθέσει ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η Core Constructions στις 11 Ιουλίου του 2021.

Το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει την διευθέτηση των οφειλών με τη μορφή διακανομισμού προς το προσωπικό, το Δημόσιο και τους ιδιώτες πιστωτές. Eπιπλέον, στο επιχειρηματικό σχέδιο περιλαμβάνεται η διεκδίκηση οφειλής έναντι του Terra Nordia που ανέλαβε αρχικά να κατασκευάζει η Core Construction μέσα από ξεχωριστή δικαστική διαδικασία, με το ποσό οφειλής να υπερβαίνει σε αυτή την περίπτωση τα 2 εκατ. ευρώ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία δικαιώθηκε και σε αυτή την περίπτωση. Σημειώνεται ο ιδρυτής της Core, Γιάννης Κόντης, δημιούργησε τα τελευταία χρόνια σχήμα εταιρειών που απαρτίζεται από εννέα θυγατρικές ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις. Από αυτές οι πέντε βρίσκονται σε αντίστοιχο αριθμό χωρών του εξωτερικού και οι τέσσερις στην Ελλάδα.

Το εν λόγω επιχειρηματικό σχήμα ιδρύθηκε το 2011 από τον επιχειρηματία με πρώτη εταιρεία την Core Construction. Στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν η Prime που ασχολείται με τις κατοικίες, η NGR που ασχολείται με τα εμπορικά ακίνητα, η FN που ασχολείται με τη συντήρηση των κτιρίων και η Core Construction Α.Ε. που αντιμετώπισε τα προβλήματα. Η Core Construction είναι αυτή που κατέγραφε έως και τη στιγμή των οικονομικών προβλημάτων, περισσότερο από το 50% του κύκλου εργασιών του ομίλου.

Μεταξύ των ζητημάτων που αντιμετώπισε η Core Construction ήταν και οι συσσωρευμένες επισφάλειες που είχαν προέλθει και από παλαιότερα έργα για λογαριασμό εταιρειών όπως η Μαρινόπουλος και το ξενοδοχείο Academias στο κέντρο της Αθήνας, για τα οποία πηγές της εταιρείας ανέφεραν ότι εκτέλεσε έργα χωρίς να τα πληρωθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τον όμιλο Μαρινόπουλου πριν αυτός πτωχεύσει, διατηρούσε συμβόλαιο περί τις 500.000 ευρώ ετησίως για τη συντήρηση 400 σούπερ μάρκετ.

Η αρχή στις οικονομικές δυσκολίες από το κτίριο του ομίλου Olympia στην Κηφισιά
Ισχυρό πλήγμα και ζητήματα ρευστότητας που επηρέασαν την εν γένει πορεία της επιχείρησης επέφερε η αποπεράτωση του ιδιόκτητου ακινήτου του ομίλου Olympia, με την ονομασία Terra Nord Complex στην Κηφισιά, για το οποίο το εργολαβικό αντάλλαγμα ήταν στα επίπεδα των 6,14 εκατ. ευρώ συν τον ΦΠΑ με αρχική ημερομηνία παράδοσης το 2019. Τα δεδομένα στη σχέση της Core με τον όμιλο Olympia άλλαξαν άρδην παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές διατηρούσαν αρμονική συνεργασία επί σειρά ετών.

Στο συγκεκριμένο έργο η Core Construction διόρισε project manager την εταιρεία Μπέριος, η οποία ήταν και αυτή που τελικά ανέλαβε την αποπεράτωση του έργου. Κατά την εξέλιξη της κατασκευής και ενώ η Core Construction είχε ολοκληρώσει το 85% της κατασκευής τον Ιούλιο του 2020, έχοντας χρηματοδοτήσει το έργο με 1,5 εκατ. ευρώ, κατατέθηκε αίτημα κατάπτωσης εγγυητικών επιστολών από πλευράς τον όμιλο Olympia, η οποία επικαλέστηκε καθυστερήσεις κατά την εκτέλεσή του. Ενώ αρχικά αποτέλεσε επενδυτικό ακίνητο του ομίλου Olympia, στη συνέχεια ελήφθη η απόφαση να στεγάζει το σύνολο των εταιρειών του ομίλου, γεγονός που φαίνεται μεταξύ άλλων να συνέβαλε στις καθυστερήσεις που εμφανίστηκαν κατά την εκτέλεση του έργου.

Η αξία των εγγυητικών στην περίπτωση του Terra Nordia ήταν στα επίπεδα των 2,05 εκατ. ευρώ και η Core Construction προχώρησε στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων. Παρά το γεγονός ότι ανεστάλη η κατάπτωση των συγκεκριμένων εγγυητικών, η συγκεκριμένη υπόθεση αποτέλεσε ένα σοβαρό χρηματοπιστωτικό γεγονός για τις τράπεζες. Μάλιστα την ίδια περίοδο η εταιρεία είχε υπογράψει για την κατασκευή του ξενοδοχείου La Mirage στην Ομόνοια για λογαριασμό της Brown και ανέμενε την έκδοση της εγγυητικής, κάτι που τελικά δεν συνέβη λόγω των γεγονότων που προηγήθηκαν, ενώ ταυτόχρονα επηρεάστηκαν και αρκετά ακόμη έργα τα οποία είχε υπογράψει προς εκτέλεση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build