Το δίλημμα «ανακαίνιση ή κατεδάφιση» ανέλυσε, μέσα από την παρουσίασή του στο Building Materials Forum, ο Δημήτρης Παλλαντζάς, φυσικός κτιρίων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και υπεύθυνος εκπαίδευσης του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου (ΕΙΠΑΚ), εξηγώντας πώς το πρότυπο του παθητικού κτιρίου εξασφαλίζει μετρήσιμα αποτελέσματα.
Όπως ανέφερε ο κ. Παλλαντζάς, αναλύοντας διάφορα δεδομένα, δεν είμαστε σίγουροι για το αν συμφέρει, με βάση τις συμβατικές ανακαινίσεις τύπου «Εξοικονομώ», να γίνει ανακαίνιση ή να γίνει κατεδάφιση. Αν πάντως η ανακαίνιση είναι soft και η νέα κατασκευή είναι Passivhaus με έμφαση στα υλικά, τότε στον κύκλο ζωής του κτιρίου θα συμφέρει η κατεδάφιση (για ένα κτίριο ίδιων τετραγωνικών).
Για να απαντήσει κανείς στο ερώτημα «ανακαίνιση ή κατεδάφιση», βρίσκει μπροστά του ορισμένα «εμπόδια», σύμφωνα με τον κ. Παλλαντζά, όπως η αοριστολογία γύρω από το τι είναι «πράσινο», τα ανεπαρκή συστήματα πιστοποιήσεων και η παντελής έλλειψη μετρήσεων που προκαλούν σύγχυση, η δυσκολία στατικής επάρκειας και συντήρησης των εγκαταλελειμμένων κτιρίων και η έλλειψη γνώσης, κανόνων και κουλτούρας, με κατασκευές νέων ενεργοβόρων κτιρίων, με κατάχρηση υλικών και με μηχανικούς που σχεδόν ποτέ δεν επιβλέπουν τη μελέτη τους.
Το πρώτο εν Ελλάδι παθητικό κτίριο με σύστημα μόνωσης από αχυρόμπαλες
Ο υπεύθυνος εκπαίδευσης του ΕΙΠΑΚ αναφέρθηκε κατόπιν στις λύσεις, εφαρμογές και νέες ιδέες που προτείνει το ινστιτούτο, παρουσιάζοντας το έργο Passivistas στον Ταύρο, που αφορά σε ανακαίνιση κτιρίου της δεκαετίας του 1960, ώστε να παράγει περισσότερη ενέργεια απ’ όση καταναλώνει. Μίλησε ακόμα για το πρόγραμμα Sircular, που αφορά στην κυκλική οικονομία υλικών, με στόχο να προκατασκευάζονται πολλά στοιχεία ανακαινίσεων. Μάλιστα, επεσήμανε πως σύντομα θα κατασκευαστεί στη Λάρισα το πρώτο παθητικό κτίριο στην Ελλάδα με πιστοποιημένο σύστημα μόνωσης από αχυρόμπαλες, ενώ παρουσίασε και ένα έργο από την Εσθονία με κατεδάφιση κτιρίου και επανάχρηση οπλισμένου σκυροδέματος ως υλικού σκελετού.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε τη σημασία της μέτρησης της εξοικονόμησης ενέργειας και της θερμικής άνεσης, τονίζοντας πως «η μέτρηση είναι το σημαντικότερο πράγμα για να αποδείξουμε τη δουλειά μας», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για ολιστική προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ μηχανικών και τεχνικών). Πρόσθεσε, ακόμα, πως οι επενδύσεις πρέπει να γίνονται με βάση την επιστήμη και τα νούμερα και όχι με βάση τα trends και τον πελάτη, ενώ σχολίασε: «Σίγουρα δεν γίνεται να γκρεμίσουμε 6 εκατομμύρια κτίρια και να τα ξαναφτιάξουμε. Άρα, πρέπει να βρούμε λύσεις».