Πέρα από την απλή ανάγκη να συμβαδίζουμε με τις τεχνολογικές εξελίξεις, το BIΜ προσφέρει ουσιαστικά οφέλη στην πρακτική της αρχιτεκτονικής τοπίου. Αυτό το εργαλείο εμπεριέχει όχι μόνο αρχιτεκτονικά αλλά και επιστημονικά, καλλιτεχνικά και περιβαλλοντικά δεδομένα. Οι αρχιτέκτονες τοπίου αποτελούν έναν κλάδο που λαμβάνει υπόψιν του μια ευρεία γκάμα μεταβλητών, όπως το κλίμα, τη χλωρίδα, την πανίδα, και την ανθρώπινη δραστηριότητα στο τοπίο, αστικό ή ιδιωτικό, στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου και στην προαγωγή της άνεσης για τον ίδιο και το περιβάλλον.

Η χρήση του ΒΙΜ κατά τον σχεδιασμό έργων αρχιτεκτονικής τοπίου μας επιτρέπει να προσφέρουμε ανώτερη ποιότητα, αποδοτικότητα και βιωσιμότητα στα έργα μας. Αυτή η τεχνολογία δεν είναι απλώς ένα εργαλείο σχεδιασμού, αλλά μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα που συνδυάζει δεδομένα, ανάλυση και συνεργασία σε ένα ενιαίο μοντέλο. Στην ελληνική αγορά, όπου η ανάγκη για καινοτομία και βιώσιμες λύσεις είναι πιο επιτακτική από ποτέ, το BIM μάς επιτρέπει να προσαρμοζόμαστε στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς. Μπορούμε να αναλύουμε λεπτομερώς τις τοπογραφικές συνθήκες, τους τύπους εδάφους και τις περιβαλλοντικές παραμέτρους του εκάστοτε έργου, προσφέροντας στους πελάτες και συνεργάτες μας μια πλήρως τεκμηριωμένη προσέγγιση.

Με κεντρικό στοιχείο τη βιωσιμότητα
Η βιωσιμότητα αποτελεί κεντρικό στοιχείο της φιλοσοφίας μας στη LandmArch. Με εργαλεία όπως το BIM, μπορούμε να διεξάγουμε περιβαλλοντικές αναλύσεις, όπως μελέτες φυσικού φωτισμού και σκίασης, προσομοιώσεις ανέμου και ανάλυση ροής του βρόχινου νερού, διασφαλίζοντας ότι τα έργα μας όχι μόνο σέβονται το περιβάλλον, αλλά και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του. Αυτό μας επιτρέπει να τοποθετούμε τα κτίρια, τους χώρους πρασίνου και τους υπαίθριους χώρους στο σύνολό τους στο συνολικό τοπίο κατά τον βέλτιστο τρόπο, σύμφωνα με τα εκάστοτε επίπεδα θορύβου, ήλιου και ανέμου, κάτι που συμβάλλει στην ευκολότερη επίτευξη πιστοποιήσεων βιωσιμότητας. Η χρήση του BIM προάγει επίσης την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ αρχιτεκτόνων τοπίου, πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων και άλλων επαγγελματιών του κατασκευαστικού και δημιουργικού κλάδου. Η δυνατότητα κάθε συμμετέχοντα να συνεισφέρει χωρίς να επηρεάζει τους άλλους, προάγει μια ανοικτή ροή εργασίας και έλεγχο σε πραγματικό χρόνο, βελτιώνοντας τον συνολικό συντονισμό και αποδοτικότητα του έργου.

Η πλούσια σε δεδομένα δυνατότητα του BIM μάς επιτρέπει να λαμβάνουμε καλύτερες αποφάσεις, καθώς κάθε αντικείμενο σε ένα μοντέλο BIM περιέχει λεπτομερείς πληροφορίες που μπορούν να επεξεργαστούν, να συλλεχθούν και να μετρηθούν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την συντήρηση και τη διαχείριση των έργων μας, καθώς οι πελάτες μας έχουν πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Επιπλέον, μέσω του BIM, συγκεκριμένα στοιχεία, αποκαλούμενα families, μας επιτρέπουν να αναπαράγουμε δεδομένα σε διάφορα έργα, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο ολοκλήρωσης και βελτιώνοντας την αποδοτικότητα. Οι δυνατότητες #3D μοντελοποίησης και απόδοσης του BIM επιτρέπουν ακριβείς παρουσιάσεις σχεδίων, διευκολύνοντας την επικοινωνία με τους πελάτες και τους ενδιαφερόμενους, και παρέχοντας μια ρεαλιστική αναπαράσταση του προτεινόμενου σχεδίου.

Εναλλακτικές λύσεις σχεδιασμού
Τέλος, το BIM μας επιτρέπει να δημιουργούμε πολλαπλές εναλλακτικές σχεδιασμού, επιτρέποντας την επιλογή της βέλτιστης λύσης. Αυτό βοηθά στην εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και του κόστους των διαφορετικών επιλογών σχεδιασμού, διασφαλίζοντας ότι οι πελάτες λαμβάνουν την πιο συμφέρουσα και βιώσιμη λύση τόσο συνθετικά όσο και κατασκευαστικά και οικονομικά. Ο κατασκευαστικός τομέας μεταβαίνει σε ψηφιακές μεθόδους, με το BIM στην πρώτη γραμμή. Η αρχιτεκτονική τοπίου έχει πολλά να κερδίσει από την υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας. Το BIM βελτιώνει τους χρόνους ολοκλήρωσης των έργων, μειώνει το κόστος και ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συμβάλλοντας στην ενισχυμένη οικονομική, κοινωνική και οικολογική βιωσιμότητα. Με την ενσωμάτωση του BIM, οι αρχιτέκτονες τοπίου μπορούν να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους, εξασφαλίζοντας καλύτερα σχεδιασμένα και περισσότερο βιώσιμα τοπία.

* Ο Βασίλης Ράπτης είναι Partner και BIM Manager στην LandmArch. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως αρχιτέκτονας και αρχιτέκτονας τοπίου στην Ελλάδα και τη Σουηδία, όπου έχει εστιάσει σε πολυάριθμα έργα τοπίου χρησιμοποιώντας BIM-Revit. Θα είναι ομιλητής στο The BIM Conference που συνδιοργανώνει η Boussias Events με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Μάθετε περισσότερα https://bimconference.boussiasevents.gr.