Ένα νέο σημείο αναφοράς για το σύγχρονο χώρο εργασίας στην Αθήνα και την Ελλάδα θέτει το συγκρότημα γραφείων Syggrou Office Complex, σχεδιασμένο από τα αρχιτεκτονικά γραφεία Bennetts Associates και Divercity Architects για την Dimand. Το συγκρότημα, συνολικής επιφάνειας 15.600 τ.μ., βρίσκεται σε μια από τις βασικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας, τη Λεωφόρο Συγγρού και αποτελείται από δύο οκταώροφα κτίρια, το πρώτο εκ των οποίων πέτυχε την πιστοποίηση βιωσιμότητας LEED Platinum, μέσω της στενής συνεργασίας μεταξύ της Dimand, του ιδιοκτήτη Generali Hellas και της επαγγελματικής ομάδας του έργου.
Το επίπεδο Platinum υπερβαίνει τον στόχο του έργου για LEED Gold και πρόκειται για ένα από τα μόλις εννέα έργα στην Ελλάδα μέχρι στιγμής που έχουν πιστοποιηθεί σε επίπεδο Platinum.

Ο σχεδιασμός του έργου
Για τον σχεδιασμό του Syggrou Office Complex, η Bennetts Associates ακολούθησε μια προσέγγιση που ισορροπεί την έκφραση της νεωτερικότητας με την εξύμνηση της πλούσιας ιστορίας, του κλίματος, και του εκπληκτικού φωτός της Αθήνας, για να σχεδιάσει αυτό το έργο παγκόσμιας εμβέλειας και να δημιουργήσει ένα σχέδιο που έχει τις ρίζες του στην Ελλάδα.
Στο επίκεντρο του αρχιτεκτονικού οράματος βρίσκεται μια σύγχρονη επανερμηνεία του κλασικού σχεδιασμού μέσω στοιχείων όπως η στοά (μια κιονοστοιχία που γειώνει και συνδέει και τα δύο κτίρια με το πλαίσιο) και το περιστύλιο (μια πλαισιωμένη είσοδος που μοιράζονται και τα δύο κτίρια με νέο κήπο στην καρδιά του).

Οι γλυπτικές γραμμές που οριοθετούν το ύψος του κτιρίου τραβούν εσκεμμένα τα βλέμματα όσων περνούν από τη Λεωφόρο Συγγρού, ενώ κομψές προσόψεις από πτερύγια τοπικού λευκού μαρμάρου αποτυπώνουν το φυσικό φως της πόλης. Τα μαρμάρινα σκίαστρα, παράλληλα, παρέχουν άφθονη σκιά, οδηγώντας σε βέλτιστη ενεργειακή απόδοση και στοχεύοντας σε χαμηλότερο ενσωματωμένο άνθρακα.
Με στόχο τη μεγιστοποίηση των εφαρμογών παθητικής αρχιτεκτονικής, η στρατηγική σχεδιασμού εστιάζει στην εργασία «με» παρά «ενάντια» στο τοπικό κλίμα. Τα παθητικά μέτρα περιλαμβάνουν περιορισμό της ποσότητας γυαλιού στο 40% της πρόσοψης, πλήρη σκίαση σε όλους τους χώρους, καινοτόμο σύστημα κλιματισμού χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και πράσινες στέγες συνολικής επιφάνειας 1.100 τ.μ. Πραγματοποιήθηκε επίσης μια πλήρης αξιολόγηση του κύκλου ζωής των υλικών (Life Cycle Analysis) για την αξιολόγηση και τη μείωση του ενσωματωμένου άνθρακα και του συνολικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κτιρίου.

Εκτός από τις πράσινες στέγες, η «βιοφιλία» παίζει ισχυρό ρόλο για την περαιτέρω ενίσχυση της βιοποικιλότητας και την υποστήριξη της υγείας και της ευημερίας των εργαζόμενων. Το συγκρότημα ενσωματώνει δύο φυτεμένες βεράντες και έναν καταπράσινο κήπο περίπου 650 τ.μ. που παραπέμπει σε παραδοσιακές εσωτερικές ελληνικές αυλές και δημιουργεί μια όαση ηρεμίας και άνεσης για τους εργαζόμενους.

«Απόλυτα αθηναϊκό» σχέδιο
Όπως ανέφερε σχετικά ο Julian Lipscombe, Director at Bennetts Associates: «Ήταν προνόμιο και κορυφαίο σημείο της καριέρας μου να σχεδιάσω αυτό το κτίριο-ορόσημο σε μια από τις πιο εμβληματικές πόλεις του κόσμου. Τι χαρά να δουλεύεις με τη συναρπαστική θέα και το απολαυστικό αθηναϊκό φως. Στόχος μας ήταν να συνδυάσουμε μια σύγχρονη έκφραση με κλασικές επιρροές για να δημιουργήσουμε ένα τολμηρό, κορυφαίο, και βιώσιμο σχέδιο, ως συνεισφορά μας στην εξαιρετική αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης. Ήταν απίστευτο να ακούμε τις θετικές αντιδράσεις σε εγχώριο επίπεδο, με πολλούς να λένε ότι το σχέδιο είναι “απόλυτα αθηναϊκό” – η υψηλότερη δυνατή διάκριση για εμάς. Είναι περήφανη στιγμή να βλέπεις και τα δύο κτίρια να έχουν τελειώσει και να έχουν λάβει τις υψηλότερες περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις. Αυτό είναι απόδειξη της τεχνογνωσίας και της πρωτοποριακής προσέγγισης της ομάδας. Το έργο στη Συγγρου είναι το πρώτο από αυτά που ελπίζουμε να είναι πολλά ακόμη στην Ελλάδα». Η ευρύτερη ομάδα του έργου περιελάμβανε την κατασκευαστική εταιρεία Μπαλλιάν Τεχνική, τους μηχανικούς Παγώνη-Πολυχρονόπουλο-Κινάτο, τους αρχιτέκτονες τοπίου H. Pangalou & Associates και τους συμβούλους βιωσιμότητας D-Carbon.
Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build